Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a limitat la 5% drepturile de vot pentru un grup de fonduri de investiţii şi de pensii private controlate direct şi indirect de grupul austriac Erste, pe care le-a prezumat că acţionează „concertat“ (împreună – n. red. ) şi care deţin cumulat 6,3% din acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1).
SIF1 este cea mai mare dintre SIF-uri, cu active de 1,8 miliarde de lei. Principala investiţie din portofoliul SIF1 sunt acţiunile Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR.
Din acest grup fac parte Erste Group Bank, fondul de investiţii Business Capital for Romania – controlat de Erste –, fondul Romanian Equity Partners – controlat de Erste –, fondurile de pensii private administrate de BCR şi controlate indirect de Erste şi fondurile mutuale Erste Balanced şi Erste Equity. Acest grup de acţionari trebuie să vândă în termen de trei luni pachetul de 1,3% din capitalul SIF1 care depăşeşte limita legală de deţinere de 5% din capitalul SIF-ului. La cel mai recent preţ din piaţă al acţiunii SIF1, acest pachet de acţiuni valorează 10,8 milioane de lei.
Decizia a fost luată de ASF miercuri, 20 aprilie. În şedinţa bursieră din 20 aprilie, un pachet de 8,27 milioane de acţiuni SIF Banat-Crişana, reprezentând 1,5% din capitalul societăţii, a fost transferat printr-o tranzacţie negociată de tip deal. Tranzacţia s-a încheiat la un preţ de 1,68 lei/unitate, cu 9,5% mai mare decât referinţa anterioară. Până la închiderea ediţiei nu au fost raportaţi vânzătorul sau cumpărătorul acţiunilor.
Limitarea de către ASF a drepturilor de vot are loc în contextul în care fondul Business Capital for Romania, alături de fondul de pensii private al NN au cerut completarea ordinii de zi a adunării generale a acţionarilor din 25 aprilie de la SIF1 cu distribuţia de dividende de 0,1098 lei/acţiune, reprezentând 80% din profitul net raportat de SIF anul trecut. Suma totală propusă spre distribuţie de cei doi acţionari este de 60,2 milioane de lei.
Solicitarea celor doi acţionari, care deţin cumulat 5,4% din capitalul SIF1, vine în contradicţie cu propunerea administratorilor SIF1 care vor capitalizarea profitului de 75 milioane de lei raportat pe IFRS anul trecut, cerând în schimb acordul acţionarilor pentru a derula un program de răscumpărări ce vizează 5,6% din capitalul social al societăţii. Mare parte din acţiunile răscumpărate ar urma să fie şterse din capitalul social, iar restul de 6,5% vor fi folosite pentru distribuirea către angajaţi şi membri ai conducerii.
Tot pe 20 aprilie, ASF a mai stabilit că grupul de acţionari SIF1 format din firmele Aris Capital, Torch Investment, Smart Capital Investment şi Monticlifti Management Limited acţionează „concertat“ şi au o deţinere cumulată de 14,06% din capitalul SIF-ului, limitându-le şi acestora drepturile de vot până la pragul legal.
Acţiunile SIF1 au închis şedinţa de vineri, 22 aprilie, la o cotaţie de 1,52 lei/unitate, în creştere cu 0,8% faţă de referinţa anterioară. Societatea are o capitalizare bursieră de 834 milioane de lei.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.04.2016