Saturday, April 20, 2024

Victor Ponta si-a dat demisia la propunerea lui Liviu Dragnea! Sa fie primit!

Must Read

Preşedintele PSD Liviu Dragnea i-ar fi transmis lui Victor Ponta că este cazul să demisioneze în urma protestelor din Bucureşti şi a scandalului provocat de liderul UNPR, Gabriel Oprea, în condiţiile în care PSD nu mai dorea să fie asociat cu UNPR, potrivit unor surse social-democrate.

În urma protestelor de amploare de marţi seară, din Capitală, preşedintele PSD Liviu Dragnea a avut o serie de discuţii cu alţi lideri ai partidului, printre care preşedintele executiv Valeriu Zgonea, în care s-ar fi decis ca actuala coaliţie să nu continue într-o formă care să conţină şi formaţiunea lui Gabriel Oprea, UNPR. În urma primelor discuţii, potrivit unor surse social-democrate, Valeriu Zgonea şi-a arătat disponibilitatea de a demisiona din fruntea Camerei Deputaţilor, pentru a transmite un “semnal”.

Ulterior, au avut loc şi discuţii cu premierul Victor Ponta, care ar fi fost informat cu privire la hotărârea PSD.

În aceste condiţii, potrivit surselor contactate de MEDIAFAX, Liviu Dragnea i-a “recomandat” lui Victor Ponta să demisioneze, având în vedere că Executivul nu poate fi susţinut în Parlament fără sprijinul UNPR, pe care social-democraţii nu mai vor să mizeze.

- Advertisement -

Victor Ponta a anunțat că își depune mandatul de prim-ministru și al Guvernului României, în urma protestelor fără precedent de marți seară. “Sper ca depunerea mandatului meu și al Guvernului să satisfacă așteptările celor care au protestat și să revenim la rațiune”, a declarat Victor Ponta. Decizia sa atrage după sine demisia întregului Guvern, implicit a vicepremierului Gabriel Oprea, potrivit Realitatea TV.

“Aș vrea să spun câteva cuvinte în calitatea de prim-ministru al Guvernului: faptul că în ultimele zile, alături de colegii mei, mi-am folosit toate eforturile și resursele pentru a încerca să ajutăm victimele, cei care au de suferit și au avut de suferit, în urma tragediei de vineri seară. Vreau să mulțumesc tuturor pompierilor, medicilor, cei care și-au făcut datoria. Vreau să îi apăr, în continuare, pentru că, fără pompieri și fără medici, aceste tragedii se vor repeta și cred că merită să îi sprijinim și să nu considerăm că noi, din fața televizoarelor, suntem mai buni decât cei care intervin. Răspunderea juridică va fi stabilită de către justiție și am văzut că a început acest lucru. Sper doar să nu fie vorba de răzbunare, ci doar de responsabilitate juridică și să nu ne păcălim că principalii vinovați sunt lăcomia și iresponsabilitatea. Dacă pedepsim pe altcineva, și nu lăcomia și iresponsabilitatea, vom repeta această tragedie.

Am obligația să constat supărarea legitimă care există în cadrul societății și dorința, din nou legitimă, de a avea responsabilități mai mari decât ale patronilor de la firma respectivă. Oamenii simt nevoia de mai mult și ar fi o mare greșeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau și nu cred și nu e corect să las această responsabilitate nici pe seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilro de stat, miniștrilor. Sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl așteaptă. Începând cu ziua de astăzi, îmi depun mandatul de prim-ministru și al Guvernului României. Fac acest lucru pentru că, în anii în care am făcut politică, am rezistat la orice bătălie cu politicienii, niciodată nu mă bat cu oamenii. Supărarea, suferința legitimă a oamenilor nu trebuie să genereze în jocuri de putere cu efecte negative (…) Sper că depunerea să satisfacă așteptările celor care au protestat și să revenim la rațiune.

Am obținut cu greu rezultate economice și dacă avem o perioadă de instabilitate, putem să pierdem tot. Vreau să mulțumesc celor care au votat acest Guvern și a celor care au fost alături de Guvern cu loialitate și sunt convins că parlamentarii care ne-au sprijit au de ce sa se mândrească cu rezultatele economice ale Guvernului. Vreau să fac o observație: cei care speculează în sens politic suferința oamenilor vor plăti un preț foarte scump. Până la momentul formării unui nou Guvern, în urma discuțiilor între președinte și partidele parlamentare, bineînțeles ne îndeplinim atribuțiile de fiecare zi și imediat ce noul Guvern va fi instalat, putem să predăm o situație economică și socială mult mai bună decât cea pe care am preluat-o”, a declarat Victor Ponta, la Palatul Victoria.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, cu câteva minute înainte ca Victor Ponta să facă anunțul oficial, că premierul își va depune mandatul.

La ora 12:00, liberalii se reunesc într-o ședință la sediul PNL. La ora 13:00, coaliția de guvernare se va reuni, la rândul ei, într-o ședință la Guvern.

Care este procedura (art. 103 din Constituție)

Odată cu depunerea mandatului, Guvernul este dizolvat. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis trebuie să ia act de această demisie a lui Victor Ponta și să numească un premier interimar care trebuie să facă parte din actualul Guvern. Pot fi Victor Ponta, Gabriel Oprea, orice ministru din actualul cabinet. Interimatul poate dura 45 de zile. În toată această perioadă, președintele Klaus Iohannis trebuie să găsească un nume pentru viitorul prim-ministru, potrivit Realitatea TV.

Va urma o perioadă a consultărilor cu toate partidele din Parlament. Trebuie văzut cine are majoritate și cine își dorește să formeze un nou Guvern. Va fi o perioadă plină. După ce Klaus Iohannis numește un nou premier, acesta trebuie să își formeze cabinetul. Vor mai urma alte perioade de negociere, mai apoi noul cabinet va veni aici, în Parlament, pentru a primi votul de încredere. Dacă nu îl va primi, întreaga procedură trebuie reluată.

Dacă de două ori noul Guvern cade consecutiv prin vot, în Parlament, se poate ajunge la situația în care Klaus Iohannis ar putea să dizolve Parlamentul.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x