Thursday, March 28, 2024

De ce sa investesti la 20 de ani. Cinci avantaje pentru tinerii investitori

Must Read

Tinerii adulti au adesea de infruntat provocari financiare in conditiile in care primele locuri de munca rareori sunt bine platite, iar experienta economisirii si a unei alocari a banilor lipseste de cele mai multe ori in totalitate. Chiar si asa insa, exista o serie de avantaje, evidentiate de Investopedia.com, pentru cei care incep sa investeasca la varsta de 20 – 30 de ani.

Timpul

Chiar daca la capitolul bani stau prost, tinerii adulti au avantajul timpului. Albert Einstein spunea ca reinvestirea profitului (compounding) este „a opta minune a lumii”. Compunding-ul este o metodia simpla de investitie si necesita doar doua lucruri: timp si reinvestirea randamentelor si a castigurilor.

Deschide cont de actionar la bursa AICI !

O investitie de 10.000 de lei la varsta de 20 de ani ar ajunge sa depaseasca 70.000 lei pana cand investitorul atinge varsta de 60 de ani (luand in calcul o dobanda standard de 5%). Aceeasi investitie facuta la 30 de ani s-ar transforma in 43.000 lei pana la 60 de ani. La 40 de ani, 10.000 de lei investiti ar aduce doar 26.000 lei.

Asumarea riscurilor

Varsta unui investitor influenteaza nivelul de risc pe care acesta este dispus sa si-l asume. Tinerii care pot spera la incasarea unui salariu pe parcursul mai multor ani isi pot permite sa isi asume riscuri mai mari atunci cand investesc.

- Advertisement -

Persoanele care se apropie de varsta pensionarii tind sa fie mai precaute si investesc in instrumente financiare cu risc extrem de redus, precum obligatiunile sau depozitele bancare.

In schimb, tinerii pot sa isi construiasca portofolii mai agresive, susceptibile la volatilitate, dar care pot aduce castiguri mult mai mari.

Invata din propria experienta

Tinerii investitori au flexibilitatea si timpul necesar pentru a invata atat din succese dar si din esecuri.

Insusirea cunostintelor necesare pentru investitii tinde sa necesite o perioada de timp destul de mare. Tinerii adulti au insa un avantaj in acest caz deoarece beneficiaza de mai multi ani pentru a studia pietele si pentru a-si perfectiona strategia de investitie.

Asa cum este si cazul riscurilor mentionat in slideul anterior, tinerii isi pot permite sa faca mai multe greseli, deoarece au timpul necesar pentru a-si reveni dupa acestea.

Inclinatia spre tehnologie

Tanara generatie se concentreaza puternic pe tehnologie, prefera sa studieze, sa se documenteze si sa se foloseasca noile instrumente si tehnici online.

Deschide cont de actionar la bursa AICI !

Platformele de tranzactionare online ofera nenumarate oportunitati atat pentru cei care isi bazeaza investitiile pe stirile si informatiile despre companii, cat si pentru cei care prefera analiza tehnica.

Multe firme de consultanta in investitii sau de brokeraj ofera mai nou seminarii si cursuri online de educatie financiara.

Capitalul uman

Capitalul uman, din perspectiva individuala, poate sa fie considerat ca reprezinta valoarea prezenta a tuturor salariilor viitoare pe care o persoana le va incasa.

Din moment ce castigarea unui salariu si economisirea sunt doua elemente fundamentale investitiilor, a investi in propria persoana – acumuland noi cunostinte si obtinand noi calificari – reprezinta o investitie valoroasa care poate aduce castiguri importante in timp.

Tinerii adulti au adesea multe oportunitati care le pot mari sansele de a castiga un salariu mai bun, iar a profita de aceste avantaje poate sa fie considerata una din numeroasele forme de investitie.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x