Tuesday, February 27, 2024

Inscrierea in Erasmus. Totul despre cum poti sa pleci la studii in strainatate cu Erasmus

Must Read

Majoritatea universităţilor româneşti organizează înscrierea în Erasmus în primăvară. În total, sunt 33 de ţări participante la programul Erasmus, fiind vorba de ţările membre UE, Islanda, Lichtenstein, Norvegia, FRI Macedonia şi Turcia. Studenţii români pot pleca să studieze în oricare dintre aceste ţări, însă depinde şi de opţiunile oferite de universităţile din România la care sunt înscrişi.

Înscrierea în Erasmus

Un student parcurge mai multe etape pentru a fi selectat pentru programul Erasmus+. De regulă, el trebuie sa pregătească un dosar ce detaliază parcursul academic, în care să includă scrisori de recomandare, diplome obţinute sau alte certificate, un plan de studiu propus pentru perioada mobilităţii. În cadrul procesului de selecţie, acesta poate susţine şi un interviu cu comisia de selecţie, precum şi un test de limbă străină, a explicat pentru “Adevărul” Nicoleta Cristina Popa, tânăra care a înfiinţat Erasmus Student Network în România.

Înscrierea în Erasmus. Cât acoperă grantul din costuri? Este recomandat ca studenţii să şi lucreze part-time

- Advertisement -

Grantul de co-finanţare din partea Comisiei Europene pe care un student îl poate primi are scopul de a-l sprijini pe cel din urma în acoperirea cheltuielilor de subzistenţă (cazare, mâncare, transport) pe durata mobilităţii. Costurile nu sunt acoperite în totalitate de grant şi variază în funcţie de nivelul de trai din ţara sau oraşul gazdă. Nivelul grantului care se acordă este reglementat la nivel naţional şi depinde de ţara în care studentul merge.

Decizia de a lucra pe perioada mobilităţii revine fiecarui student, în funcţie de nevoile pe care acesta le are. De cele mai multe ori, studenţii români aleg să se implice în proiecte internaţionale sau activităţi de voluntariat în cadrul Universităţii gazdă, câştigând astfel experienţă profesională într-un mediu multicultural.

Înscrierea în Erasmus. Care sunt ţările unde pot pleca studenţii români cu programul Erasmus+

În total, sunt 33 de ţări participante la programul Erasmus+, fiind vorba de ţările membre UE, Islanda, Lichtenstein, Norvegia, FRI Macedonia şi Turcia. Studenţii români pot pleca să studieze în oricare dintre aceste ţări, însă depinde şi de opţiunile oferite de universităţile din România la care sunt înscrişi.

Care sunt ţările de unde vin studenţi străini cu burse Erasmus în România şi la ce specializări

Cei mai mulţi studenţi străini provin din ţări precum Spania, Germania, Franţa, Polonia şi Italia. Programul Erasmus+ permite studiul în orice domeniu şi la orice specializare, cele mai des întâlnite fiind ingineria, managementul, relaţiile internaţionale şi limbile străine.

Înscrierea în Erasmus. Care sunt destinaţiile cele mai ieftine pentru studenţii români

Cheltuielile pe care un student le va avea în perioada de studiu sau plasament Erasmus+ depind în primul rând de nivelul de trai al ţării gazdă. Conform graficului de finanţare a granturilor, studenţii români primesc un ajutor considerabil din partea Comisiei Europene pentru acoperirea costurilor de trai în ţara în care aleg sa meargă. Bineînţeles, nu trebuie să se bazeze doar pe acel grant şi trebuie să ia în considerare şi faptul că uneori vor avea nevoie de sprijin financiar din partea familiei sau din alte surse.

Înscriere în Erasmus. Care este bugetul programului Erasmus+ pentru România

Potrivit Agenţiei Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), în 2015, bugetul Erasmus+ pentru învăţământ superior în România este de 26.568.646 de euro. Din aceşti bani, 25.324.179 de lei sunt pentru proiecte de mobilitate, peste 20 de milioane de lei fiind alocaţi mobilităţii studenţilor.

Înscrierea în Erasmus. Ce este programul Erasmus+

Erasmus+ este programul Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport şi va fi implementat în perioada 2014-2020. Programul are ca scop stimularea dezvoltării competenţelor şi a capacităţii de inserţie profesională şi sprijinirea modernizării sistemelor de învăţământ, de formare profesională şi pentru tineret. Erasmus+ va beneficia de un buget total de 14,7 miliarde de Euro.

Peste patru milioane de persoane vor beneficia de sprijin pentru a studia, pentru a urma cursuri de formare profesională, pentru a munci sau pentru a desfăşura activităţi de voluntariat în străinătate, printre acestea numărându-se două milioane de studenţi din învăţământul superior, 650.000 de ucenici şi de elevi din învăţământul profesional, precum şi peste 500.000 de tineri implicaţi în programe de schimburi de tineri sau de voluntariat în străinătate.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un scriitor din Deva spune că a fost reclamat de vecini că are „prea multe cărți în casă”

Daniel Iancu, istoric, cercetător și scriitor din Deva, povestește că a fost reclamat de vecinii săi de bloc la...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x