Thursday, April 18, 2024

AGA de la BTT rezolva cazul de incompatibilitate de la BVB

Must Read

BTT a votat la începutul acestei săptămâni în AGA componența Consiliului de Administrație din care nu mai face parte Bogdan Mugescu, salariat al BVB, care prin votul acționarilor de la adunarea precedentă fusese adus în stare de incompatibilitate cu regulamentele interne ale Bursei. ASF s-a pronunțat anterior că acest caz nu fusese sub incidența autorității.

BTT București, companie listată pe piața AeRO de la BVB are de la începutul acestei săptămâni un vot în Adunarea Generală a Acționarilor pentru un nou Consiliu de Administrație. Nu este numai un moment în viața acestei firme, ci și o decizie care privește operatorul Bursa de Valori București (BVB). Acesta scapă astfel de un caz de incompatibilitate care apăruse la un angajat al său votat pe data de 7 martie la AGA de la BTT în CA al companiei, deși regulamentele interne ale operatorului de piață interziceau acest lucru.

Bogdan A. Mugescu, Business Development și PR Specialist în cadrul BVB, se vede descărcat de o problemă pe care a avut-o și pentru care unii membrii ai boardului Bursei i-au cerut demiterea. Întrunită pe data de 25 martie, AGA de la BTT a votat un nou Consiliu de Administrație, conform raportului curent al emitentului publicat ieri pe portalul bvb.ro, din care angajatul Bursei pus în stare de incompatibilitate anterior, va lipsi.

Cazul semnalat în premieră de Profit.ro a survenit în contextul în care compania aflată în proporție de 87% în proprietatea Ministerul Turismului și Sportului l-a votat pe Mugescu, angajat al Bursei, contrar prevederilor din regulamentul intern și codul etic al instituției.

- Advertisement -

Chiar la 2 săptămâni după aceea, Mugescu spunea pentru publicația noastră că urmează ca la BTT să se organizeze o nouă AGA care să voteze cei 5 membrii ai Consiliului de Adminstrație în baza procedurii de selectare a managementului profesionist prevăzută de legea 109/2011. El spunea că AGA respectivă este nulă de drept, având în vedere că nu s-a respectat respectiva lege și că nu este un caz de incompatibilitate.

„Persoana în cauză are o explicație mai potrivită unor spectacole de comedie”, spunea la numai câteva zile Laviniu Beze, președintele Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC), într-o sesizare pe care organizația pe care o reprezintă a adresat-o Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). „Oare din 20 de milioane de români, cum a căzut această ”năpastă” fortuit tocmai asupra dumnealui?‎”, mai spunea documentul citat.

Demersul respectiv a rămas fără sorți de izbândă. Supraveghetorul pieței a trimis un răspuns, potrivit căruia respectivul angajat nu se află în evidențele ASF cu sancțiuni și că respectiva poziție nu necesită o validare din partea autorității. În plus, aparent, instituția a acceptat o explicație a lui Mugescu. „Din verificările întreprinse, persoana respectivă nu și-a exprimat consimțământul pentru ocuparea postului respectiv, astfel că nu sunt întrunite elementele juridice obligatorii pentru producerea efectelor intrinseci ale conjuncturii semnalate”, zice documentul Autorității.

Este o clemență pe care a manifestat-o și conducerea executivă a BVB care, potrivit informațiilor obținute de noi, a preferat să vadă calitățIle lui Mugescu pe poziția sa în detrimentul unei stări de incompatibilitate pe care o vedeau soluționată de AGA desfășurată la începutul acestei săptămâni.

Prin contrast, câțiva membri ai boardului au fost nemulțumiți de acest caz și au solicitat un control intern, notificând în același timp emitentul BTT pentru a ști cum de Mugescu a ajuns pe lista lor pentru a fi votat în Consiliul de Administrație.

Reprezentanții CA al BVB au purtat o corespondență intensă pe această temă, ne-au spus surse din interiorul celui mai înalt for admninstrativ al Bursei. Unul dintre membri s-a exprimat că acest caz ar trebui soluționat mai repede prin demitere, având în vedere că este o încălcare a prestigiului și guvernanței Bursei să mențină un angajat care a încălcat regulamentul și normele de etică impuse la nivelul companiei.

Pentru varianta demiterii a insistat cel mai mult Dan Paul, votat în Consiliul Bursei după ce a candidat din partea Asociației Brokerilor, cel care a și sesizat boardului existența acestui caz.

Hotărârea AGA de la BTT face ca acum orice decizie în privința lui Mugescu să fie post-factum. În prezent, starea de incompatibilitate a fost ridicată prin refacerea alegerii pentru un Consiliu de Administrație din care acesta nu face parte.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x