Thursday, March 28, 2024

Primul transport de petrol iranian ajunge in Europa

Must Read

Petrolierul Monte Toledo a parcurs distanţa dintre Iran şi Spania cu o încărcătură de 11 milioane de barili de ţiţei în doar 17 zile, acesta fiind primul transport de petrol iranian în Europa de la mijlocul anului 2012, când autorităţile de la Bruxelles au impus un embargou petrolier în încercarea de a forţa Iranul să negocieze sfârşitul programului său nuclear, scrie Bloomberg.

Embargoul a fost ridicat în ia­nuarie ca parte a unui mai amplu acord care a pus capăt unui deceniu de sancţiuni. Petrolierul de 275 de metri a descărcat marfa la o rafinărie deţinută de Cia. Espanola de Petroleos. în apropiere de Algeciras. Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat în Teheran că vor urma în curând noi exporturi.

Ali Tayebnia, ministrul iranian al eco­no­miei şi finanţelor, a declarat că expor­turile de petrol ale Iranului vor „reveni în scurt timp“ la nivelul de 2 mi­lioane de barili pe zi. Şi alte petroliere care transportă petrol iranian se îndreaptă către Eu­ropa. În februarie, 29 de vase au încărcat ţiţei din Iran, potrivit datelor Bloomberg. Dintre acestea, trei să îndreaptă către Europa.

Petrolierul Eurohope are drept ţintă Constanţa, iar Atlantas este în drum spre Franţa. Un altul, Distya Akula, s-ar putea îndrepta către un port mediteranean.
Advertisement

- Advertisement -

Monte Toledo şi celelalte pe­troliere marchează revenirea Iranului pe piaţa petrolieră europeană.

Potrivit Petro-Logistics, o firmă de monitorizare a petrolierelor, Iranul a exportat aproximativ 1,4 milioane de barili pe zi în februarie, în creştere cu 350.000 de barili pe zi faţă de media din 2015. Iar, deşi creşterea se află sub cei 500.000 de barili pe zi promişi de Teheran, există semne că exporturile către Europa se vor intensifica în această lună.

Totuşi, există în continuare obstacole. Din cauza restricţiilor bancare, unor clienţi le este greu să transfere plăţi pentru ţiţeiul iranian, iar National Iranian Oil s-a oferit să schimbe ţiţei pe motorină.

Iranul va dori să recâştige clienţi în Europa, unde Rusia, Arabia Saudită, Irakul şi alţi furnizori rivali au intervenit după impunerea embargoului. Teheranul are de asemenea în faţă un rival necunoscut cu patru ani în urmă: SUA.

Înainte de embargo, Europa importa în medie aproximativ 400.000 de barili de petrol pe zi din Iran, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei.

Dacă totul merge conform planului Teheranului, Iranul îşi va readuce producţia la cei 3,6 milioane de barili pe zi pompaţi în 2011. După impunerea embargoului european şi înăsprirea altor sancţiuni de către SUA, producţia iraniană a scăzut la aproximativ 2,8 milioane de barili pe zi. În februarie, Iranul a pompat 3 milioane de barili pe zi pentru prima dată din iulie 2012, potrivit datelor Bloomberg.

- Advertisement -


- Advertisement -

1 COMENTARIU

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Doru Dascalu
Doru Dascalu
8 years ago

Era logică pură să se întâmple aşa ceva. Bineînţeles că majoritatea populaţiei pământene ignorantă şi focusată pe zeul “ban” ia de bună ştirea precum că li s-a făcut milă americanilor şi europenilor de iranieni şi vezi Doamne a ridicat embargoul. Li s-a făcut milă o laie. Au fost siliţi că altfel o beleau, suferind în tăcere înfrângerea pe plan tehnologic, a tehnologiei occidentale în faţa celei iraniene, creată exact de către un iranian. Dacă nu ar fi fost domnul Keshe şi la ora actuală era embargou. Aşa că unchiul Sam a pierdut locul de “jandarm” planetar, iar cărătorul cu cârca adică Europa ascultă ce spune stăpânul. Şi pe majoritatea românilor îi doare la bască de această tehnologie, pusă la dispoziţia umanităţii gratuit de către domnul Keshe. El plăteşte facturi la energie cu plăcere, plăteşte la pompă cât mai multă benzină, dă bani pe medicamente şi la doctor, nu se interesează şi nici nu-şi construieşte dispozitive cu tehnologia Keshe ca să aibă energie free, să-şi îngrijească sănătatea, etc. Dacă spui unui prost chiar cu doctorat că cu ajutorul tehnologiei Keshe poţi face ca un deget amputat să crească la loc, cum te va privi individul?! Ca pe un nebun, nu-i aşa?! Mai ales pupătorii de moaşte şi admiratorii lui Arsenie Boca. E proşti, dar e mulţi! 🙂

- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x