Friday, March 29, 2024

Norvegia retrage pentru prima data bani din Fondul Suveran, pentru a finanta deficitul

Must Read

Guvernul norvegian a anunțat că a efectuat prima retragere în valoare de 780 milioane de dolari pentru acoperirea deficitului bugetar din Fondul Suveran constituit în urmă cu peste 20 de ani ca “manta de vreme rea”, fond evaluat la 826 miliarde de dolari.

În urmă cu 20 de ani, guvernul norvegian efectua prima “alimentare” a Fondului cu bani proveniți din veniturile generate de industria de petrol și gaz a statului scandinav.

După 20 de ani, în luna ianuarie a acestui an, potrivit publicației Dagens Naeringsliv, guvernul norvegian, confruntat cu o reducere a încasărilor bugetare cauzată în principal de reducerea prețului internațional al petrolului (dar și de cel al gazelor) a decis să apeleze la “mantaua de vreme rea” creată pentru finanțarea cheltuielilor publice.

Guvernanții norvegieni au adoptat o politică intervenționistă în contextul actualei încetiniri a activității economice ca urmare a reducerii masive a investițiilor petroliere, optând pentru o majorare a cheltuielilor publice, menită a compensa, în opinia lor, reducerea investițiilor sectorului privat.

- Advertisement -

Norvegia a alimentat Fondul în medie cu 23 de miliarde de dolari anual

Alte două industrii importante pentru economia norvegiană, cea a mineritului și cea manufacturieră, sunt strâns legate de industria de petrol și gaz, și au suferit la rândul lor un declin important.

Fondul Suveran al Norvegiei, denumit Fondul Global de Pensii Guvernamentale, a fost înființat în 1996 și are ca scop “împărțirea” bunăstării provenite din exploatarea hidrocarburilor cu generațiile viitoare. Fondul este unul dintre cei mai mari investitori pe piețele financiare globale, deținând acțiuni, obligațiuni, dar și active imobiliare.

Încă din luna noiembrie a anului trecut, guvernul norvegian a anunțat că va apela la resursele Fondului pentru a acoperi deficitul bugetar și majora cheltuielile publice, care, în opinia tehnocraților nordici, va stimula economia.

Experții financiari internaționali consideră că 2016 va fi un an de inflexiune, finanțarea Fondului urmând a fi stopată și declanșată operațiunea de retragere anuală de fonduri pentru acoperirea deficitului bugetar.

Până în prezent, guvernul norvegian a pompat aproximativ 23 de miliarde de dolari anual în medie în respectivul vehicul financiar. În acest an, însă, este de așteptat ca executivul să retragă aproximativ 9,5 miliarde de dolari în vederea acoperirii necesarului de cheltuieli publice, susține Banca Centrală a Norvegiei.

Fondurile Suverane au vândut, în 2015, active în valoare de peste 213 miliarde de dolari

Norvegia nu este singurul stat care și-a constituit un Fond de investiții de vreme rea. În 2015, fondurile suverane de investiții ale statelor mari producătoare de petrol, precum Norvegia, Arabia Saudităm, Rusia sau Qatar, au vândut active în valoare de peste 213 miliarde de dolari, susține CNN, care citează un raport al Sovereign Wealth Fund Institute.

Potrivit estimărilor Institutului citat, tendința va continua și în 2016, an în care cotațiile petrolului vor rămâne la niveluri reduse, insuficiente pentru ca statele respective să-și poată finanța deficitul bugetar. Astfel, în cazul în care petrolul s-ar situa, în 2016, la un nivel de 30-40 de dolari pe baril, fondurile suverane de investiții ale statelor mari producătoare de petrol vor “retrage” alte 404 miliarde de dolari de pe piețele financiare internaționale.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x