Thursday, March 28, 2024

Ghid tranzactionare in titluri de stat

Must Read

Bursa de Valori București prezintă comunității de investitori la bursă – atât celor actuali, cât și celor viitori – un ghid, care va fi la îndemâna investitorilor individuali, care intenționează să cumpere sau să vândă titlurile de stat.

Acest minighid vine în completarea numeroaselor proiecte derulate de Bursa de Valori București în colaborare cu societățile de brokeraj, fondurile de pensii, fonduri de investiții, bănci și alte entități ale pieței financiare, dintre care menționez doar câteva – Condus de Randament, Fluent în Finanțe, Banii Tăi Expo, aplicațiile on-line dedicate investitorilor, Forumurile pentru investitori, soluții de tranzacționare și noi produse financiare create de Bursa de Valori București.

Întrebări și răspunsuri despre titluri de stat

1. Unde sunt titlurile mele după subscriere?

- Advertisement -

În cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau intermediar, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau intermediar autorizat să tranzacționeze la Bursa de Valori București, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.

2. Ce se întâmplă după ce oferta s-a închis?

În cazul în care deținătorul dorește să păstreze titlurile de stat, el are două opțiuni :

– Va primi cuponul anual și la maturitate principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau intermediar, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare

– Poate deschide un cont de tranzacționare (investiții) la o bancă sau intermediar, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare și poate transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont. În acest caz deținătorul are titlurile de stat în contul de investiții în care va primi cuponul anual și la maturitate principalul. În cazul în care deținătorul vrea să vândă sau să cumpere alte titluri, trebuie să deschidă un cont de tranzacționare (investiții) la o bancă sau intermediar.

3. Cum poate o bancă sau un intermediar să mă ajute?

Intermediarii sunt societăți de servicii de investiții financiare sau instituții de credit, autorizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Principalul serviciu oferit de astfel de instituții este de a intermedia tranzacțiile de vânzare și cumpărare pe bursă (servicii de brokeraj). Investitorii pot beneficia de servicii suplimentare, cum ar fi consiliere cu privire la strategia de investiții, analize și recomandări legate de piețele financiare și instrumente, accesul la platformele de tranzacționare on-line.

4. Pot să cumpăr sau să vând titlurile de stat după ce oferta s-a încheiat?

Tranzacțiile la Bursa de Valori București au loc între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de tranzacționare. Pentru a avea acces la aceasta, investitorii trebuie să aibă un cont deschis la o bancă sau intermediar. Oricine deținător poate tranzacționa titlurile de stat începând cu 5 august 2016, printr-un cont nou deschis sau unul existent la o bancă sau intermediar autorizat să tranzacționeze la BVB.

Lista băncilor și a intermediarilor este disponibilă pe site-ul bvb.ro, secțiunea Intermediari.

Titlurile de stat sunt disponibile pentru tranzacționare la BVB de luni până vineri în intervalul 09:30 și 18:10, sub simbolul R1808A. Mai multe informații despre prețul curent, istoricul de tranzacționare și alte detalii cu privire la emisiunea de titluri sunt disponibile aici.

5. Unde pot vedea prețul curent al titlurilor?

Prețul poate fi verificat în orice moment pe site-ul Bursei de Valori București, www.bvb.ro, introducând simbolul R1808A în căsuța de [ Căutare ] de pe pagina principală.

6. Cum este stabilit prețul unui titlu de stat?

Prețul unui titlu de stat este stabilit prin sistemul Bursei de Valori București, în baza cererii și ofertei, fiind dependent de condițiile pieței. Prețul este exprimat ca procent din valoarea nominală și poate fi mai mare sau mai mic decât valoarea inițială de 100%, echivalent valorii nominale de 100 de lei. Pentru simbolul R1808A, în situația în care un investitor tranzacționează pe 5 august 2016 la un preț de 100,2 %, iar volumul este 10, valoarea tranzacției se determină pe baza acestui preț la care se adaugă dobânda acumulată de la începutul perioadei de cupon până la data decontării tranzacției – 9 august 2016 – stabilită la 2 zile lucrătoare față de data tranzacției și a volumului ordinului respectiv.

7. În cât timp primesc banii după efectuarea unei tranzacții?

În cazul în care tranzacția se realizează luni, schimbul între bani și titluri durează 2 zile lucrătoare. Astfel, banii vor fi disponibili în contul de tranzacționare miercuri.

8. Ce alte instrumente de investiții sunt disponibile la Bursa de Valori București?

Pe lângă titluri de stat prin intermediul Bursei de Valori București se poate investi și în alte instrumente financiare care pot aduce randamente superioare alternativelor clasice de economisire. Astfel de instrumente sunt: titluri, fonduri mutuale, acțiuni și produse structurate, enumerate crescător în funcție de riscul produsului, structuratele fiind cu gradul cel mai înalt de risc. Cele mai tranzacționate instrumente la BVB sunt acțiunile emise de companii românești sau străine.

Acțiunile reprezintă unități de proprietate într-o companie. Titlurile sunt unități de împrumut acordate de un investitor companiei. Fondurile mutuale sunt fonduri de investiții bazate pe un indice de piață și investesc în coșul de instrumente financiare din care este format indicele respectiv.

Produsele structurate sunt intrumente mai complexe care au la bază un alt instrument financiar (de ex. acțiuni), un indice bursier sau valutar, o rată a dobânzii, o marfă, coșuri ori combinații formate din aceste instrumente sau valori.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x