Thursday, March 28, 2024

Stafia importurilor de titei pe datorie din anii ’90 provoaca Petrolexportimport pierderi de 115 mil. lei

Must Read

Importatorul și distribuitorul de produse petroliere Petrolexportimport, listat la Bursa de Valori București, a raportat pierderi de 115,09 milioane lei în 2015, de peste 71 de ori mai mari decât cele din 2014 (1,61 milioane lei), compania trecând la cheltuieli consecințele sechestrului instituit de ANAF anul trecut pe activele și conturile Petrolexportimport, pentru datorii fiscale de 110,5 milioane lei rezultate din importurile de țiței pe datorie ale României din anii ’90.

Vânzările nete ale companiei au scăzut cu aproape 22% anul trecut, la 771.008 lei, potrivit raportului preliminar pe 2015 al Petrolexportimport.

În anii ’90, România importa țiței prin intermediul Companiei Române de Petrol, controlată de stat, achizițiile fiind finanțate pe credit. Unul dintre împrumutători era banca americană Chase Manhattan Bank. În 2006, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a înștiințat Petrolexportimport că figurează în evidențele sale cu o datorie de 110,5 milioane lei, reprezentând majorări și penalități pentru neplata ratelor de capital, a dobânzilor și a comisioanelor aferente unei linii de credit pentru import de țiței acordată de Chase Manhattan Bank în 1997. Petrolexportimport a fost privatizată în anul 2000.

“Compania nu a confirmat debitul și a transmis Ministerului de Finanțe adrese în care arăta că Petrolexportimport a avut numai rolul de comisionar al Companiei Române de Petrol (actualmente SNP Petrom), care era beneficiarul țițeiului importat în baza acestui credit, în solidar cu rafinăriile prelucrătoare, acestea obligându-se să facă plata în intregime și la termen a costului creditului pentru țițeiul importat, a costului scrisorii de garanție externă, să plătească necondiționat penalități,dobânzi și daune în caz de nerespectare a termenelor de plată”, se relatează în raportul Petrolexportimport pe primul semestru al anului trecut.

- Advertisement -

Tot în 2006, MFP a început executarea silită pentru datoria respectivă, contestată de Petrolexportimport în instanță. În aprilie anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat câștig de cauză definitiv ministerului.

Ulterior, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili București (DGAMC) a emis și comunicat Petrolexportimport somație pentru suma de 110.536.525,61 lei. În data de 03.06.2015, DGAMC a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile și mobile ale Petrolexportimport, iar în iulie 2015, DGAMC București a luat măsura indisponibilizării sumelor existente, precum și a celor viitoare, provenite din încasările zilnice în conturile în lei și valută ale societății.

“Impunerea în sarcina Petrolexportimport SA a unei sume cu o astfel de dimensiune și care nu este rezultatul unei acțiuni de nerespectare de către societate a convenției cu Ministerul Finanțelor Publice este o decizie nedreaptă și echivalează cu o expropriere, pentru care managementul societății intenționează să uzeze de toate mijloacele legale, urmând a sesiza organele și instanțele competente în acest sens”, afirma Petrolexportimport, precizând că a formulat și depus memorii atât la DGAMC București, cât și la Ministerul Finanțelor și la Guvern.

Compania mai arăta că obligațiile puse în sarcina sa au aparținut Companiei Române de Petrol (actualmente SNP Petrom SA), ale cărei datorii la Chase Manhattan Bank au fost preluate la Fondul special pentru produse petroliere prin OUG nr. 249/2000. De asemenea, spune Petrolexportimport, prin OUG nr. 249/2000 s-a clarificat debitorul obligației garantate, respectiv SNP Petrom SA, în calitate de succesor al fostei Companii Române de Petrol.

Însă prin Legea nr. 555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea Societății Naționale a Petrolului Petrom SA au fost scutite la plată sumele rămase neacoperite prin mecanismul fiscal reglementat de OUG nr. 249/2000. Prin urmare, accesoriile privind creanța garantată, inclusiv dobânzile legal datorate pentru creditul extern garantat, au fost preluate la datoria publică.

Petrolexportimport mai susține că, într-un raport de expertiză contabilă judiciară prezentat în instanță în 2013, în procesul cu MFP, se constata că titularul facilității contractate prin intermediul Petrolexportimport este Compania Română de Petrol, în solidar cu rafinăriile prelucrătoare din subordinea sa.

“De asemenea, raportul de expertiză constata că debitul principal a fost lichidat prin OUG nr.249/2000, iar penalitățile au fost scutite de la calcul prin art. 8 din OUG 249/2000 și Legea 555/02.12.2004”, mai spune Petrolexportimport.

Compania a fost privatizată în anul 2000 și este controlată în prezent indirect de către omul de afaceri Alexandru Popescu, prin intermediul firmei Laird Resources Ltd., care deține peste 76% din acțiunile Petrolexportimport. Alexandru Popescu, în vârstă de 29 de ani, a moștenit business-ul de la tatăl său, Ovidiu Popescu, decedat în anul 2011.

În perioada 2001 – 2011, statul român a impus și încasat o taxă de 1 cent/litrul de carburant auto comercializat în România. Din 2005, taxa a fost impusă și pe exporturile de carburanți. Scopul ei a fost stingerea datoriilor de peste 647 milioane dolari ale fostei Companii Române de Petrol, reprezentând credite contractate pentru finanțarea importurilor de țiței din perioada 1992-1997.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x