Fondul de pensii obligatorii al NN a vandut din actiunile Compa Sibiu

Vezi cele mai mari reduceri ale magazinelor online:
eMag , Altex , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays

Fondul de pensii private obligatorii al NN a vândut în şedinţa de marţi 12 aprilie un pachet de 900.000 de acţiuni la producătorul de componente auto Compa Sibiu (CMP), reprezentând 0,4% din capitalul companiei.

Valoarea totală a tranzacţiei se ridică la 586.000 de lei. Astfel, fondul şi-a redus uşor deţinerea la 7,1% din capitalul Compa. Participaţia fondului la producătorul de componente valorează în prezent circa 10 milioane de lei. În acţionariatul Compa se mai regăsesc şi fondurile de pensii private facultative ale NN cu deţineri cumulate de 0,7% din capital, şi fondurile de investiţii ale NN cu o deţinere de 2,09%.

În urma vânzării de acţiuni derulate de fondul de pensii private obligatorii, deţinerile cumulate ale fondurilor NN au coborât sub pragul de 10% din capital, cât deţineau anterior.

Compa este unul dintre cei mai mari exportatori cu capital românesc. Aproximativ 90% din producţia companiei sibiene merg la export. Compania a avut anul trecut venituri totale de 491 mil. lei, în creştere cu 14% faţă de anul anterior, şi un profit net de 28 milioane de lei.

Fondurile de pensii private ale NN sunt cele mai mari din piaţă, dispunând de active nete cumulate de 9,7 miliarde de lei de la peste 1,8 milioane de persoane.

De asemenea, fondurile de pensii private obligatorii şi facultative administrate de NN (fostul ING) deţin o participaţie de 4,71% din capitalul Băncii Transilvania (TLV) şi un pachet de 7,76% din capitalul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În contul participaţiei de 4,71% din capitalul băncii, fondurile de pensii private ale NN au de încasat dividende în valoare brută de 56 milioane de lei în acest an. De la BVB, fondurile de pensii private ale NN vor încasa dividende de circa 500.000 de lei.

Alături de fondurile de pensii, acţionare la Banca Transilvania şi la BVB mai sunt şi fondurile de investiţii administrate de NN Investment Partners (fostul ING Investment Management). Cumulând deţinerile pensiilor private şi cele ale fondurilor de investiţii, rezultă că grupul NN este cel mai mare acţionar al BVB cu o participaţie de 8,67% din BVB, peste participaţia de 8,57% deţinută de SIF Transilvania. De asemenea, grupul NN deţine o participaţie cumulată de 5,89% din capitalul Băncii Transilvania, a treia cea mai mare bancă după active din România, potrivit raportărilor de pe bursă.

Businessul de asigurări şi de asset management al grupului olandez ING s-a rebranduit anul trecut sub numele de NN, ca urmare a listării la bursă şi a restructurării la nivel de grup prin scăderea participaţiei ING la sub 50% din capitalul NN.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.04.2016Deschide un cont tranzacționare la bursă:

80.6% din conturile CFD de retail pierd bani

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro altex Aoro Carturesti logo QuickMobile

Articole asemănătoare recomandate pentru tine:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.