Thursday, March 28, 2024

Cum se va calcula polita RCA? Se iau in calcul noi factori

Must Read

ASF propune un nou proiect de lege care vrea să scumpească poliţele RCA pentru o anumită categorie de şoferi …

ASF propune un nou proiect de lege care vrea să scumpească poliţele RCA pentru o anumită categorie de şoferi, informează Capital.ro. Astfel RCA-ul s-ar putea scumpi în acest an pentru şoferii care au deja mai multe amenzi, dar şi maşini mai puternice. Proiectul mai include şi o clauză care impune accesarea unei baze de date a Poliţiei şi calcularea poliţei pe baza istoricului de risc în trafic al şoferului.

ASF a început încă din 2015 discuţiile privind schimbarea modului cum se va face reparatea maşinilor avariate, astfel încât acestea să se facă pe poliţa celui accidentat şi nu pe cea a celui care a provocat accidentul, urmând ca asiguratorul persoanei nevinovate să îşi recupereze despăgubirea de la asiguratorul persoanei vinovate. Decontarea directă putând fi una din soluţiile importante de creştere a calităţii serviciilor pe piaţa asigurărilor.

De asemenea, calcularea poliţei RCA ar urma să se facă în baza a 2 parametri importanţi: CNP-ul şoferului şi perfor­manţele tehnice ale autove­hiculului. Preţul poliţei va varia în funcţie de incidentele din trafic pe care le-a avut şoferul, dar şi de dotările tehnice ale maşinii. Astfel şoferii cu amenzi vor plăti mai mult, la fel şi cei cu maşini cu mulţi cai putere. Motivul ar fi că maşinile puternice sunt mai predispuse la accidente.

- Advertisement -

Consumatorul să poată încheia o poliţă pentru o perioada de timp determinată, este o altă reglemetare pe care vrea să o impună ASF. Astfel şoferii vor putea să îşi facă asigurare pentru o perioadă de o lună şi jumătate sau două luni şi 15 zile, să zicem. De asemenea se ia în calcul şi posibilitatea întreruperii asigurării RCA, acest lucru să se facă printr-o notificare către compania care a emis poliţa, urmând ca şoferul să anunţe perioada în care autovehiculul nu este utilizat.

ASF este în curs de iniţiere a unui proiect ce urmăreşte impunerea unui preţ de referinţă pentru poliţa RCA după care să se ghideze asiguratorii, urmând ca acesta să crească transparenţa faţă de consumatori. Deocamdată aceste propuneri sunt în faza de dezbatere, însă există o listă scurtă agreată de părţile care au participat la negocieri şi unele semne că sunt posibile schimbări în acest domeniu.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x