Thursday, April 18, 2024

Conducerea de la Retrasib Sibiu reclama probleme in evidentele contabile si in contractul de inchiriere cu Felinvest, firma fostului actionar

Must Read

Conducerea producătorului de transfor­ma­toare Retrasib Sibiu (RTRA), controlat de grupul german SGB, a anunţat ieri pe bursă că a identificat o serie de nereguli în sistemul de control intern al companiei care au dus la luarea unor decizii de afaceri ineficiente, în urma unor controale derulate de consultanţi externi în perioada cuprinsă între sfârşitul anului 2015 şi începutul anului 2016.

„Astfel de situaţii privesc numerarul înregistrat în evidenţele contabile ale socie­tăţii, gestionarea deşeurilor, con­tractul de închiriere cu societatea Felin­vest, lucrările de reparaţii şi construcţii exe­cutate pe parcursul anului 2015”, spune conducerea societăţii în raportul curent.

Societatea Felinvest din Cluj, acum activă în domeniul imobiliar, este con­trolată de omul de afaceri Octavian Bu­zo­ianu, care a anterior a deţinut controlul firmei Re­trasib, înainte de preluarea de către gru­pul german.

Compania din Sibiu este controlată în pro­porţie de 67% de grupul german SGB-Smit Inter­national după ce în noiembrie 2014 grupul a preluat compania în urma unei in­ves­tiţii de 23 milioane de lei. Pachetul majoritar de acţiuni era deţinut înainte de familia Bu­zo­ianu, care controla aproximativ 80% din acţiuni prin intermediul firmelor Institut Proiect şi Trafo Proiect.

- Advertisement -

Neregulile descoperite de consultanţii externi ai Retrasib vizează perioada 2014 – 2015. Printre neregulile semnalate sunt cele care fac referire la lucrările de reparaţii şi îmbunătăţiri făcute la secţia de producţie şi la spaţiile de birouri ale com­paniei din Sibiu, contractele fiind în­cheiate cu firmele Balor Con, Conlan şi Popa Liviu – Construct PFI. Aceste lucrări au costat în total 1,3 milioane de lei, bani pe care Re­trasib i-a facturat şi plătit fără a exista procese-verbale de recepţie pentru unele dintre lucrări.

Verificările derulate au mai scos la lumină faptul că în perioada 18 aprilie 2014 – 15 sep­tem­brie 2015 au existat înregistrări necon­forme de numerar care au fost folosite pentru deconturi ale unor cheltuieli de protocol, în principal pentru mese, care au fost acoperite din vânzarea neînregistrată a unor paleţi. Suma totală a fost de 20.406 lei din care s-a cheltuit suma de 18.632 lei.

Nereguli au fost descoperite şi în apli­carea contractelor cu firmele MetalRom şi Iezerul Mic din cauza neconsecvenţei preţurilor. Aceste două firme se ocupau de colectarea deşeurilor de fier, cupru plastic şi hârtie.

În anul 2015 deşeurile de cupru şi fier au fost vândute către Metal Rom şi Iezerul Mic pentru 250 mii lei, iar pentru colectare de hârtie şi plastic s-a plătit o sumă de 330 mii lei către Iezerul Mic.

De asemenea inventarierea materialelor făcută în decembrie 2014 nu a fost considerată destul de transparentă, accentuându-se că o sumă de 120 mii lei reprezentând casarea unor materiale ar fi putut să nu existe, astfel neînregistrându-se corect valorile deşeurilor.

Conducerea reclamă şi întârziere la plata chiriei de către Felinvest SA, această firmă având restanţe de plătit către Retrasib în valoare de 467 mii lei la 31 decembrie 2015, cu toate acestea în prezent sumele sunt achitate.

Nu în ultimul rând s-au constatat probleme cu gradul de calitate al produselor, în cadrul testărilor. În urma acestui fapt s-au luat decizia începerii unor proceduri pentru ca Retrasib sa se conformeze nivelului de calitate împreună cu derularea unor sesiuni de pregătire a angajaţiilor.

În prezent director general al Retrasib este Alexandru-George Ilia, care ocupă această poziţie din mai 2012. Preşedintele consiliului de administraţie este germanul Jan Ölscher. Acţiunile Retrasib Sibiu (RTRB) s-au tranzacţionat ultima oară în data de 28 martie la preţul de 0,37 lei per titlu. Retrasib are o capitalizare bursieră de 37 milioane de lei.

În prezent SGB-Smit International deţine 67,4% din acţiuni, iar Scando Trading, producător de transformatoare controlat de familia Stancu, deţine 24,33% din capital. Pe piaţa internă, producătorul din Sibiu concurează cu Electroputere Craiova (EPT) şi Elerom Roman (ELER).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.04.2016

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x