Saturday, May 25, 2024

Vesti bune, soferi: dovada de plata a amenzilor rutiere va fi eliminata

Must Read

Plata amenzilor rutiere va fi monitorizata si comunicata printr-un sistem electronic. Guvernul aproba un proiect de lege pentru implementarea unui mecanism electronic de evidenta si comunicare a amenzilor contraventionale. Acest sistem care va facilita si plata amenzilor va fi utilizat initial doar pentru amenzi rutiere, iar datele vor fi accesibile contribuabililor.

Proiectul de lege, care va fi trimis spre dezbatere Parlamentului, faciliteaza plata amenzilor contraventionale, prin instituirea unui mecanism electronic de evidenta si comunicare in materia amenzilor contraventionale, in masura sa permita furnizarea in timp real a datelor despre creantele datorate, si anume amenzile, precum si despre platile efectuate. Accesarea acestor date ar urma sa poata fi facuta atat de catre autoritati, cat si de catre contribuabili, informeaza Executivul, citat de Mediafax.

Mecanismul propus va putea fi utilizat in “sistem pilot” pentru amenzile contraventionale la regimul circulatiei pe drumurile publice aplicate conducatorilor de autovehicule. Actul normativ prevede constituirea unui cont unic, deschis la Trezoreria Statului, destinat incasarii amenzilor contraventionale, asociat bugetelor locale, respectiv bugetului de stat, precum si obligatia utilizarii seriei de evidenta unica a procesului verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii.

In cadrul mecanismului, sa va institui un titlu de creanta electronic, cuprinzand datele din procesul verbal, si un sistem informatic de gestionare a titlurilor de creanta electronice. Achitarea in numerar a amenzilor aplicate prin procese verbale continand seria unica de evidenta se va putea face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unitatilor administrativ-teritoriale sau la alte entitati abilitate, indiferent de domiciliul persoanei fizice sau de sediul persoanei juridice.

- Advertisement -

Noul sistem va elimina obligativitatea pentru platitor de a face dovada platii catre agentul constatator. Proiectul de lege instituie totodata posibilitatea de plata a jumatate din minimul amenzii in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului verbal, in prezent acest termen fiind de 48 de ore.

Proiectul de act normativ mai contine o serie de reglementari privitoare la datele inscrise in procesul verbal de contraventie si, de asemenea, o serie de modificari si completari la actele normative conexe, pentru armonizarea legislativa. Executivul arata ca legea va putea fi aplicata si pentru alte amenzi contraventionale de catre organele din care fac parte agentii constatatori, pe masura dezvoltarii sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanta electronice si conectarii la acesta.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x