Friday, December 6, 2024

Profitul Petrom a scazut cu 68%, in T1 din 2015: 349 de milioane de lei, fata de un miliard in T1 2014

Must Read

PETROM, cea mai mare companie românească, a înregistrat în primul trimestru din 2015 un profit net atribuabil acţionarilor de 349 de milioane de lei, în scădere cu 68% faţă de primul trimestru din 2014. PETROM înregistrase în primul trimestru din 2014 un profit în scădere cu 19%, până la 1,075 miliarde de lei, faţă de T1 din 2013, potrivit raportului OMV Petrom (SNP).

OMV PETROM (SNP) a înregistrat o pierdere netă de 304 milioane de lei, în trimestrul al patrulea din 2014. PETROM a înregistrat un profit net de 2,1 miliarde de lei, în 2014, în scădere cu 56% faţă de profitul obţinut în 2013.

Sectorul de explorare şi producţie, principalul centru de profit al companiei, a fost puternic afectat de scăderea cu peste 50% a preţului barilului de petrol (bbl), conform oficialilor Petrom. Mai precis, în T1/15, preţul mediu realizat la ţiţei a scăzut cu 53%, la valoarea de 45,37 USD/bbl ( o tonă = circa 7 bbl). Preţul mediu la ţiţeiul de tip Ural a scăzut cu 51%, comparativ cu nivelul înregistrat în T1/14, atingând valoarea de 52,89 USD/bbl.

“Rezultatul upstream (exploatarea zăcămintelor, n.r.) a fost afectat de scăderea abruptă a preţurilor ţiţeiului, care a fost doar parţial compensată de efectele pozitive ale cursului de schimb şi de creşterea uşoară a volumelor vândute”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO, OMV Petrom.

- Advertisement -

Contribuţia activităţii de rafinare “a fost foarte bună, determinată de marje de rafinare favorabile şi de performanţa operaţională îmbunătăţită, în timp ce, în activitatea de marketing, vânzările cu amănuntul au crescut cu 4%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent”, potrivitz Marianei Gheorghe.

Totuşi, “ca urmare a investiţiilor efectuate în trecut, producţia de hidrocarburi din România a crescut în T1/15 cu aproximativ 2%, comparativ cu aceeaşi perioadp a anului precedent, datorită contribuţiei crescute a operaţiunilor de reparaţii capitale şi a proiectelor de (re)dezvoltare a zăcămintelor”, a explicat directorul general al SNP.

Petrom operează împreună cu ExxonMobil explorarea în zona de mare adâncime a Mării Negre, unde au finalizat forajul la două sonde şi, “de atunci, platforma (de foraj, n.r.) a fost mutată într-o noua locaîie din blocul Neptun Deep”, a mai spus Mariana Gheorghe.

Investiţiile de explorare au crescut la 365 milioane de lei (T1/14: 99 milioane de lei), reflectând în principal forajul în desfăşurare în cadrul perimetrului Neptun Deep. În T1/15, cheltuielile de explorare au fost de 66 milioane de lei, cheltuielile reflectînd, în principal, o sonda onshore care nu a avut succes.

Tot barilul ieftin a mai determinat o scădere la Petrom, cea a bugetului de investiţii care va fi cu 30% mai mic faţă de 2014.

Detalii

Profitul operaţional pe sectorul upstream (EBIT, înainte de impozit şi dobânzi şi excluzând elementele speciale) a scăzut în T1/15 cu 87%, până la 175 mil lei, “în principal din cauza preţurilor mai mici la ţiţei şi condensat, parţial compensate de efectele favorabile ale cursului de schimb valutar (aprecierea USD fata de RON cu 20%) şi de volumele de vânzări mai mari de gaze şi condensat”, potrivit raportului.

EBIT-ul raportat în T1/15 a scăzut cu 88%, până la 164 mil lei, când au fost incluse elementele speciale, în principal aferente restructurării personalului.

Costurile de producţie ale Grupului în USD/bep (bariul echivalent petrol) au scăzut cu 16% comparativ cu T1/14, în principal datorită cursului de schimb valutar favorabil. În România, costurile de producţie exprimate în USD/bep au scăzut cu 17%, în timp ce, exprimate în RON/bep, au scăzut cu 1% comparativ cu nivelul inregistrat in T1/14,”reflectând reducerea cheltuielilor aferente impozitului pe construcţii, şi cele cu materialele, precum şi nivelul mai ridicat al producţiei disponibile pentru vânzare”.

EBIT pe downstream a crescut de peste trei ori faţă de T1 / 2014, până la 345 milioane de lei. Creşterea a fost susţinută de “marje de rafinare favorabile, de performanţa operaţională îmbunătăţită dupa modernizarea rafinariei, precum si de contributia mai buna din activitatea de marketing. In plus, efectul pozitiv din reevaluarea stocurilor de 257 mil lei a fost partial compensat de pierderi din detinerea stocurilor, in valoare de (92) mil lei, conducand la un EBIT raportat de 342 mil lei.

Marja de rafinare a crescut semnificativ de la (2,41) USD/bbl în T1/14 la 8,24 USD/bbl în T1/15, datorită actualizării structurii standard de produse, costului mai redus cu ţiţeiul şi marjelor mai mari la produse.

Rata de utilizare a rafinăriei a fost de 86% (92% în T1/14), ca urmare a ajustării capacităţii de prelucrare la 4,5 mil tone/an începand cu T1/15 (anterior 4,2 mil tone/an).

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry: ESG nu este o secțiune opțională, ci o componentă cheie a deciziilor noastre zilnice și a planificării pe termen...

Care sunt principalele provocări și oportunități pentru companii odată cu implementarea noilor standarde ESRS și cum influențează acestea raportarea...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x