Saturday, December 14, 2024

Dezastru pe piata de capital: Romania, inexistenta pe lista celor mai importante 20 de listari la Bursa din regiune

Must Read

România nu este printre ţările în care au avut loc cele mai importante 20 de listări de pe pieţele emergente din Europa de Est în 2015, conform Euromoney.

Bursa de la Varşovia a fost cea mai activă în acest sens, acolo făcându-se 11 din cele mai importante 20 listări din Europa Centrală şi de Est. Listările din Polonia au avut o valoare cumulată de 413,7 milioane de euro. Oferta a fost diversă, 5 dintre companii fiind în sectorul de producţie, restul în finanţe, telecomunicaţii şi IT, transport şi depozitare şi imobiliare.

Companiile care sunt prezente pe lista celor mai importante 20 de listări provin din Po­lonia (11 companii), Rusia (4 companii), Un­garia, Cehia, Croaţia, Lituania şi Turcia.

Cu toate acestea, pieţele de capital din Po­lonia au simţit o reducere, în anul 2015, a inte­resu­lui investitorilor şi a tranzacţiilor finalizate, în mare parte din cauza unei nesi­gu­ranţe ge­nerate de alegerile parla­mentare şi schimbarea guvernului, conform raportului alcătuit de Euromoney.

- Advertisement -

Una dintre cele mai importante listări a fost cea a companiei Wizz Air, din Ungaria, acesta având o valoare de aproximativ 421,2 milioane de euro, pentru care s-au vândut 51,4% din acţiuni pe bursa de la Londra, conform Euromoney.

Wizz Air, cea mai mare companie de transport pasageri low-cost din Europa Centrala şi de Est, s-a plasat astfel pe primul loc în termeni de valoare a capitalului atras prin vânzarea publică a acţiunilor. Wizz Air este lider de piaţă şi în România. Aproximativ un sfert din traficul total de pasageri realizat de Wizz Air este în sectorul din România.

4-investitori

Blue Air operatorul low-cost deţinut de către antreprenori din România, nu este în discuţii pentru listare. Blue Air este cel mai important jucător cu capital româesc în ceea ce priveşte sectorul de transport aerian low-cost.

Bursa de Valori Bucureşti nu apare pe lista acestor 20 de listări, cu toate acestea are cele mai mari comisioane din regiune.Comisioanele Bursei de la Bucuresti sunt de patru ori mai mari dec‚t cele de pe bursele din Varsoviasi Viena si de 10 ori mai mari dec‚t cele din Budapesta. Bursa de Valori Bucureşti percepe pentru o tranzactie de v‚nzare de actiuni 0,1% din valoare, în timp ce la cumparare comisionul este de 0,04%. Astfel, comisionul total este de 0,14% din valoare.

Bursa de la Varsovia percepe pe tranzactiile cu actiuni un comsion între 0,01% si 0,033%, în functie de volumul transferat într-o singuraoperatiune, un volum mai mare av‚nd un tarif mai mic. La Viena, comisioanele sunt între 0,02% si 0,04%, în functie de lichiditateaactiunii. tranzactionate. Bursa de la Frankfurt are cele mai mici tarife din regiune, sub 0,005% din valoarea tranzactiei. Bursa de la Budapesta percepe un comision de doar 0,015%.

Costurile mai ridicate de participare activă a investitorilor pe piaţă nu fac altceva decât să amplifice lipsa de lichiditate, care probabil alimentează reţinerea anumitor companii de a căuta resurse din direcţia listărilor pe piaţa de acţiuni din România.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Mircea Diaconu a murit la 74 ani

Potrivit anunțului dat de soția sa, actrița Diana Lupescu,  actorul Mircea Diaconu (74 de ani) a murit azi după...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x