Valoarea de piaţă a Credit Suisse a scăzut la jumătate, până la 28,12 miliarde dolari, după ce acţiunile băncii listate pe bursa newyorkeză au fost lovite ca urmare a dificultăţilor cu care se confruntă una dintre cele mai titrate bănci ale Europei.

Credit Suisse a raportat o pierdere de 2,68 miliarde euro în 2015, după un profit de 1,71 miliarde euro în 2014. Mai mult, banca elveţiană, care are active în administrare în valoare de 1.105 miliarde euro şi peste 48.000 de angajaţi, a anunţat pierderi surprinzător de mari în martie, ajungându-se chiar la discuţii destul de serioase privind renunţarea la divizia de investment banking a societăţii – cea care a adus cele mai mari pierderi în ultima perioadă.

Cu toate acestea, UBS – altă mare bancă elveţiană care a dorit să renunţe la investment banking – începând cu 2012 s-a lovit de dificultăţile care decurg dintr-o asemenea procedură, o decizie în cazul Credit Suisse nefiind încă luată.

Aşadar, reformarea Credit Suisse, bancă cu o tradiţie de 160 ani, ar putea antrena reduceri de personal şi o nouă structură organizaţională în viitor. Titlurile Credit Suisse s-au apreciat cu 12,47% în ultima lună, în ton cu majoritatea marilor bănci ale lumii. Sectorul bancar european a fost unul dintre cele mai lovite în ultimul an.

Astfel, indicele EuroStoxx Banks, ce urmăreşte cele mai mari grupuri bancare europene, s-a depreciat cu 31,77% de la începutul acestui an.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.09.2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.