Thursday, April 18, 2024

Bursa de la Bucuresti estimeaza ca va avea un profit cu 23% mai mic in 2016

Must Read

Conducerea Bursei de Valori Bu­cureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, estimează un profit net de 5,4 milioane de lei, în scădere cu 23% faţă de rezul­tatul înregistrat în 2015, în condiţiile reducerii cu 12% veniturilor financiare.

Conform datelor operatorului buriser, venitul operaţional al instituţiei este estimat la 19,04 milioane lei, în creştere cu 8% faţă de anul precedent, rezultând un profit operaţional estimat de 3,46 milioane lei, cu 7% mai mare decât în anul 2015.

Pe de altă parte, veniturile financiare ar urma să fie de 3,4 milioane de lei, în scădere cu 12%. Dividendele încasate de la Depozitarul Central şi dobânzile încasate pentru lichidităţile proprii reprezintă princi­palele surse de venit financiar pentru BVB. De la Depozitarul Central, BVB se aşteaptă să încaseze dividende de circa 892.000 de lei în acest an, mai mici cu 34% decât în 2015.

În acelaşi raport, reprezentanţii operatorului bursier estimează o valoare medie zilnică de tranzacţionare de 8,5 milioane lei, în creştere cu 600.000 lei faţă de rezultatul de anul trecut.

- Advertisement -

Pe 26 aprilie, acţionarii trebuie să voteze demararea negocierilor privind o posibilă fuziune prin absorbţie cu SIBEX, bursa de la Sibiu, plus o posibilă participare la SEE Link, proiectul derulat de mai multe burse de valori din Europa de Est printr-un parteneriat cu BERD având ca scop o mai bună colaboare între pieţele din această regiune şi o creştere a volumelor de tranzacţionare.

Bugetul de achiziţii este în valoare de aproxmativ 2 milioane de lei, iar in­vestiţiile financiare sunt evaluate la 11,544 milioane de lei în 2016.

Con­tribuţia BVB estimată pe anul 2016 pentru proiectul Contrapărţii Centrale este de 8,8 milioane de lei, reprezentând o pondere de 77% din bugetul investi­ţional al BVB, iar 2,2 milioane lei îi revin proiectului SEE Link, se mai arată în proiectul de buget pe 2016 supus votului acţionarilor.

SIF Transilvania este cel mai mare acţionar al BVB, cu o deţinere de circa 8,5% din capital, urmată de fondurile de pensii private ale NN cu o participaţie de 7,76%. BERD deţine o participaţie de circa 5% din BVB.

Acţiunile operatorului bursier au scăzut cu 28,22% în ultimul an, până la o valoare de 26,2 lei per titlu, capitalizarea bursieră a companiei fiind în prezent de 201 milioane lei.

Conform datelor prezentate de către Bursa de Valori Bucureşti, 72,2% din capitalul social al operatorului bursier este deţinut de către acţionari instituţionali români, iar 14,16% revin acţionarilor instituţionali străini, restul de titluri fiind împărţiti de către alţi investitori de pe piaţa locală de capital.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x