Bancherul austriac Andreas Treichl, 64 de ani, preşedintele executiv al Erste Group, care controlează BCR, cea mai mare bancă românească, a încasat anul trecut de la banca pe care o conduce o remuneraţie de aproape 3 mil. euro, în creştere cu 35% faţă de câştigul din anul precedent.
Mai puţin de jumătate din suma încasată de şeful Erste a provenit din salariul fix, care a fost de 1,3 milioane de euro, apropiat de cel din 2014. La remuneraţia fixă s-au mai adăugat alte beneficii, de 1,45 milioane de euro, inclusiv compensaţii pentru pensie.
Treichl, care conduce Erste Group de aproape două decenii, a primit şi bonus pentru rezultatele băncii din anii precedenţi (cu excepţia anului 2014) în sumă de 156.800 euro. Profitul este o condiţie de bază pentru bonusarea echipei de top management.
Erste Bank, care după anul 2000 s-a extins mult în Europa Centrală şi de Est, a raportat pentru 2015 un profit net de 968 mil. euro faţă de o pierdere de 1,383 miliarde de euro în 2014. Grupul austriac va acorda dividende de 214,9 milioane de euro pentru 2015 după 0 în 2014, ceea ce înseamnă un dividend per acţiune de 0,5 euro. Erste, cu active de 199,7 miliarde de euro, are operaţiuni în Austria, Cehia, Croaţia, Slovacia, România, Ungaria şi Serbia.
În total, Erste Bank Group a cheltuit anul trecut aproape 6,5 milioane de euro cu remuneraţiile celor şase membri ai boardului, în creştere faţă de 2014.
Treichl era considerat înaintea crizei cel mai bine plătit bancher austriac. Cel mai bun an al lui din punctul de vedere al remuneraţiei rămâne 2004, când a câştigat 4,54 milioane de euro pe seama unui bonus de „superloialitate“ de 2 milioane de euro.
Andreas Treichl a fost artizanul preluării BCR şi şi-a atras unele critici pentru suma 3,6 mld. euro pe care a pus-o pe masă în 2005 pentru pachetul de 60% din acţiunile celei mai mari bănci româneşti.
Erste a plătit de şase ori activele nete ale BCR în condiţiile în care evaluările băncilor de atunci erau de cel mult 3,5-4 ori peste activul net. Achiziţia BCR i-a adus lui Treichl un bonus record de peste 2,8 milioane de euro, astfel că remuneraţia sa totală a ajuns în 2007 la 4,42 milioane de euro.
În anii de criză managementul băncii austriece a renunţat la bonusurile de performanţă. Banca a primit sprijin din partea guvernului austriac, iar politica de bunusuri a fost restricţionată de acordul agreat în toamna lui 2008 cu guvernul Austriei pentru primirea unui sprijin la capital de 1,8 mld. euro.
Şeful Erste admitea la începutul crizei că opinia publică este îndreptăţită să fie revoltată de salariile din industria bancară şi a afirmat că schemele de bonusare au fost parţial responsabile de apariţia crizei financiare internaţionale.
Consiliul de supravegherere al Erste i-a prelungit lui Treichl anul trecut mandatul de CEO, până la jumătatea anului 2020.
Mandatul actual expiră în vara lui 2017, însă administratorii băncii au vrut probabil să dea un semnal de continuitate şi stabilitate în ceea ce priveşte activitatea Erste şi au anunţat în avans prelungirea mandatului şefului băncii austriece, nelăsând loc de zvonuri.
Andreas Treichl devine astfel unul dintre cei mai longevivi şefi de bancă mare în Europa, cu peste 20 de ani petrecuţi ca CEO al Erste, una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală şi de Est.
El este în acelaşi timp CEO al băncii şi chairman al boardului fundaţiei Erste Stiftung, principalul acţionar al Erste Group, având şi statutul acţionar persoană fizică al băncii pe care o conduce.
Operaţiunile din România ale Erste sunt atent supravegherate de Treichl, care este şi vicepreşedinte al consiliului de supraveghere al BCR, el implicându-se direct în selecţia managementului băncii.
Erste Bank este cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucureşti, având o capitalizare bursieră de 11 miliarde de euro.