Thursday, March 28, 2024

Review Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG OS HSM APO

Must Read

In perioada 18-26 aprilie 2015, a avut loc, la Arenele BNR, a 20-a editie a prestigiosului turneu de tenis masculin, BRD Nastase Tiriac Trophy, cu premii totale in valoare de 250 000 de dolari. Fiind o editie aniversara si cea mai puternica de pana acum, a trebuit sa fac rost de un obiectiv care sa ma ajute in orice situatie, iar cei de la F64 mi-au oferit, fara ezitare, un Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG OS HSM APO cu stabilizare pe care l-am montat pe body-ul meu, un Nikon D5100.

Specificatii principale Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG OS HSM APO:

  • constructie obiectiv: 22 elemente in 17 grupe
  • dispune de inel prindere pe trepied
  • numar lamele diafragma: 9, rotunjite
  • diafragma minima: 22
  • dimensiune filtre: 77 mm
  • distanta minima de focalizare: 140 cm
  • raport marire: 1:8
  • unghi vizualizare: 34.3-12.3 grade
  • lungime: 197.6 mm
  • diametru maxim: 86.4 mm

Am avut obiectivul timp de o saptamana intreaga, in care am fotografiat aproape exclusiv jucatori de tenis in actiune, dar si portrete.

Constructie si utilizare

Constructia obiectivului nu este la fel de buna ca cea a obiectivelor din gama Sports (Sigma 120-300), fiind alcatuit in totalitate din plastic. Totusi, obiectivul este robust, bine finisat si iti ofera o senzatie de incredere cand il tii in mana. Are o greutate de 1,4 kg (1400 g) si o lungime de aproape 20 de centimetri (197,6 mm), fiind cel mai usor usor teleobiectiv cu focala 70-200 care ofera si stabilizare. Datorita greutatii reduse si sistemului performant de stabilizare, am fotografiat sapte zile exclusiv din mana, nesimtind in niciun moment nevoia unui monopied.

Din punct de vedere al utilizarii, obiectivul are inelul de zoom in fata, iar cel de focus in spate (spre body), invers fata de majoritatea obiectivelor, lucru care nu m-a incurcat in vreun fel, fiind mai degraba un avantaj pentru fotografi, dar care ar putea fi un dezavantaj pentru cei care filmeaza. Ce mi-a placut foarte mult e usurinta, dar si fermitatea cu care se misca inelele, mai ales cel de zoom, lucru foarte util cand trebuie sa dai zoom-in sau zoom-out foarte rapid.

- Advertisement -
teleobiectiv dslr
tele
parasolar

Obiectivul vine cu un parasolar dintr-un plastic solid, care este putin cam mare, iar pus invers impiedica folosirea inelelor de zoom si de focus, acesta constituind un dezavantaj. De asemenea, are si colier pentru trepied si accepta filter de 77 de mm, ca majoritatea obiectivelor cu aceeasi focala. In pachet sunt incluse tocul pentru transport si cureaua de umar. Un punct in minus ar fi faptul ca nu este “weather sealed”, adica nu este rezistent la praf si intemperii.

Distanta focala

Folosit pe un aparat in format DX rezulta o focala echivalenta de 105-300 de milimetri, focala care se preteaza foarte bine pe fotografia de sport (in special cea de tenis), dar care poate fi folosita si la wildlife. Personal, l-as folosi pe un aparat in format FX si la nevoie as trece pe modul crop. De asemenea, este o focala preferata si de fotografii de eveniment, studio si portret, asa ca este un obiectiv versatil.

Autofocus

Autofocus-ul este rapid si precis, n-am avut probleme de back/front focus, dar am observat ca viteza si precizia autofocusului fluctueaza de la un aparat la altul, de exemplu: pe d5100-le meu mai existau momente in care rata focusul, fapt ce m-a determinat sa aflu daca e problema obiectivului sau a body-ului, asa ca l-am testat pe alte doua Nikon-uri, d750 si D4, unde a functionat impecabil. Desi, in general, datorita motorului HSM, focalizarea este silentioasa, in momentul in care motorul de focus porneste si se opreste, se aude un “clack”, care poate fi inregistrat pe filmare in cazul in care folositi un microfon intern.

