Friday, March 29, 2024

Cum functioneaza propaganda Antena 3 si de ce pun parintii tai botul la ea

Must Read

Oricât rahat am mânca cu toții despre Antena 3, se pricep foarte bine să facă un show păcătos pentru publicul lor. Dovadă că luni, în timpul emisiunii Sinteza Zilei, s-au uitat două milioane de oameni cum s-au victimizat cu lacrimi în ochi și și-au turnat cenușă în cap, deși urmează luni întregi de procese înainte să fie evacuați pe bune.

Eu le-am studiat tehnicile timp de mai mulți ani, pentru că mereu m-a fascinat capacitatea lor de a face audiență pe spatele publicului vârstnic și mai puțin educat de la noi din țară. Pentru că tot sunt absolvent de facultate de Comunicare, m-am gândit să-ți prezint punct cu punct metodele folosite de ei, în caz că nu reușești să-ți convingi părinții și bunicii că sunt manipulați.

SPUN CĂ TINERETUL ZILELOR NOASTRE E SPĂLAT PE CREIER, CĂ ASTA LE PLACE PERSOANELOR ÎN VÂRSTĂ SĂ AUDĂ

Tinerii frumoși și liberi sunt una din temele favorite ale Antenei 3, încă de pe vremea protestelor împotriva exploatării de la Roșia Montană. În 2013, unii dintre protestatari puneau pe Facebook selfie-uri cu hashtag-ul #oamenifrumosi, iar Antenele se foloseau de asta la greu ca să-i atace, mai ales că televiziunile lui Voiculescu primeau bani de la RMGC.

De la Radu Tudor care spunea că la protestele frumoase împotriva cianurii s-a strecurat „otravă băsistă sulfuroasă”, la Mircea Badea care se plânge constant că tinerii nu protestează și pentru cauzele nobile ale Antenei 3, toți dădeau în tineri.

- Advertisement -

Poate cele mai mizerabile comentarii de genul ăsta i-au aparținut lui Mugur Ciuvică care voia să atace tinerii de la protestele Colectiv că-i criticau pe Ponta și Oprea: „Acum băsiștii sunt rockeri. Dacă nu au fost, au fost in tinerețe. Băsiștii au devenit rockeri acum. Pe vremea cu Roșia Montana toți băsiștii erau ecologiști. Între turul 1 și 2 anul trecut, toți băsiștii erau iohanniști.”

Logica e destul de simplă, discursul lor se suprapune peste cel al tuturor persoanelor în vârstă înveninate de greutățile acelei vârste în România, de la faptul că „tineretul zilelor noastre nu mai învață ca pe vremuri”, la ăla că se lasă manipulat de băsiști.

CONFORM ANTENEI 3, PROBABIL EȘTI DEJA BĂSIST ȘI N-O ȘTIAI

Dacă intri pe siteul Antena 3 și cauți cuvântul „băsist”, o să ai o surpriză. E cel mai probabil că și tu ai fost încadrat în categoria asta la un moment de postul lor tv. Toți protestatarii din ultimii patru ani au fost încadrați la un moment dat la „băsiști” de Antena 3. Pe lângă ei mai sunt băsiști și politicieni precum Klaus Iohannis, unii membri PSD care i se opuneau lui Ponta, UDMR-ul și, în principiu, orice formațiune politică, mai puțin politicienii favoriți ai Antenei. Apoi urmează toată presa, în afară de Antena 3, uneori chiar și România TV condusă de PSD-istul Sebastian Ghiță, care face parte din altă grupare a partidului decât Ponta.

Nici măcar reviste de satiră precum Kamikaze nu scapă. Amuzant e că folosesc cuvântul atât de des pe post, încât ajung în situația în care nu au cum să explice conflicte dintre diverse categorii de băsiști, așa că îi scutesc pe ăia care le sunt mai puțin antipatici. De exemplu, pe soția lui Klaus Iohannis care a fost prezentat toată campania electorală ca reprezentatul lui Băsescu, au linșat-o mediatic niște „ciomăgari băsiști”.

