Friday, April 19, 2024

Energia regenerabila va furniza 70% din electricitate in Europa in 2040

Must Read

Un raport al experţilor de la Bloomberg New Energy Finance (BNEF) arată că energiile regenerabile vor continua să se dezvolte rapid în următorii ani, graţie scăderii costurilor, astfel că în 2040 vor fi responsabile pentru 70% din producţia de electricitate a Europei şi vor depăşi gazele naturale în SUA, informează AFP.

Comparativ, în 2015 energiile regenerabile au fost responsabile pentru 32% din producţia de electricitate a Europei. În cazul SUA, ponderea regenerabilelor va creşte de la 14% în 2015 la 44% în 2040, în timp ce ponderea gazelor naturale în mixul energetic al SUA va scădea de la 33% la 31%.

Potrivit raportului “New Energy Outlook 2016”, până în 2040 investiţiile în combustibili fosili se vor ridica la 2.100 miliarde de dolari, în timp ce investiţiile în regenerabile vor atinge 7.800 de miliarde de dolari, dintre care 3.100 miliarde de dolari vor merge spre instalaţii eoliene, 3.400 miliarde de dolari în instalaţii fotovoltaice şi 911 miliarde de dolari în centrale hidroelectrice.

“Preţul gazelor naturale şi cărbunelui vor rămâne scăzute, dar aceasta nu va împiedica transformarea fundamentală a sistemului electric mondial în următoarele decenii spre energiile regenerabile”, subliniază analiştii de la Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

- Advertisement -

“Prognozele noastre nu arată o “vârstă de aur” a gazelor naturale, cu excepţia Americii de Nord. Ca sursă de electricitate la nivel mondial, gazele naturale vor fi depăşite de regenerabile în 2027. Va trebui să aşteptăm până în 2037 pentru ca regenerabilele să devanseze şi cărbunele” comentează Elena Giannakopoulou, economist la BNEF.

În paralel, BNEF prognozează o creştere a cererii de electricitate ca urmare a adoptării vehiculelor electrice şi a dezvoltării pieţei bateriilor. Aproximativ 35% din vehiculele noi vândute la nivel mondial în 2040, adică 41 milioane de unităţi, vor fi automobile electrice, ceea ce va creşte cu 8% consumul total de electricitate al umanităţii. De asemenea, piaţa bateriilor va ajunge la 250 miliarde de dolari, acesta fiind din ce în ce mai des folosite împreună cu panourile fotovoltaice.

Cu toate acestea, experţii BNEF sunt de părere că tranziţia spre energiile regenerabile nu va vea loc suficient de rapid pentru a permite limitarea încălzirii climei cu mai puţin de 2 grade Celsius, conform acordului care a fost adoptat, la finele anului trecut, la Paris , de cele 195 de state participante la COP21.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x