Friday, April 19, 2024

Franklin Tem­ple­ton si fondul de pensii al Norvegiei au vandut 34 mil. actiuni Petrom in aprilie

Must Read

Fondul de investiţii Franklin Tem­ple­ton şi fondul de pensii al Norvegiei continuă să vândă acţiuni OMV Petrom (SNP) şi în luna aprilie.

În primele săptămâni ale acestei luni, cele două fonduri au vândut un total de 33,7 milioane de acţiuni SNP, reprezentând o pondere de aproximativ 0,060% din capitalul companiei, la un preţ de 0,2437 de lei per unitate, valoarea totală a tranzacţiilor fiind de 8,229 milioane de lei.

Fondurile au derulat un număr de 34 de tranzacţii, 26 dintre ele revenind celor de la Franklin Templeton care au încasat 7,7 milioane de lei din vânzarea acţiunilor companiei petroliere.

Acţionarul majoritar OMV Petrom, cea mai valoroasă companie de pe bursa de la Bucureşti, este grupul austriac OMV cu 51% din capital. Statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 20% din capital, în timp ce Fondul Proprie­ta­tea (FP) controlează 19% din companie.

- Advertisement -

Capitalizarea bursieră a companiei petroliere este de 13,5 miliarde lei (3 mi­liarde euro), preţul unei acţiuni fiind ieri de 0,2380 lei. Titlurile SNP au scăzut cu 17,76% de la începutul acestui an. Printre companiile listate la Bu­cureşti în care fondul suveran al Nor­vegiei a investit în România se mai nu­mără BRD, Transgaz sau Banca Tran­silvania.

Fondul suveran al Norvegiei şi-a crescut expunera anul trecut pe acţiunile BRD, Electrica şi a intrat în acţionariatul Romgaz.

Pe de altă parte, fondul şi-a redus din participaţiunea Petrom, Banca Transilvania, Nuclearelectrica şi Transgaz şi a ieşit din acţionariatul Conpet, potrivit raportului de administrare pentru anul 2015.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.04.2016

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x