Thursday, March 28, 2024

NEPI se delisteaza de pe bursa din Londra. Investitorii britanici isi vor putea transfera actiunile la BVB sau JSE

Must Read

Fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI), unul dintre cei mai mari investitori de pe piața locală de real estate, se va delista de pe segmentul AIM al bursei de la Londra din 10 octombrie, în contextul reducerii “semnificative” a volumelor tranzacționate pe piața londoneză. Investitorii britanici vor putea transfera acțiunile NEPI pe BVB sau pe JSE, bursa de valori de la Johannesburg (Africa de Sud).

“În urma unei analize amănunțite a beneficiilor și dezavantajelor de a fi o companie cotată la AIM, Consiliul de Administrație a decis că retragerea acțiunilor NEPI de pe AIM este în cel mai bun interes al companiei”, potrivit unui comunicat NEPI.

Ultima zi de tranzacționare a titlurilor NEPI pe bursa londoneză a fost stabilită pentru 7 octombrie, iar delistarea efectivă se va produce pe 10 octombrie.

În condițiile în care acțiunile NEPI vor continua să fie tranzacționate pe Bursa de Valori din București (BVB) și la Johannesburg, delistarea de pe AIM nu necesită acordul acționarilor, se arată în comunicat.

- Advertisement -

După delistare, investitorii britanici își vor putea transfera acțiunile deținute la NEPI fie pe bursa de la Johannesburg, fie la BVB, caz în care vor trebui să se înregistreze la Depozitarul Central și să deschidă un cont la un broker din România. Investitorii care nu doresc să își transfere acțiunile NEPI nu vor mai putea tranzacționa titlurile deținute, însă vor primi în continuare dividende. Drepturile de vot conferite de acțiunile deținute nu vor fi afectate de delistare.

Vineri, titlurile NEPI s-au apreciat, la București, cu 0,2%, până la 48,8 lei/unitate. La acest preț, capitalizarea fondului este de 15,56 miliarde lei (3,5 miliarde euro).

NEPI admite că delistarea de pe AIM ar putea avea “consecințe pozitive sau negative (sic! -n.r.) pentru investitorii din Marea Britanie” în ceea ce privește taxele și comisioanele plătite, însă își argumenează decizia prin scăderea “semnificativă” a volumelor tranzacționate la Londra.

Acțiunile NEPI au fost admise la tranzacționare pe segmentul AIM în august 2007. Doi ani mai târziu, titlurile fondului de investiții au fost listate și pe JSE, iar din iunie 2011 sunt tranzacționate și la BVB. Aproximativ 99% din acțiunile NEPI sunt tranzacționate la Johannesburg, potrivit datelor fondului.

Delistarea de la Londra nu va afecta operațiunile NEPI și nici strategia de afaceri, mai arată comunicatul citat.

NEPI a înregistrat în primul semestru un profit atribuibil acționarilor de 66,9 milioane euro, în scădere cu 42% față de câștigul din aceeași perioadă din 2015, potrivit raportului transmis de companie Bursei de Valori București. Veniturile nete din chirii au crescut însă cu 37,3%, de la 46,9 milioane de euro la 64,4 milioane de euro.

La 30 iunie, activele totale erau de 2,18 miliarde euro, în creștere cu 36% față de sfârșitul primului semestru al anului trecut.

În România portofoliul NEPI cuprinde Mega Mall, Promenada Mall, Vulcan Value Center, Timișoara Shopping City, CityPark Constanța, Ploiești Shopping City, Brăila Mall, Galați Shopping City, Shopping City Târgu-Jiu, Severin Shopping Center i alte centre comerciale în întreaga țară, dar și clădirile de birouri Floreasca Business Park, The LakeView din București, City Business Centre din Timișoara și The Office din Cluj.

La începutul acestui an, fondul a demarat lucrările de extindere și modernizare a centrului comercial Brăila Mall, pentru a face loc unor branduri precum Stradivarius, Pull&Bear, Bershka și LC Waikiki.

Magazinele Stradivarius, Pull&Bear și Bershka, parte a grupului Inditex, vor fi deschise în această toamnă, iar pe lista de deschideri se regăsește și LC Waikiki.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x