Friday, April 19, 2024

SONDAJ: Vreti ca Romania sa primeasca imigranti?

Must Read

Romania va primi in urmatorii doi ani 6.351 de refugiati. E mult, e putin? Fiecare dintre noi are o parere, iar pentru ca aceasta cifra sa capete semnificatie trebuie sa fie comparata cu altele. Sa incepem prin a spune ca din tara noastra, in ultimii 25 de ani, au plecat peste trei milioane de oameni. E mult, e putin? Majoritatea celor plecati au fost oameni tineri care au dorit sa gaseasca un loc de munca mai bine platit. Cei mai multi romani si-au facut un rost in tarile spre care au plecat.

Cele mai mari probleme si cel mai mare rau ni l-au facut cei care nu au reusit sa se integreze nici in Romania si nici afara, cei care nu vor sa munceasca, cei care fura si cei care cersesc. Aici eu vad ca e marea problema a imigratiei noastre, ceilalti sunt o adevarata binecuvantare pentru economia Romaniei. An de an, contribuie cu trei pana la sase miliarde de euro, fara sa primeasca nimic in schimb, doar isi ajuta familiile care traiesc aici.

Dar in aceste zile a venit acel moment neplacut pentru unii in care trebuie sa dam si noi ceva inapoi Uniunii Europene. Trebuie sa ne implicam in criza refugiatilor si sa ajutam peste 6.000 de oameni sa supravietuiasca. Daca vreti, in opinia mea, acesta e doar inceputul. Criza umanitara din Siria, Irak, Afganistan, Libia e mult mai mare si, chiar daca Uniunea Europeana se organizeaza bine, securizeaza granitele exterioare, creeaza tabere in afara Europei, numarul celor care vor cauta sa scape cu viata din zonele de conflict va fi de cateva sute de mii pe an.

Asa ca s-ar putea ca 6.000 sa devina 60.000 in urmatorii cinci ani. Si asta e o proiectie optimista.

- Advertisement -

In ciuda asigurarilor date de politicieni, eu cred ca Romania va primi imigranti si isi va respecta cotele de absortie cu o singura conditie, sa fie primita in Schengen, iar aici va fi testata maiestria de negociator a presedintelui Iohannis si forta diplomatiei romanesti.

Daca Uniunea Europeana a gresit cu ceva fata de tara noastra, aceasta tinere propagandistica in afara Spatiului Schengen – ceea ce a dus la pierderi importante in ce priveste investitiile si schimburile comerciale – eu o vad ca pe cea mai mare nedreptate care ni s-a facut. Sa nu uitam ca in aceasta problema Victor Ponta, actualul prim-ministru, si guvernul sau n-au facut nimic. Toate negocierile au inghetat dupa confruntarile politice din 2012 si inghetate au ramas.

In opinia mea, aceasta criza a refugiatilor ar trebui transformata intr-o oportunitate. In acest moment, avem o populatie imbatranita, traim intr-o tara care pierde masiv forta de munca si avem un executiv care e mai preocupat de pensii speciale decat de dezvoltare pe termen mediu si lung.

Ca o paranteza, criza imigrantilor n-a avut niciun fel de impact asupra burselor europene in ultima saptamana. Se poate trage concluzia ca investitorii sunt mai degraba multumiti de faptul ca in Europa soseste un flux de oameni dornici sa munceasca si care accepta salarii mai mici comparativ cu cele ale angajatilor locali.

O abordare pozitiva ar trebui sa aiba si Executivul din Romania. Oricum, daca nu reusim sa-i integram pe acesti refugiati, peste cinci ani, companiile locale vor pleca spre alte zari in cautare de oameni.

Asa ca, in loc sa ne certam daca 6.000 e o cifra mare sau mica, mai bine cei responsabili ar veni cu un plan bun de integrare a imigrantilor care, inevitabil, de aici inainte vor sosi si in Romania.

Indiferent de numarul lor, cred ca e mai important sa afle in ce tara au venit, sa o respecte, sa primeasca un adapost, sa fie ajutati sa invete limba si sa aiba o sansa corecta sa-si gaseasca un loc de munca. Daca vom reusi sa le oferim calea spre o viata mai buna, vom castiga peste 6.000 de viitori romani, daca nu, vom deveni o alta fabrica de teroristi.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x