Unul dintre directorii de top ai Société Générale a avertizat că Industria bancară nu va mai vedea niciodată profitabilitatea din anii de boom de dinainte de criză, în timp ce banca sa, a doua ca mărime din Franţa, caută să asigure investitorii că are încredere în viitor. Dobânzile foarte mici şi volatilitatea pieţelor continuă să erodeze profiturile băncilor europene, iar oficialii acestora nu întrevăd nicio îmbunătăţire, scrie Bloomberg.
De la UBS la Commerzbank, profiturile sunt în scădere din cauza presiunilor asupra marjelor şi aversiunii faţă de risc a investitorilor. Oficialii celor două bănci, printre cele mai mari din Europa, avertizează că nu întrevăd o revenire în viitorul apropiat. Ambele grupuri au dat vina pe volatilitatea pieţelor pentru rezultatele slabe din primul trimestru, în mod tradiţional cel mai profitabil pentru bănci, potrivit Financial Times. Deşi băncile europene au operat deja disponibilizări masive şi au vândut active de miliarde de euro, cea mai bună opţiune pe care o au pentru a-şi creşte profiturile priveşte în continuare noi reduceri de costuri, spun investitorii.
SocGen a anunţat planuri care vizează reduceri suplimentare de costuri de 220 milioane de euro până la sfârşitul anului 2017, reducerile totale urmând să atingă 2 miliarde de euro. Banca a încercat să-i asigure pe investitori că este încrezătoare în perspectivele pentru acest an, deşi directorul executiv adjunct a avertizat că este posibil ca industria să nu se mai bucure de boom-ul de dinaintea crizei, potrivit CNBC. SocGen a raportat pentru primul trimestru un profit net în creştere cu 6,5%, la 924 milioane de euro.
Severin Cabannes, CEO adjunct al SocGen, a declarat pentru CNBC că creşterea băncii depinde de peisajul economic general şi că profitabilitatea nu va reveni probabil la nivelul de dinaintea crizei. Din rândul băncilor care şi-au raportat rezultatele pe primul trimestru, profitul net al băncii germane Commerzbank s-a prăbuşit cu 52% în primul trimestru. În aceeaşi perioadă, rezultatul brut al HSBC, din Marea Britanie, a scăzut cu 18%. Profitul înainte de taxe al UBS a coborât cu aproape 40%.
Pe de altă parte, banca franceză BNP Paribas a întrecut aşteptările cu o creştere a profitului de 10%, iar grupul austriac Erste Group a raportat un profit net peste estimări pe fondul reducerii ratei de credite neperformante.
Profitul net pe primul trimestru al Erste a avansat la 274,7 milioane de euro de la 225,8 milioane în perioada similară a anului trecut, în timp ce media estimărilor analiştilor chestionaţi de Reuters indica un nivel de 219 milioane de euro.
Ratele scăzute ale dobânzii vor constitui în continuare o problemă în acest an, au afirmat oficialii Erste, adăugând că se aşteaptă la un rezultat operaţional mai slab în Ungaria din cauza scăderii vânzărilor, potrivit Reuters.
Este “evident un mediu foarte dificil”, a declarat la rândul său CEO-ul Commerzbank Stephan Engels pentru Bloomberg. Unii investitori spun însă că pesimismul este exagerat. Deşi începutul de an a fost unul “devastator”, există semne că situaţia se îmbunătăţeşte, afirmă Lutz Roehmeyer, de la Landesbank Berlin Investment.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.05.2016