Thursday, March 28, 2024

Fondurile suverane ar putea vinde actiuni in valoare de 404 miliarde de dolari in acest an

Must Read

Fondurile suverane de investiţii ar putea scoate aproximativ 404,3 miliarde de dolari de pe pieţele mondiale de acţiuni în acest an, dacă preţul petrolului va rămâne între 30 şi 40 de dolari per baril, în condiţiile în care ţările dependente de veniturile din petrol trebui să-şi consolideze finanţele, se arată într-un raport publicat luni de Sovereign Wealth Fund Institute, transmite Bloomberg.

Potrivit sursei citate, valoarea acţiunilor deţinute de cele mai mari fonduri suverane de investiţii ar urma să scadă în acest an până la 2.640 miliarde de dolari de la aproximativ 3.040 miliarde de dolari la finele lui 2015. În plus, valoarea vânzărilor de acţiuni ar urma să se dubleze comparativ cu anul trecut, când fondurile suverane de investiţii au vândut acţiuni în valoare de 213,4 miliarde de dolari.

‘Fondurile de investiţii ale ţărilor exportatoare de materii prime trebuie să fie preocupate de starea finanţelor ţărilor lor, deoarece multe dintre ele au fost create fie pentru a fi fonduri de stabilizare fie vehicule de economii sau o combinaţie a acestor două’, apreciază Sovereign Wealth Fund Institute.

În perioada de boom a pieţei petroliere, când barilul de petrol era cotat la peste 100 de dolari, fondurile suverane de investiţii al unor state precum Qatarul, Emiratele Arabe Unite sau Rusia au acumulat active în valoare de aproximativ 7.000 de miliarde de dolari, achiziţionând participaţii la firme de renume precum banca Barclays Plc, hoteluri din Manhattan, cluburi de fotbal din Europa şi case de lux în Londra.

- Advertisement -

În ultima perioadă însă aceste fonduri suverane au început să-şi lichideze investiţiile ca urmare a prăbuşirii cu peste 70% a preţului petrolului, astfel că investiţiile lor directe au scăzut până la 113,9 miliarde dolari în 2015 de la 122,9 miliarde dolari în 2014, susţine SWFI.

Raportul susţine că fondurile suverane de investiţii ale monarhiilor petroliere din Golful Persic, precum Abu Dhabi Investment Authority sau Qatar Investment Authority, se confruntă cu cele mai mari tensiuni financiare însă fondul suveran de investiţii al Norvegiei nu a fost nici el impermeabil la prăbuşirea preţului petrolului. Guvernul norvegian are de gând ca în acest an să efectueze primele retrageri de la acest fond de 780 de miliarde de dolari de la înfiinţarea sa în anul 1996.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x