Banca Transilvania (TLV), a treia cea mai mare instituţie de credit din sistemul local, şi-a dublat la 2% ponderea pe care o deţine în indicele MSCI Frontier Markets 100 în ultimii doi ani, ajungând astfel în topul celor mai mari zece companii din indicele urmărit de fonduri ce dispun de active de 12,4 miliarde de dolari.
Indicele Frontier Markets 100, creat de compania americană MSCI, grupează evoluţia celor mai mari şi mai lichide o sută de companii din pieţele de acţiuni considerate de frontieră. În 2014, ponderea Băncii Transilvania în acest indice era de 1%. Orice modificare intervenită în indice este atent urmărită de managerii internaţionali de fonduri de investiţii, care îşi aliniază portofoliile la indice, cumpărând sau vânzând acţiuni, aproape automat.
Creşterea ponderii acţiunilor Banca Transilvania este cu atât mai remarcabilă cu cât în urmă cu doi ani acţiunile băncii deţineau poziţia a 31-a în indicele MSCI Frontier Markets 100. În prezent, acţiunile Banca Transilvania ocupă poziţia a noua în indice, fiind devansate de acţiunile băncilor şi grupurilor telecom din Kuweit şi Argentina.
Banca Transilvania deţine cea mai ridicată pondere în indice din rândul acţiunilor româneşti. În indicele MSCI mai sunt incluse şi acţiunile OMV Petrom, Romgaz, Electrica, BRD, Transgaz, în total România deţinând o pondere de peste 3% din indice.
Majorarea ponderii în indicele MSCI este strâns legată de performanţa acţiunilor băncii în termeni de lichiditate, valoare a acţiunilor disponibile la tranzacţionare, capitalizare bursieră, dar şi relaţia cu investitorii, transparenţa raportărilor. Un ajutor pentru majorarea ponderii a fost şi faptul că BERD, cel mai mare acţionar al băncii, şi-a vândut anul trecut o parte din deţinere, crescând astfel volumul de acţiuni disponibile la tranzacţionare.
BERD mai deţine în prezent 11,47% din capital băncii, fiind cel mai mare acţionar al băncii. Banca Transilvania este în prezent a patra cea mai mare companie de la bursa din Bucureşti, cu o capitalizare de 8,3 miliarde de lei, apropiată de cea a Fondului Proprietatea.
Miza pieţei locale de capital este să obţină promovarea din categoria pieţelor de frontieră în cea a pieţelor emergente, unde sunt încadrate ţări din regiune precum Ungaria, Polonia sau Cehia.
Anul trecut, piaţa locală de capital a ratat intrarea pe lista scurtă a MSCI pentru un potenţial upragde la emergentă. În schimb, bursa din Pakistan a intra pe lista scurtă în vederea unui potenţial upgrade.
Bursa din Pakistan (Karachi Stock Exchange) are 581 de companii şi un rulaj zilnic de peste 100 milioane de euro. Spre comparaţie, pe bursa de la Bucureşti rulajul mediu zilnic cu acţiuni este de circa 6 milioane de euro, cu 84 de companii listate pe piaţa reglementată.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.04.2016