Thursday, March 28, 2024

Top 10 cele mai mari afaceri de familie din Romania

Must Read

Se spune că, în vremuri de criză, bogații devin mai bogați, iar săracii mai săraci. Cum s-au descurcat în anii din urmă milionarii de familie ai României? Plecând de la estimările din Top 500 Forbes, Adevărul Financiar propune o trecere în revistă a primelor 10 afaceri de familie din România – cine le-a fondat, de unde vin banii și cum au evoluat/involuat în ultimii ani.

Afacerile de familie dețin o pondere de 15% din cei 500 de bogați ai Topului Forbes. Un calcul simplu arată că, la nivel de vârf, în România există 425 de businessuri conduse de un singur om, iar restul de 75 sunt afaceri de familie.

La fel ca și în Statele Unite – unde frații James “Bud” și Sam Walton, cei care controlează rețeaua de magazine Walmart, apar în fruntea Topului Forbes al celor mai înstărite familii ale Americii -, retailul dă și în România cei mai bogați frați – Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii rețelei Dedeman. O rețea care s-a impus pe segmentul de bricolaj exact pe rețeta pe care s-a dezvoltat grupul Walmart din Statele Unite: prețuri mici, profit scăzut și volum mare de vânzări.

Dar nu numai retailul face bani în România. Industria e un alt domeniu în care s-au făcut averi, și o demonstrează frații Marius și Emil Cristecu, din Timișoara, care au preluat platforma Faur și au dezvoltat și alte afaceri colaterale în imobiliare și turism.

- Advertisement -

Puterea familiei

Unitatea familiei în afaceri se vede atunci când omul din spatele businessului are probleme. Probleme care, în cazul familei Copos, au venit în trecutul apropiat din Justiție.

După ce George Copos a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare în dosarul transferurilor, și la patru ani în dosarul Loteria, prerogativele sale din zona hotelieră a afacerilor au fost preluate de fiica sa, Alexandra.

O decizie firească pentru cel care declara la un moment dat pentru Forbes, referindu-se la perioada de început a afacerilor sale, că „pe atunci, în 1990, cei apropiați erau singurii pe care te puteai bizui”.

Așa s-a întâmplat și după condamnarea lui Copos. Fiica și soția sa au gestionat banii câștigați de familie în ultimii 20 de ani și au reușit să țină afacerile pe linia de plutire până la eliberarea acestuia.

În aceeași situație este și familia Voiculescu, cu un Dan Voiculescu condamnat anul trecut la opt ani de închisoare. Familia a încasat atunci o lovitură puternică, arestarea mogulului media fiind urmată de confiscarea unor imobile și sedii.

Afacerile din media, imobiliare, energie, industrie și agricultură ale familiei au fost preluate de fiicele Camelia și Corina Voiculescu.

Averi moștenite

Pentru alții, criza s-a confundat cu moartea fondatorului afacerii de familie – cazurile cele mai sonore, familia Patriciu și familia Vonica, deținătoare a afacerii Polisano.

În cazul lui Dinu Patricu, grosul afacerilor a rămas în administrarea fratelui său. Moștenitorii afacerilor lui Patriciu gestionează acum activitățile din zona imobiliarelor și resurselor naturale.

Celelalte afaceri, din media și comerț, fie au intrat în insolvență, fie au dat faliment.

O situație aparte o întâlnim la familia Vonica, din Sibiu, care controla compania Polisano. Ioana Vonica, soția fondatorului Ilie Vonica, a fost arestată într-un caz de emitere de rețete medicale false. Ilie Vonica a fost și el audiat în dosar, dar în scurt timp s-a sinucis.

Afacerile familiei au fost preluate de fiica celor doi și de soțul acesteia. După tragedie, compania Polisano, unul din principalii distribuitori de medicamente a înregistrat pierderi și a intrat în insolvență. Compania dă acum semne de revenire, sub administrarea avocatului Remus Borza.

