Ironia de pe bursa: Daca pretul celor mai ”profitabile” actiuni din portofoliul lui Warren Buffett creste, ”oracolul din Omaha” pierde 8 dolari pe secunda

Vezi cele mai mari reduceri ale magazinelor online:
eMag , Altex , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays

Berkshire Hathaway, gigantul controlat de miliardarul Warren Buffett, continuă să obţină sume importante din dividendele plătite de Dow Chemical, o companie care a luat un împrmut de la conglomeratul american în urmă cu şapte ani, scrie Wall Street Journal.

Totuşi, creştere a preţului acţiunilor Dow pune aceste câştiguri în pericol pentru Berkshire. Acţiunile Dow au petrecut cea mai mare parte din luna trecută în jurul valorii de 53 de dolari, foarte aproape de nivelul la care Berkshire ar pierde 255 de milioane de dolari pe an în dividende.

Din 2009, când Berkshire a acordat un împrumut de 3 miliarde de dolari pentru a finanţa achiziţia Rohm & Haas, Dow a fost obligat să plătească 8,5% dividende anuale pentru 3 mil. de acţiuni preferenţiale. Aceste acţiuni au rezultat în peste 1,5 mld. dolari câştiguri pentru Berkshire, sau, după cum spune Buffett, ”8 dolari pe secundă”.

Înţelegerea dintre Dow şi Berkshire are totuşi o breşă: dacă acţiunile Dow trec de valoarea de 53,72 dolari în peste 20 de şedinţe de tranzacţionare într-o perioadă de 30 de zile, acţiunile prefernţiale devin acţiuni comune, pentru care se plătesc doar 3,4% dividende anuale şi niciun dividend special. Un fond de investiţii suveran din Kuweit i-a împrumutat pe cei de la Dow sub aceiaşi termeni.

Şefii Dow nu au ţinut secret dorinţa lor să execute acea conversie şi să oprească plata de dividende preferenţiale, lucru pe care Buffett doreşte să îl evite.

Deja au apărut speculaţii în cadrul companiei Dow Chemical că cineva ar vinde acţiuni la preţ redus – sau că ar paria că preţul va scădea – pentru a păstra valoarea acţiunilor sub pragul de 53,72 dolari, potrivit unor surse citate de WSJ. Buffett nu a comentat dacă Berkshire s-ar fi implicat în asemenea tactici.Deschide un cont tranzacționare la bursă:

80.6% din conturile CFD de retail pierd bani

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro altex Aoro Carturesti logo QuickMobile

Articole asemănătoare recomandate pentru tine:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.