Tuesday, December 10, 2024

Companiile de utilitati: rezultatele la 9 luni

Must Read

Conform rezultatelor pentru primele noua luni, companiile de utilitati raman sub imperiul reducerilor de tarife reglementate impuse de ANRE. Un nou set de tarife mai putin generoase a intrat in vigoare de la 1 iulie, reflectand lipsa investitiilor.

La fel ca in primul semestru, acele companii care au compensat scaderea tarifelor prin cresterea cantitatilor transportate au reusit sa marcheze cresteri ale veniturilor si profitului.

In ciuda cadrului de reglementare auster, ne asteptam ca utilitatile sa continue sa plateasca unele dintre cele mai atractive dividende de la BVB si anul urmator, cu randamente competitive atat fata de dobanzile bancare, cat si fata de inflatie, ceea ce ar trebui macar sa le mentina cotatiile stabile.

Transelectrica a fost cel mai puternic afectata de reducerea tarifelor (circa 10% pentru tariful de transport), astfel incat profitul net la noua luni a scazut cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, desi cantitatile transportate au ramas aproape constante. Veniturile din exploatare au scazut cu 14.3%, afectate si de scaderea exporturilor de energie catre Serbia si Ungaria. Dat fiind ca investitiile in imobilizari au scazut sub nivelurile din 2015, inca nu exista motive pentru ca ANRE sa-i acorde companiei majorari de tarife, deci nici pentru o relansare la nivel fundamental.

- Advertisement -

Transgaz a reusit sa raporteze o crestere a veniturilor din exploatare de 2.5% datorita prescrierii unor penalitati legate de dividende. In schimb, veniturile din transportul intern al gazelor naturale a scazut cu 5% fata de aceeasi perioada a din 2015, iar avansul cu 1.2% a veniturilor din tranzitul international nu a putut compensa aceasta evolutie. Profitul din exploatare a scazut cu 8.5%, iar cel net cu 6.7%, reusind, totusi, sa depaseasca cifra bugetata pentru aceasta perioada.

Pentru Electrica, scaderea tarifelor atat pe segmentul de furnizare, cat si pe cel de distributie, a fost acoperita de cresterea cantitatilor de energie, indeosebi pe segmentul de distributie. Veniturile din exploatare au crescut marginal, cu 0.7%, profitul operational cu 12%, iar cel net cu 8.9%, atingand un record post-listare. Astfel, Electrica ramane singura dintre marile companii de utilitati care a raportat profituri in crestere, insa pentru ca ritmul avansului s-a temperat fata de semestrul intai, rezultatele au fost primite cu mai putin entuziasm de piata.

Transportatorul de produse petroliere Conpet a raportat o scadere a veniturilor din exploatare cu 1% fata de aceeasi perioada din 2015, continuand tendinta usor negativa de la inceputul anului. Mai ingrijorator este faptul ca veniturile de pe segmentul importurilor, care au constituit unul dintre motoarele de crestere in ultimii ani, au incetinit fata de semestrul intai, iar cantitatea contractata la noua luni de Lukoil a atins capacitatea maxima de prelucrare a rafinariei—ca atare, potentialul de crestere este limitat, in lipsa unor noi majorari ale tarifelor de transport. Profitul din exploatare a crescut cu 12.5%, iar cel net cu 9.1%, depasind lejer cifra bugetata pentru aceasta perioada.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry: ESG nu este o secțiune opțională, ci o componentă cheie a deciziilor noastre zilnice și a planificării pe termen...

Care sunt principalele provocări și oportunități pentru companii odată cu implementarea noilor standarde ESRS și cum influențează acestea raportarea...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x