Friday, April 19, 2024

Fondul Proprietatea cere distribuirea unui dividend aproape dublu la Oil Terminal

Must Read

FP a solicitat operatorului terminalului petrolier din portul Constanța distribuirea a aproape 80% din profitul Oil Terminal sub formă de dividende. Valoarea dividendului brut ar urma să fie de 0,0088 lei/acțiune, iar randamentul net al acestuia la prețul de piață de astăzi ar fi de 8,64%.

Fondul Proprietatea (FP), acționar semnificativ al Oil Terminal (OIL), solicită dtsirtibuirea unui dividend semnificativ mai mare. Potrivit unui amendamentul la convocatorul pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 27/28 aprilie, ar urma ca 5,13 milioane lei din profitul net de 6,48 milioane lei realizat anul trecut de companie (respectiv 79,12%) să meargă sub formă de dividende către acționari.

Propunerea conducerii companiei vizează distribuirea a numai 40% din câștig ca dividende, în sumă de 2,85 milioane lei. Dacă dividendul brut de 0,0049 lei/acțiune situa la data publicării anunțului pe 21 martie randamentul net al dividendului la 4,87%, acum acesta ar urma să fie mult mai ridicat.

Astfel, raportat la prețul de piață al închiderii de astăzi al titlurilor cu simbolul OIL de 0,0970 lei/acțiune și la dividendul brut propus de 0,00881974242 lei/acțiune, randamentul net ar fi de 8,64%.

- Advertisement -

Miza FP este pentru un profit net care a fost raportat diferit de companie. Astfel, la rezultatele preliminare publicate pe 15 martie, societatea menționa un câștig net de 1,05 milioane lei, de 15 ori mai mic decât raportarea la 9 luni, pentru ca ulterior, la anunțarea repartizării câștigurilor către acționari, valoarea indicată să fie de 6,48 milioane lei.

Discrepanța din raportările succesive a condus la o scădere cu peste 15% a prețului pe bursă, urmată de o revenire rapidă. este motivul pentru care la sfârșitul săptămânii trecute Dan Bărbulescu, avertizor de integritate, sesiza Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Energiei asupra unui potențial caz de abuz de piață.

La două zile de la sesizare și la o zi de la publicarea în Profit.ro în exclusivitate a știrii, supraveghetorul pieței a demarat o investigație la compania controlată în proporție de 59,62% de stat și care la prețul de astăzi are o capitalizare bursieră de 56,49 milioane lei (12,65 milioane euro).

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x