Thursday, March 28, 2024

Statul vrea să elimine datoriile Postei cu o capitalizare de 50 milioane euro pentru o posibila listare in 2017

Must Read

Capitalul social al Poștei Române va fi majorat cu aproximativ 50 de milioane de euro, bani care vor acoperi datoriile companiei la bugetul de stat, inclusiv amenzile primite de la Consiliul Concurenței în ultimii 5 ani, precum și sumele pe care operatorul le-ar putea plăti în urma investigației derulate de Comisia Europeană, la solicitarea autorităților române, pe tema ajutoarelor de stat, a anunțat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Cotele de participare ale celor dou acționari ai Poștei (Ministerul Comunicațiilor și Fondul Proprietatea) nu vor fi modificate în urma acestei operațiuni de capitalizare.

“Pregătim o capitalizare a Poștei Române, care va primi bani de la stat. La operațiune va participa și Fondul Proprietatea. Acești bani vor acoperi amenzile aplicate companiei de Consiliul Concurenței și posibilele amenzi pe care Comisia Europeană le va aplica operatorului în cazul sumelor încasate de la stat pentru distribuția pensiilor și compensațiile acordate foștilor salariați în urma concedierilor colective. Aceste compensații au fost plătite din bugetul statului, iar Comisia Europeană analizează, la solicitarea statului român, dacă sumele se încadrează sau nu, din punct de vedere legal, în categoria ajutoarelor de stat”, a afirmat Chirițoiu la un seminar organizat în Sinaia.

El a adăugat că Poșta Română, pe pierderi în ultimii 5 ani, a trecut sub noua conducere printr-un proces de echilibrare financiară, fapt ce a condus la “intrarea companiei pe break-even (veniturile sunt egale cu cheltuielile – n.r.)”.

- Advertisement -

“Cuantumul total al datoriilor Poștei la stat, inclusiv sancțiunile Consiliului Concurenței, și amenda pe care compania ar putea s-o primească de la Comisia Europeană pe tema ajutoarelor de stat îl estimez la circa 50 milioane de euro. În varianta optimistă, acești bani ar putea să intre în conturile companiei în octombrie, la următoarea rectificare bugetară”, a spus președintele Consiliului Concurenței.

Capitalizarea companiei nu va modifica cotele de participare ale celor doi acționari, Ministerul Comunicațiilor și Fondul Proprietatea.

“Cei de la Fondul Proprietatea, care înainte nu prea erau interesați de Poșta Română, și-au exprimat dorința să participe la operațiunea de majorare a acapitalului social”, a afirmat Chirițoiu.

El a adăugat că statul vrea “să limpezească” situația financiară a Poștei Române și s-o pregătească pentru listare, fără cedarea controlului, operațiunea care ar putea avea loc în cursul anului viitor, într-o variantă optimistă.

Poșta Română este cel mai mare jucător de profil și a consemnat anul trecut afaceri de 1,08 miliarde de lei, în scădere cu 4,2% față de anul precedent, și o pierdere netă de 33,01 milioane de lei, de la un profit net de 22,9 milioane de lei în 2014.

Pierderea a fost provocată de aplicarea de către Consiliulu Concurenței, în decembrie 2015, a unei amenzi de 33,1 milioane de lei (7,4 milioane de euro) pentru că operatorul postal nu și-a îndeplinit unele obligații impuse de instituție în urma unei investigații finalizate în 2010 și pentru care a fost sancționată cu 103,4 milioane de lei.

Înainte de notificarea amenzii, operatorul poștal național a anunțat, în luna februarie, un proft brut preliminar de 19,8 milioane de lei.

Acționarii companiei sunt Ministerul Comunicațiilor, care deține 75% din acțiuni, și Fondul Proprietatea, cu o participație de 25%.

Poșta Română a înregistrat, în primele șase luni ale acestui an, un profit brut de 19,6 milioane de lei (4,4 milioane de euro), în creștere cu 5% față de perioada similară a anului trecut.

În bugetul de venituri și cheltuieli al companiei pentru acest an este prevăzut un rezultat brut pozitiv de 4 milioane de lei, la aafaceri de peste un miliard de lei.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x