Friday, April 19, 2024

Revenirea bancilor pe profit umple conturile SIF-urilor cu dividende record

Must Read

SIF-urile îşi vor dubla veniturile din dividende până la 320 mil. lei în acest an, graţie sumelor încasate de la Banca Transilvania, BRD şi Erste Bank, bănci la care sunt acţionare.

Acţiunile bancare sunt cele mai mari investiţii din portofoliile SIF-urilor, însă în ultimii ani acestea nu le-au adus SIF-urilor niciun venit din divi­den­de fie pentru că băncile rapor­tau pier­deri, fie pentru că profitul era folosit la consolidare. În 2016 a venit timpul ca răb­darea SIF-urilor să fie recompensată.

Banca Transilvania, instituţie de credit la care patru SIF-uri sunt acţionare, a decis să plătească dividen­de în valoare de 1,2 miliarde de lei din pro­fitul record pe 2015, pentru prima oară din 2009. Patru SIF-uri (Moldova, Banat-Crişana, Muntenia şi Oltenia) deţin împreună 16% din BT. Acestea vor încasa dividende de 192 mil. lei, sumă record. Veniturile din dividende raportate de SIF-uri se pot regăsi mai departe în distribuţia de dividende către acţionarii SIF-urilor şi în investi­ţi­ile pe care aceste societăţi le fac.

„Reluarea plăţii de dividende de către bănci se va vedea în bilanţurile SIF-urilor. Dacă în acest an veniturile din dividendele bancare sunt certe, ră­mâ­ne de văzut anul viitor cum vor fi influenţate profiturile băncilor de o eventuală intrare în vigoare a legii dării în plată şi a stress-testelor derulate la bănci de BNR“, a spus Adriana Marin, ana­list la firma de brokeraj Ipopema Securities.

- Advertisement -

BRD SocGen, a doua bancă din piaţă ca active, la care trei SIF-uri sunt acţionare, va împărţi dividende în va­loa­re totală brută de 223 mil. lei din pro­fitul pe 2015, după o pauză de trei ani. De la BRD, SIF Transilvania, SIF Olte­nia şi SIF Banat-Crisana au de luat divi­dende de 18 mil. lei. De asemenea, Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, va distribui dividende de 215 mil. euro (946 mil. lei) din profitul de aproa­pe un miliard de euro raportat anul tre­cut. SIF Banat-Crişana este singura SIF care mai deţine acţiuni la Erste Bank, respectiv un pachet de 2,6 mil. acţiuni obţinute în urma vânzării participaţiei la BCR către grupul austriac Erste.

Deşi veniturile din dividende sunt bu­getate la praguri record, la categoria profituri, SIF-urile sunt destul de pesi­mis­te pentru 2016. Toate cele cinci SIF-uri şi-au bugetat profituri în scădere în acest an.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x