Calitatea imaginii

Nu am facut teste specifice, nu o sa vedeti grafice si tot felul de masuratori, o sa va spun fix ce am observat cat timp am folosit obiectivul:

Sharpness

Teleobiectivul Sigma 70-200mm e sharp chiar si la deschiderea maxima a diafragmei (f/2.8), dar exista o diferenta sesizabila intre centru si marginile imaginii din punctul de vedere al calitatii (in cazul in care este marita imaginea). De la f/4 in sus, obiectivul performeaza foarte bine, intre f/5.6 si f/11 intreaga imagine fiind sharp “din colt in colt”.

Culori si contrast

Culorile sunt specifice Sigma, foarte placute si fidele, iar contrastul este foarte bun.

DSC_1314 DSC_1422

Bokeh

Focala lunga si diafragma cat mai deschisa ofer un bokeh estetic si similar cu celelalte obiective cu focala asemanatoare, iar izolarea subiectului de fundal este foarte placuta si utila mai ales cand ai multe elemente nedorite in fundal. Tot combinatia de focala lunga si diafragma deschisa il recomanda ca pe un excelent obiectiv pentru portrete.

Lens flare

Lens flare-ul este prezent mai ales la 70 mm si f/2.8, doar daca fotografiem cu soarele in cadru, dar odata cu cresterea focalei si a diafragmei incepe sa dispara.

Vignetarea

Vignetarea este destul de pronuntata la focala cea mai scurta (70 mm) si f/2.8, incepand sa dispara odata cu inchiderea diafragmei si devenind imperceptibila la f/8. Personal, nu cred ca vignetarea este o problema deoarece se poate corecta foarte usor in post-procesare. Tin sa mentionez faptul ca vignetarea din fotografii se datoreaza post-procesarii.

Distorsiuni

Distorsiunile apar la 70 mm si 200 mm, dar sunt aproape insesizabile.

Aberatii cromatice

La fel ca si la Sigma 120-300, aberatiile cromatice sunt surpriza placuta, datorita tratamentului lentilelor fiind aproape inexistente in majoritatea situatiilor de iluminare.

Stabilizarea imaginii

Sistemul de stabilizare a imaginii denumit OS iti permite sa fotografiezi din mana cu timpi de expunere de pana la 4 stopuri mai lungi decat in mod normal.
Stabilizarea obiectivului este foarte performanta, dar putin zgomotoasa. Pe durata testarii obiectivului am reusit sa trag chiar si la 1/10. Sistemul de stabilizare are doua moduri, modul 1 pentru stabilizare normala, iar modul 2 pentru “panning” sau miscarea aparatului/subiectului pe orizonatala. Daca nu aveti nevoie de stabilizare va recomand sa o tineti oprita deoarece consuma destul de multa baterie.

Ce mi-a placut:

  • Calitatea imaginii
  • Aberatii cromatice foarte bine controlate
  • Sistem rapid si precis de focus
  • Constructia solida
  • Greutatea relativ mica
  • Diametrul filtrului de 77 mm
  • Stabilizarea imaginii
  • Versatilitatea focalei

Ce nu mi-a placut:

  • Putin soft pe margini la f/2.8
  • Nu este rezistent la apa
  • Inelele de zoom si de focus nu pot fi folosite cand parasolarul este intors
  • Distanta minima de focalizare de 1.4 metri

Concluzie

In concluzie, este un obiectiv cu multe plusuri si putine minusuri, care nu m-a dezamagit pe durata utilizarii, reprezentand o alternativa foarte buna la mai scumpele obiective Nikon si Canon, fiind foarte util in diferite situatii.

Un articol si fotografii de Alexandru Gavrilovici via F64

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x