Tactica de aici se bazează pe faptul că grosul publicului lor e încă nostalgic după regimul Ceaușescu, în care atunci când cineva cădea în dizgrație în ochii partidului, nu era dat afară din motive normale, ci era prezentat ca trădător și agitator imperialist. E mai simplu să manipulezi niște oameni când le oferi un singur dușman comun, adică Băsescu. Nici măcar nu mai contează că fostul președinte a ajuns un marginal în presa și politica românească, citat doar cu declarații xenofobe. Pentru ei, băsiști sunt toți dușmanii Antenei 3, că așa au construit mitul.

RESCRIU ISTORIA ROMÂNIEI ȘI PUN FIECARE DUȘMAN AL LOR ÎN ROL DE LIDER AUTORITAR OMNIPOTENT

Clip Antena 3 în care îți prezintă România post-apocaliptică în care ei vor să crezi că trăiești.

Cei de la Antena 3 sunt maeștri în compunerea unui mit, așa au ajuns să creeze impresia că regimul Băsescu, care n-a fost lipsit de abuzuri, ar fi fost o dictatură. Au realizat un clip pe muzică apocaliptică în care îți prezintă arestările tuturor corupților din ultimii ani ca un fel de asasinate politice de pe vremea lui Ceaușescu. Afirmă, pe baza unor articole de opinie din presa străină, că pe vremea dictaturii lui Băsescu „se simțea pe străzi o domnie legală a terorii”.

Repetau constant prin clipuri,în fiecare pauză publicitară, că ar trebui să-ți fie rușine că ai un asemenea președinte, ca să te facă să te simți prost.

Mai nou, au început să mute ideea de dictatură în gura premierului Cioloș, ca să le dea publicului lor un nou dușman suprem. Evident, ei nu consideră dictatori oameni precum Adrian Năstase, în regimul căruia jurnaliștii erau bătuți, sau Ion Iliescu, la comandă căruia minerii au venit în București și au ucis oameni, ci invitați respectabili.

INCITĂ LA IEȘIT ÎN STRADĂ, MAI DES CA TINERII FRUMOȘI PE CARE ÎI CRITICĂ

Antena 3 a depășit orice limită a bunului simț, când au ajuns prima televiziune de știri din România care incită oamenii la revoltă în stradă, după arestarea lui Dan Voiculescu. Ei aveau promouri publicitare doar cu scopul să scoată oamenii în stradă, iar prezentatorii lor au condus marșul.

De atunci, și-au luat-o în cap că merge nesupunerea civică la audiențe și, luna trecută, au incitat publicul să meargă la ambasada Norvegiei să protesteze cu ursuleți de pluș față de cazul Bodnariu. În prezent, prezentatorul Mircea Badea, dar și alți jurnaliști Antena 3, amenință cu ieșiri în stradă, după ce ANAF le-a spus să evacueze sediul lor în cinci zile.

MESAJELE LOR SE AXEAZĂ PE PARANOIA ȘI VICTIMIZARE, SENTIMENTE SPECIFICE SENILITĂȚII

Dacă Băsescu și Cioloș îl reprezintă pe Ceaușescu, Antena 3 e un fel de Europa Liberă în comunicarea lor. În clipul de mai sus, ei dau de înțeles că toate serviciile secrete ale țării îi urmăresc pe ei. Pe lângă asta, anteniștii spun că statul ăsta dictatorial fictiv cu care se luptă vrea să-i aresteze sau să-i ucidă. Melodrama lor este atât de exagerată, încât au ajuns chiar să meargă până la Washington, doar ca să se filmeze cu o petiție imensă, una ca cecurile alea false care li se dau câștigătorilor la loto, în care prezintă abuzurile lui Băsescu.

