Friday, March 29, 2024

KMG International: In cateva saptamani vom sti cu cine vom face fondul de investitii de 1 mld. dolari

Must Read

Statul roman isi va desemna in cateva saptamani compania care se va asocia cu KMG International intr-un fond de investitii de 1 miliard de dolari. Acestea sunt, cel putin, semnalele pe care compania KMG International, fosta Rompetrol, le-a primit din partea autoritatilor, a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte al companiei controlata de statul kazah.

Ideea infiintarii acestui fond dateaza de peste trei ani, timp in care au fost facuti putini pasi pentru implementare. Acest fond ar urma sa fie controlat in proportie de 80% de KMG International, diferenta revenind statului roman.

Fondul va avea o capitalizare initiala de 150 milioane dolari si un nivel total al activelor de pana la 1 miliard de dolari, in functie de conditiile de piata in perioada investitionala de 7 ani. O alta prevedere este participarea KMG International cu o oferta de 200 milioane dolari la cumpararea a 26,7% din actiunile detinute de statul roman la Rompetrol Rafinare.

Printre investitiile asumate prin crearea acestui fond se numara constructia unei centrale electrice in cogenerare la Midia si ridicarea catorva sute de benzinarii.

“Au trecut mai mult de trei ani, evoluam foarte incet, avem deadline-uri amanate, la propunerea Guvernului cele mai multe dintre ele. Este o problema a statului, nu este problema noastra. Am semnat calendarul etapelor urmatoare, acesta trebuie implementat in 2016. Intelegem ca trebuie executat”, a adaugat Zhangulov.

- Advertisement -

In opinia lui Zhangulov, daca fondul de investitii ar fi fost creat mai devreme, ar fi putut fi facute o serie de investiti, care ar fi generat deja venituri. Chiar daca lucrurile merg lent, traiectoria este insa buna.

„Daca investeam mai mult in anii acestia, cu totii obtineam beneficii pana acum. In opinia noastra, ar fi fost mai bine daca am fi inceput mai demult, pentru ca apetitul pentru investitii de schimba in timp. Un proiect bun acum trei ani nu insemana ca este bun oricand. Daca sunt investitori care vor sa investeasca intr-un moment nu inseamna ca vor sa investeasca oricand”, a spus Zhangulov.

Totul a pornit de la o decizie a Guvernului Nastase din 2003, prin care datorii ale Rompetrol Rafinare in valoare de 570,3 milioane de euro au fost convertite in actiuni. Kazahii de la KazMunayGas au platit direct statului o parte din bani, iar, din punctul lor de vedere, datoria nu mai exista. De altfel, memorandumul dintre cele doua parti a prevazut si stergerea datoriilor si retragerea actiunilor in justitie impotriva fostului Rompetrol. “Nu mai exista datorie fiscala din 2003. A existat o conversie in 2003 in obligatiuni convertibile iar din 2010 aceste obligatiuni au fost transformate in actiuni, conform contractului din 2003 aprobat prin lege de catre Parlament, lege promulgata de presedintele Romaniei in 2005“, a declarat Azamat Zhangulov.

KMG asteapta licitatia de 200 milioane de dolari

In acest an, statul ar urma sa scoata la vanzare un pachet de 26% din actiunile pe care le-a primit de la KMG International la Rompetrol Rafinare, compania care opereaza rafinaria Petromidia.

„Unele actiuni au fost realizate, altele au fost amanate. Desigur, daca ar exista mai multa stabilitate in institutii lucrurile s-ar misca mai repede. Insa nu am primit mesaje din partea Guvernului ca ar exista probleme, ci dimpotriva, am primit semnale pozitive”, a spus Zhangulov.

KMG International a derulat, din 2007 pana in prezent, investitii de 4 miliarde de dolari, suma care include si pretul de achizitie a actiunilor fostului Rompetrol Group, infiintat de Dinu Patriciu. Potrivit lui Zhangulov, KMG International, care are in Romania 5.000 de salariati, a platit pana acum la bugetul de stat taxe si impozite in valoare de 12 miliarde de dolari.

“Licitatia de vanzare a actiunilor trebuie facuta in acest an. Mai trebuie sa cumparam actiunile de la statul roman. Asteptam sa se intample, noi ne reconfirmam angajamentele in acest sens”, a spus Zhangulov.

Pe de alta parte, KMG International si compania chineza CEFC intentioneaza sa se asocieze in vederea derularii unor investitii in zona distributiei de carburanti si nu numai.

Sursa foto: KMG International

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x