Saturday, April 20, 2024

Cel mai dinamic segment din energie are un nou lider: Tinmar Ind pierde prima pozitie in favoarea Electrica in topul celor care aprind becul in economie

Must Read

Topul celor mai mari furnizori de energie pentru segmentul concurenţial, „divizie“ în care intră micii şi marii consumatori industriali a căror pondere în ce­re­rea totală este de peste 60%, arată complet schimbat la finalul anului 2015, un an în care consumul şi-a con­tinuat tendinţa de creştere. Cel mai dinamic sector din piaţa energiei are astfel un nou lider.

Potrivit datelor din cel mai recent raport întocmit de Autoritatea Naţională de Reglementare în dome­niul Energiei (ANRE), anul trecut consumul intern a bi­fat o creştere de 2,13%, consolidând astfel ten­dinţa de revenire vizibilă încă din 2014. Dacă popu­laţia a con­su­mat anul trecut circa 12 TWh, cu peste 3% mai mult de­cât în 2014, având o pondere de 23% în to­ta­lul ce­re­rii, industria a avut nevoie de 34,2 TWh, adică 66% din consumul de energie, cererea din acest sector fiind cu 4% mai mare faţă de 2014.

Sectorul industrial este cel care „agită“ spiritele între marii furnizori de energie în contextul în care populaţia abia acum face primii paşi de sub protecţia tarifelor reglementate la energie.

Un nou lider

- Advertisement -

Cel mai mare funizor de energie pentru companii a fost anul trecut Electrica Furnizare, firmă care face parte din grupul Electrica, în care cel mai puternic acţionar continuă să fie statul român, fără a deţine însă pachetul majoritar.

Astfel, Electrica Furnizare a avut anul trecut o cotă de 14,72% din segmentul concurenţial. Potrivit datelor din rapoartele ANRE, compania a reuşit în 2015 să vândă cu 38% mai multă energie pe piaţa concurenţială, lucru care a pus-o în fruntea clasamentului celor mai mari companii de profil. În 2014, Electrica Furnizare ocupa locul secund în acest top.

Prin această creştere, Electrica Furnizare a luat locul liderului din 2014, adică firmei Tinmar Ind, controlată de omul de afaceri Augustin Oancea.

Potrivit datelor ANRE, firma condusă de Oancea a avut anul trecut o cotă de piaţă de 10,27% pe segmentul concurenţial, cantităţile livrate în acest sector fiind cu 10% mai mici faţă de cele din 2014, arată calculele ZF făcute pe baza datelor ANRE.

Potrivit informaţiilor disponibile, la finalul anului 2015 Tinmar Ind avea un portofoliu format din 1.250 de clienţi, printre care COS Târgovişte, Automobile Dacia, TMK-Reşiţa, Lukoil, Doosan IMGB, Lidl, Arctic, Petrosantander, Metro Cash & Carry sau Nepi Invest.

Noutăţi şi pentru bronz

Compania Tinmar a trecut recent printr-un amplu proces de reorganizare cerut mai ales de dimensiunea considerabilă la care a ajuns firma. În urma acestui proces de divizare au rezultat trei companii distincte, toate controlate de Oancea. Astfel, Tinmar Ind va avea ca principal obiect de activitate comercializarea combustibililor, Tinmar Energy va fi furnizor de energie, iar Tinmar Gas va activa pe piaţa furnizării de gaze naturale. În acest moment, cea mai mare parte a încasărilor Tinmar vine din comerţul cu energie. Atât Tinmar Energy, cât şi Tinmar Gas sunt companii deja active.

Tinmar Ind este o companie care în ultimii ani a avut o evoluţie spectaculoasă pe piaţa energiei, crescând de la numai 15 milioane de euro în 2007 la 541 de milioane de euro în 2014. Pentru 2015 compania îşi bugetase afaceri de 700 de milioane de euro. Pe locul trei în topul celor mai mari funizori sunt germanii de la E.ON, care au ajuns să controleze 6,53% din livrările către clienţii concurenţiali. În 2014, locul trei era ocupat de Alro, cel mai mare consumator de energie din România care era şi propriul său furnizor. De altfel, conducerea E.ON a anunţat anul acesta că va avea o politică mai agresivă în ceea ce priveşte câştigarea de noi clienţi, venind cu noi servicii, atât pentru segmentul casnic, cât şi concurenţial.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.04.2016

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x