Au dus-o într-un muzeu dedicat presei pe care l-au numit „templul luptei pentru libertate”, ca să aibă totul un iz mesianic. Pe lângă asta, orice înjurătură pe care și-o ia Mihai Gâdea pe Facebook și oricine-i pozează mașina intră clar într-un complot mafiot.

Din păcate, faptul că România este între primele țări din Europa la numărul de bolnavi psihic netratați face astfel de mesaje foarte eficiente. Toți românii dau share toată ziua la conspirații, unele mai cretine ca celelalte. Persoanele în vârstă care îi urmăresc se simt victime ale statului român de decenii, iar faptul că televiziunea asta le alimentează paranoia, că totul nu e decât un complot, nu face decât să le accentueze deznădejdea și să-i adâncească în crize de paranoia.

Astfel, acei oameni dezabuzați simt că Antena 3 e o victimă la fel de mare ca ei și empatizează cu mesajele lor.

ÎȘI UMFLĂ PROPRIA LOR IMPORTANȚĂ, CA SĂ SE SUBSTITUIE JUSTIȚIEI ÎN MINȚILE SPECTATORILOR

Justiția română o avea hibele ei, dar nu e în regulă să spui constant că „în România nu avem justiţie, avem o gaşcă de ciomăgari care se afla în slujba unor ticăloşi”, cum fac cei de la Antena 3. În retorica lor apare des expresia „singura televiziune”, în sensul că nu ar exista alta care prezintă adevărul, care luptă pentru pensionari, care luptă cu corupții și mai ales care critică regimul Băsescu și regimul Iohannis.

Evident, nu zic nimic de România TV sau Nașul TV, care critică justiția și guvernarea pe același ton ca ei. Ideea e că la fel cum au nevoie de „băsiști” ca dușman unic, ei trebuie să fie apărătorii unici în retorica manipulatoare.

Ca să accentueze asta, repetă obsesiv cât de rea ar fi ajuns țara și câte rele li s-ar fi întâmplat telespectatorilor, dacă nu era Antena 3, ca să facă un fel de șantaj emoțional. Pe partea pozitivă, ei își cumpără locurile la tot felul de ceremonii internaționale de premii unde câștigă oricine își permite intrarea, ca să-ți arate că sunt „în elita mondială a televiziunilor”, după cum spun în știrea asta.

PUN TRICOLORUL PE ORICE, CA SĂ ÎI ASOCIEZI CU NAȚIONALISMUL

Parlamentarii tot se chinuie să dea legi în care să faci pușcărie dacă terfelești tricolorul, dar unul nu ar da o lege în care să-ți interzică să te folosești de el în campanii populiste. În 2013, Antenele, cu ajutorul lui Ponta și a Armatei Române, au făcut cel mai mare Tricolor din lume, o monstruozitate de țesături colorate care au acoperit câmpuri întregi din Clinceni. Ceva atât de monolitic, că Ceaușescu s-ar fi simțit rușinat cu Casa Poporului.

În perioada aia, au lansat o jurnalistă din avion cu steagul României și au pus vedetele lor să împartă o mie de steaguri moca în trafic. Totul ca să-i asocieze românii pe ei cu simboluri naționale.

Tactica nu e chiar nouă: atât partidul comunist din Rusia, cât și cel nazist din Germania și-au asociat treptat toate simbolurile naționale cu simbolurile partidului. Când oamenii se holbează timp de o lună la o siglă Antena 3 cu tricolorul pe fundal, la un moment dat riscă să nu mai facă diferența între cele două simboluri. Chiar și în ziua în care au anunțat că o să fie evacuați au filmat un tricolor din redacție, ca să ne reamintească tuturor că ei sunt România.

AU VEDETE DEDICATE STRICT PUBLICULUI ÎN VÂRSTĂ, PE CARE LE FOLOSESC CA INFLUENCERI

În marketing, când vrei să vrăjești oamenii cu-n mesaj, te folosești de influenceri, adică de vedete care au deja un capital public, pe care poți să parazitezi. Pentru băuturile energizante, influencerii sunt skaterii și sportivii. Pentru Antena 3, influencerii sunt vedetele de altădată, actori de teatru rămași neschimbați din comunism, muzicieni precum Tudor Gheorghe sau comedianți precum Arșinel.