Top 10 afaceri de familie din România

  1. Frații Dragoș și Adrian Pavăl sunt de loc din Suceava și dețin lanțul de magazine Dedeman. În Top 500 Forbes apar pe locul 7, cu o avere estimată la 420 de milioane de euro. Fondat în urmă cu mai bine de 20 de ani, Dedeman este acum cel mai puternic jucător pe retail din domeniul bricolajului și a materialelor de construcții. Numai anul trecut, în plină expansiune, Dedeman a avut o cifră de afaceri de peste 758 de milioane de euro, cu un profit de 92,4 milioane de euro.
  2. Frații Marius și Emil Cristescu, originari din Timișoara, au preluat platforma industrială Faur, dar au afaceri și în zona de imobiliare și turism. Cei doi sunt clasați pe locul 14 în Top 500 Forbes cu o avere estimată la 260 de milioane de euro. Cel mai nou business al fraților Cristescu este Arsenal Park, un complex de agrement din apropiere de Orăștie, extins pe o suprafață de 88 de hectare. Frații Cristescu erau cunoscuți pentru preluarea unor afaceri aflate în dificultate, pe care le restructurau și le făceau profitabile.
  3. Familia Patriciu a preluat afacerile din domeniile imobiliare și resurse naturale ale omului de afaceri, care a murit anul trecut. Familia industriașului apare pe locul 15 în Top 500 Forbes, cu o avere estimată la 170 de milioane de euro. Dinu Patriciu a fost pentru o vreme cel mai bogat român, după ce a reușit una dintre cele mai mari tranzacții de pe piața românescă prin vânzarea companiei Rompetrol către KazMunaiGaz.
    Dinu Patriciu FOTO: Mediafax
    Dinu Patriciu FOTO: Mediafax
  4. Familia Rapotan este din Galați, se ocupă de distribuția materialelor de construcții, și controlează compania Arabesque. Forbes plasează familia Rapotan pe locul 21 în Top 500, cu o avere estimată la 120 de milioane de euro. Creierul afacerii este Cezar Rapotan, care a înființat compania în 1994, după ce, timp de doi ani, a administrat un magazin din Galați. Afacerea Arabesque s-a dezvoltat în ultimii ani și are acum în întreaga țară 18 centre de distribuție a materialelor de construcții. Arabesque a avut anul trecut o cifră de afaceri de 333,7 milioane de euro și un profit de aproape 10 milioane de euro.
  5. Familia Copos continuă afacerile începute în anii ’90. Cu o avere estimată la 110 milioane de euro, familia apare pe locul 24 în Top 500 Forbes. Totul a început în 1990 cu o cofetărie. George Copos a asigurat finanțarea, iar sora sa, specializată în produse de patiserie, a pus umărul la dezvoltarea afacerii. Ulterior, George Copos a deschis lanțul de magazine de distribuție de produse electronice, Ana Electronic, care, în anii ’90, a fost principalul importator de produse Samsung. Copos a intrat și în industria de turism și a cumpărat, în timp, hotelurile Crownw Plaza din București, Europa și Astoria din Eforie Nord, Sport, Bradul și Poiana, din Poiana Brașov. George Copos a investit și în clubul Rapid, care avea să-i aducă și condamnarea în dosarul transferurilor.
    copos_med
    George Copos FOTO: Mediafax
  6. Familia Voiculescu trece acum prin cea mai neagră perioadă a afacerilor sale, atât timp cât capul familiei este la închisoare. Forbes plasează familia Voiculescu pe locul 27 în topul 500 al bogaților României, cu o avere estimată la 105 milioane de euro. Afacerile – din media, imobiliare, energie, industrie și agricultură – sunt conduse de cele două fete ale omului de afaceri.
  7. Soții Florin și Măriuca Talpeș, fondatorii grupului Softwin, dezvoltatorul antivirusului Bitdefender, apar pe locul 31 în Top 500 Forbes, cu o avere de 95 de milioane de euro. Cei doi soți au studiat matematica, iar în 1990 și-au dat demisia de la Institutul de Tehnică de Calcul și au început o afacere de familie. Primul a fost grupul Softwin, care în anii 2000 era văzut ca unul dintre liderii pieței de securitate IT. Din acesta s-a desprins apoi Bitdefender, companie ale cărei vânzări vin în proporție de peste 90% din SUA, Franța, Germania, Canada, Marea Britanie și Australia.
  8. Familia Vonica e plasată de Forbes pe locul 35 în Top 500, cu o avere estimată la 90 de milioane de euro.Compania Polisano este un important distribuitor de medicamente și este controlată de fiica soților Vonica, Loredana. Mama sa, Ioana Vonica, a fost condamnată în 2014 într-un dosar de emitere de rețete false. Ilie Vonica, proprietarul companiei , s-a sinucis anul trecut după ce a fost audiat în dosarul soției sale. Compania Polisano a intrat în insolvență, iar acum administrată de avocatul Remus Borza.
  9. Frații Micula apar pe locul 35 al Topului Forbes, cu o avere estimatimată la 90 de milioane de euro. Fondatori ai grupului European Drinks&Food, Ioan și Viorel Nicula au afaceri în comerț, turism, media și industrie. Cei doi bihoreni au fugit din țară în anii ’80, au revenit după Revoluție și au pus pe picioare câteva mici afaceri. În 1993 au fondat grupul româno-suedez European Drinks. Pe lângă afacerile din zona alimentară și a băuturilor, cei doi dețin mai multe hoteluri în întreaga țară și sunt proprietarii trustului Centrul Național Media – adică Național TV, N24, Național FM și Favorit TV.
  10. Casa Regală a României figurează și ea pe același loc 35 în Top 500, cu o avere estimată la 90 de milioane de euro. Averea vine din sectorul de imobiliare. Familia Regală deține Castelele Peleș, Pelișor și Săvârșin. Averea Casei Regale mai constă și în terenuri forestiere de peste 11.000 de metri pătrați în zona Sinaia, pădurea Săvârșin de 7.200 de hectare, dar și șase hoteluri mici situate pe Valea Prahovei.
    Familia regală foto: Mediafax
    Familia regală FOTO: Mediafax
- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x