Thursday, March 28, 2024

Dobanzile negative isi fac incet loc in piata, iar bancile tipa de disperare

Must Read

Preşedintele BPCE, a doua instituţie bancară ca mărime din Franţa, a avertizat că perspectiva industriei bancare europene este acum, în unele aspecte, mai nesigură decât era în plină criză financiară: dobânzile negative erodează profiturile, iar digitalizarea schimbă modelul de business.

Bloomberg scrie că există motive noi de îngrijorare în privinţa băncilor europene. O com­binaţie toxică de dobânzi negative, economii în comă şi reguli ce pot fi descrise ca fiind o provocare creează haos în modele de afaceri ale băncilor. Valoarea lor de piaţă s-a redus cu un sfert de la începutul anului.

Din Germania, mi­nistrul de finanţe Wolfgang Schäuble a cerut guver­nelor din Europa şi din SUA să încurajeze băncile lor centrale să renunţe la politicile ultrarelaxate. Acesta este cel mai puternic semn de până acum că Berlinul îşi pierde răbdarea cu dobânzile ultramici, în unele cazuri negative, ale Băncii Centrale Europene, notează The Wall Street Journal.

Problema lui Schäuble este că lichi­ditatea în exces, efectul politicii laxe, devine o cauză, şi nu o soluţie, pentru problemele financiare.

- Advertisement -

În Germania, dobânzile mici îi încurajează pe nemţi să cumpere pe credit, ceea ce stimulează creşterea economică. De altfel, consumul a luat locul exporturilor ca motor principal de creştere economică. Însă aceleaşi dobânzi extrem de mici fac ca depozitele constituite la bănci să fie neprofitabile, iar germanii sunt sensibili la orice le afectează rezervele financiare.

Dobânzile negative au devenit chiar instrument de marketing şi publicitate în Germania. O bancă, San­tander Consumer Bank, menţionează într-un afiş publicitar dobânzi de minus 1% la credite pentru consum pe 24 de luni.

„Un pat pe care să plăteşti 78 de euro pe lună, ce mai aştepţi? Fă-ţi do­rinţele realitate chiar astăzi şi vei plăti înapoi în sume mici. Vei primi şi bani înapoi! Pentru întreaga lună aprilie oferim dobânzi negative. Aceasta înseamnă că vei primi 1% din bani înapoi după livrare“, se arată în anunţ. Se prea poate ca dobânda negativă pentru creditul de consum să nu fie una reală deoarece achiziţiile se pot face doar de la anumite magazine şi pentru anumite produse. Magazinele vor acoperi pierderile băncii. Însă acesta este un mod care arată cum dobânzile negative îşi fac loc în viaţa europenilor.

În Belgia, scrie publicaţia, De Tijd, BNP Paribas Fortis şi ING au redus sub zero dobânzile pentru anumite credite ipotecare cu dobândă variabilă. Schimbarea este valabilă doar pentru anumiţi clienţi şi în teorie înseamnă că aceştia primesc bani înapoi de la bănci.

„Este vorba de un număr foarte limitat de contracte“, anunţă ING.

Însă clienţii ar trebui să fie vigilenţi, avertizează John Romain, specialist al firmei de consultanţă Immotheker. „Consumatorii ar trebui să lupte pentru drepturile lor“ deoarece unele bănci ar trebui să aplice dobânzi negative, dar nu o fac, spune el. Legislaţia nu este clară în această privinţă, şi ce pot obţine debitorii depinde de contrac­tele pe care le-au semnat. Unele nu permit dobânzi negative.

Publicaţia Het Nieuwsblad arată că BNP Paribas Fortis şi ING au redus dobânzile pentru mai multe feluri de conturi de economii la minimul statutar. În unele cazuri, dobânda s-a dus în jos la 0,01%.

„Dobânzile negative lovesc profitabi­litatea sistemului financiar. Cred că ar trebui să fie privit ca un mediu extraordinar, însă acesta ar putea deveni mediul nostru pentru câţiva ani“, a spus François Perol, şeful grupului francez BPCE.

Comentariile acestuia sunt printre cele mai puternice care vin din partea unui şef al unei bănci mari din zona euro de când BCE a trimis luna trecută dobânda pentru facilita­tea de depozit (dobânda pentru banii lăsaţi de băncile comerciale în depozitele institu­ţiei) şi mai adânc în teritoriul negativ în efor­tul de a forţa băncile să crediteze mai mult.

Zona euro se luptă cu investiţii slabe şi şomaj ridicat, iar cererea pentru credite din partea gospodăriilor este redusă deoarece acestea încearcă să-şi plătească datoriile. De asemenea, companiile sunt reticente să se extindă, notează Reuters.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x