Saturday, July 2, 2022

Titlurile Romgaz depasesc pretul la care a iesit din actionariat Fondul Proprietatea

Must Read

După corecția din ultimele zile, titlurile Romgaz Mediaș și-au reluat avansul atingând astăzi un nou maxim al etapei ex-dividend. Cotația de închidere de 24,50 lei/acțiune este cu 50 de bani peste prețul la care Fondul Proprietatea și-a lichidat și ultima participație de 5,85% din titlurile producătorului de gaze.

Bursa de Valori București escaladează maximele anuale. Indicele BET s-a apreciat astăzi cu 0,67%, până la valoarea de 7.086,04 puncte, fiind cu 1,16% peste ultimul nivel al anului trecut. Impulsul s-a corelat cu o sesiune bună în piețele europene, al căror indice Euro Stoxx 50 a urcat cu 0,70%, potrivit Bloomberg. Indicele FTSE 100 de la Londra a câștigat 0,30%, în timp ce indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt au avansat cu 0,61% și, respectiv 0,62%.

Factorul de tractare a fost acțiunea Romgaz Mediaș (SNG), care și-a reluat astăzi revenirea puternică din minime. După câteva sesiuni de corecția, mișcarea a fost reluată cu putere, iar aprecierea cotației de astăzi este de 3,38%, până la prețul de 24,50 lei/acțiune, avansul cotației accelerându-se în fixing, când s-au închis ultimel schimburi care astăzi au totalizat 3,93 milioane lei. Este pentru prima dată când în etapa ex-dividend este depășit reperul de 24,00 lei/acțiune la care și-a realizat ieșirea din acționariat Fondul Proprietatea (FP).

- Advertisement -

Titlurile Fondului au fost un alt motor al creșterilor de astăzi, cotația urcând cu 2,02%, până la prețul de 0,807 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,50 milioane lei, în ziua în care administratorul unic Franklin Templeton a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor propunând un nou program de răscumpărări pentru un număr de titluri reprezentând până la 10% din capitalul social subscris și vărsat.

Acesta este contextul în care și indicele financiar BET-FI a crescut cu 0,84%, până la nivelul de 29.561,05 puncte. O dinamică apropiată, +0,88%, a avut-o și indicele energetic BET-NG. Performanța semnificativă a titlurilor Romgaz, a fost atenuată de stagnarea celui mai important emitent din componența indicelui, acțiunea OMV Petrom (SNP) pe nivelul de preț de 0,2575 lei/acțiune și de un avans mai temperat, de 0,14%, al titlurilor Electrica (EL) până la prețul de 13,90 lei/acțiune, pe transferuri de aproape 786.000 de lei.

Peste jumătate din rulajul de 26,52 milioane lei (5,96 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de titlurile bancare. Cel mai lichid emitent a fost de departe BRD Groupe Societe Generale (BRD) care a însumat tranzacții speciale de 6,70 milioane lei în piața deal și care a totalizat schimburi de 5,28 milioane lei în piața reglementată, unde cotația s-a corectat cu 0,52%, până la prețul de 11,44 lei/acțiune, din maximul anual.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au pierdut, de asemenea, 0,42%, pe volume echivalente cu 2,46 milioane lei, prețul de închidere de 2,3700 lei/acțiune aducând instituției de credit o capitalizare bursieră de 8,64 miliarde lei (1,94 miliarde euro).

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Noul premier al Israelului este un român. Cine este Yair Lapid?

Ambasada Israelului în România a afirmat că noul premier interimar, Yair Lapid, are origini românești. „Bunicii materni sunt originari din...
- Advertisement -

More Articles Like This