Banca Vaticanului, oficial cunoscută sub numele de Institutul pentru Lucrări Religioase (IOR), a anunţat, astăzi, că în anul 2014 a înregistrat un profit net de 69,3 milioane de euro, faţă de 2,9 milioane de euro în anul precedent, informează Reuters.

IOR a înăsprit standardele de reglementare şi a închis mii de conturi, care fie au fost inactive sau a considerat că nu îndeplinesc noile standarde impuse de clienţi. Banca a informat că în perioada de după luna mai 2013 a închis 4.614 astfel de conturi, ceea ce a condus la diminuarea bazei sale de clienţi până la 15.181, iar alte 274 de conturi sunt pe cale să fie închise.

Reprezentanţii IOR au declarat că banca va continua munca pentru a îndeplini standardele de supraveghere mai stricte, care au fost introduse în ultimii ani.

Banca Vaticanului a fost înfiinţată în 1942 de Papa Pius al XII-lea. Clienţii de bază sunt instituţiile catolice, membrii clerului, angajaţii actuali sau foşti ai Vaticanului, ambasadele şi diplomaţi acreditaţi pe lângă Sfântul Scaun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.