Astfel ajung oameni ca Dinu C. Giurescu, Gheorghe Zamfir sau Draga Olteanu Matei, de care altor televiziuni nu le pasă, că nu-s personalități relevante pentru publicul tânăr, să susțină Antena 3. De-asta aproape toate reclamele de la ei sunt cu medicamente de inimă sau reduceri pentru pensionari, că-s pe publicul țintă.

Rareori, se folosesc și de niște olimpici sau tineri afaceriști, genul de puștani pe care publicul în vârstă să-i asocieze cu nepoțeii lor, care nu-s ca restul tineretului destrăbălat.

SE FOLOSESC DE TRAGEDII PENTRU A-ȘI ATRAGE SIMPATIE

Publicul în vârstă este din păcate destul de insensibil la argumente ideologice sau socio-economice, că ei au trăit într-o epocă în care lucrurile astea nu prea se discutau, ci se executau. Astfel, tragediile rămân principala armă de sensibilizare a lor și Antena 3 se folosește excepțional de bine de acest lucru.

Pe lângă cauzele pozitive cu care se asociază, precum unirea cu Basarabia, Antena 3 se compară cu suferinzi din jurul lumii. De exemplu, zilele astea au spus că tragedia lor cu ANAF-ul e mai gravă decât cea cu copiii morți de la E.coli. Luni, s-au folosit în clipul Danei Grecu despre evacuare, de biroul colegei lor moarte în timp ce criticau premierul.

De ziua mondială a libertății presei, au comparat certurile lor mediatice cu Băsescu, cu jurnaliștii uciși, bătuți și arestați pentru că-și făceau datoria. Au atins extrema fenomenului de tragedy porn, când au început să dea imagini de pe patul de spital cu victimele ale arsurilor de la Colectiv. Aici vorbim de oameni muribunzi cărora li se încălca demnitate pentru rating.

Se folosesc de atmosfera asta constantă de tragedie, subliniată de bara de jos pe care scrie mereu Breaking News, ca să șantajeze publicul să nu schimbe canalul, după cum făcea luni Gâdea, când le cerea spectatorilor să nu schimbe canalul când începe pauza de publicitate.

MINT PRIN OMISIUNE CÂT MAI DES POSIBIL

Genialitatea lor nu constă în manipularea prin vedete în vârstă și prin drapel, că astea s-au mai făcut. Ei rup cu jumătățile de adevăr, urlate pe un ton acuzator. De-a lungul timpului, Gâdea a fost prins cum încerca să încuie un fost expert DNA cu o dezvăluire fictivă, sau să îl prezinte pe Patapievici ca latifundiar la Roșia Montană, când el avea doar un metru pătrat de teren cumpărat simbolic acolo, în semn de protest.

Asta ca să nu mai zic de episodul în care l-au pus pe Julio Iglesias Junior să spună „Jos Băsescu!”, fără să-i explice ce spune. Antena 3 e cel mai bun exemplu că aceeași informație reală, povestită altfel, poate deveni ceva execrabil.

sursa: vice.com

- Advertisement -


- Advertisement -

1 COMENTARIU

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Doru Dascalu
Doru Dascalu
8 years ago

Le dau dreptate celor care spun că majoritatea publicului de la antene sunt persoane în vârstă. Şi nu atât din cauza unei inteligenţe precare ci mai mult datorită faptului că aceştia au prins vremea televizorului fără telecomandă. Şi acum uită că pot schimba postul apăsând pe un buton de la un aparat care nu este fixat pe cutia televizorului sau li se pare de neconceput în mintea lor mică. Consider că asta este o explicaţie logică de ce sunt nevoiţi să rămână pe acelaşi post să-l urmărească. 🙂

- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x