Friday, March 29, 2024

Tot ce trebuie sa stii despre impozite si Declaratia 200 ca investitor pe bursa

Must Read

Tot ce trebuie sa stii despre impozite si Declaratia 200 ca investitor pe bursa.

Persoane care si-au plasat banii in fonduri mutuale sau in actiuni tranzactionate pe bursa mai au doua luni pentru a-si depune la ANAF declaratiile pentru anul fiscal 2015, termenul limita fiind 25 mai 2016.

Cititi in continuare care sunt pasii pe care un investitor trebuie sa ii urmeze pentru a-si achita darile catre stat.

Firmele de brokeraj trimit clientilor la inceputul fiecarui an fisa de portofoliu pentru anul precedent (vezi exemplul 1), in varianta fizica sau online.

- Advertisement -

Aceasta contine detalii despre castigul sau pierderile inregistrate de investitor in anul precedent din tranzactiile cu actiuni.

761x0-00-65

In cazul in care investitorul nu a vandut nicio actiune in anul precedent, acesta nu va mai primi fisa de portofoliu si nici nu va mai fi nevoit sa isi declare veniturile suplimentare la ANAF.

Presupunand insa ca a realizat o pierdere sau un castig, respectiva suma va trebui sa fie completata in Declaratia 200, disponibila pe website-ul ANAF sau la Administratiile Fiscale. Ca urmare a trimiterii declaratiei, in ultimele luni ale anului investitorul primeste la domiciliu o decizie de impunere de la ANAF in care se mentioneaza impozitul aferent tranzactiilor de pe bursa pe care il are de platit. Impozitul se plateste la Administratiile Fiscale locale.

De notat ca daca intr-un an investitorul a realizat pierderi pe bursa, el nu plateste impozit. De asemenea, daca in urmatorul an acesta inregistreaza profit, se realizeaza o diferenta intre cele doua sume (pierderea din primul an si profitul din cel de-al doilea an), iar daca rezultatul este negativ investitorul este din nou scutit de impozit.

In cazul in care investitorul a incasat dividende, actiuni gratuite, sau alte distributii de cash de la o companie listata in anul precedent, dar nu a facut nicio vanzare de actiuni, acesta nu trebuie sa plateasca niciun impozit si nu trebuie sa completeze Declaratia 200.

Anul acesta investitorii vor plati un impozit de 16% pe castigurile din tranzactiile cu actiuni. De asemenea, dividendele sunt impozitate cu 5%, insa aceasta taxa este retinuta la sursa. 2016 este singurul an in care investitorii persoane fizice nu sunt nevoiti sa plateasca CASS in cazul in care au venituri din alte surse. Anul viitor insa, acestia vor trebui sa plateasca o cota CASS de 5,5%.

Completarea si trimiterea online a declaratiei 200

Odata primita fisa de portofoliu de la firma de brokeraj, investitorul trebuie sa isi completeze si sa isi depuna Declaratia 200.

Incepand cu acest an, Declaratia 200 poate sa fie depusa atat la Administratia Fiscala locala, cat si online. Pentru varianta online, un contribuabil trebuie sa aiba activat serviciul “Spatiul Privat Virtual”, disponibil pe website-ul ANAF.

Declaratia 200 poate fi gasita in Menu-ul Declaratii > Completare Declaratii > D200 >D200_2015

1168x0-00-65

Numele, adresa si celelalte date de identificare ale investitorului sunt automat completate conform datelor furnizate anterior catre ANAF.

In sectiunea II, punctul 1, un investitor in actiuni (sau in fonduri mutuale) trebuie sa aleaga optiunea numarul 8 (Venituri din transferul titlurilor de valoare), in vreme ce un investitor care a tranzactionat valuta in piata Forex trebuie sa aleaga optiunea 6 (Venituri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract).

Tot in sectiunea II, punctul 2, investitorii trebuie sa aleaga prima optiune (Determinarea Venitului net > Sistem real).

815x0-00-65

Ultimul lucru pe care un investitor trebuie sa il completeze in varianta online a declaratiei 200 este sectiunea privind Castigul net anual sau Pierderea fiscala anuala (vezi exemplul de mai jos). Celelalte campuri trebuie sa contina cifra 0.

835x0-00-65

Potrivit reprezentantilor ANAF, la varianta online a Declaratiei 200 trebuie sa atasati si fisa de portofoliu primita de la firma de brokeraj.

Dupa trimiterea Declaratiei 200, la sectiunea “Mesaje” de pe website-ul ANAF, investitorul va primi doua mesaje: primul reprezinta varianta PDF a declaratiei tocmai completate, iar al doilea reprezinta confirmarea faptului ca declaratia a fost depusa si nu exista erori de validare.

832x0-00-65
- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x