Friday, March 29, 2024

Oil Terminal raporteaza la 9 luni un profit mai mic cu 5%, dupa cresterea cu 22% a cheltuielilor. Cele de mentenanta s-au triplat

Must Read

Profitul net al al operatorului de transport și depozitare țiței și produse petroliere Oil Terminal Constanța, companie controlată de stat prin Ministerul Energiei cu aprope 60% din acțiuni și listată la BVB, a scăzut cu 5,2% în primele 9 luni din 2016, la 15,32 milioane lei. Avansul cu 16,5% al veniturilor, la 117,83 milioane lei, a fost însoțit de creșterea cu 22% a cheltuielilor, la 99,12 milioane lei, cele de mentenanță triplându-se comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cheltuielile totale de exploatare s-au majorat cu 2,7% și față de nivelul prevăzut de bugetul pe 2016 al Oil Terminal, însă conducerea companiei arată, în raportul la 9 luni, că această depășire de buget respectă legislația în vigoare, fiind în corelație cu avansul veniturilor și încadrându-se în indicatorii de eficiență aprobați.

Cel mai mult au crescut cheltuielile de mentenanță, cu lucrări de întreținere și reparații, care s-au triplat în primele 9 luni ale anului, crescând cu peste 9 milioane lei, de la 4,8 la 13,93 milioane lei. La rândul lor, cheltuielile cu personalul s-au majorat cu aproape 10% (peste 4 milioane lei), de la 43,01 la 47,27 milioane lei. Cheltuielile materiale, cu consumabile și combustibil, au crescut cu peste 39%, la 5,81 milioane lei, iar cele cu redevența petrolieră au avansat cu 26,5%, la 4,79 milioane lei, ca urmare a creșterii cantităților de țiței și produse petroliere manipulate de companie cu 4,5%, la peste 4,3 milioane tone.

Creșterea cantităților derulate depozitate și transportate de Oil Terminal a dus la majorarea cu 16,5% a veniturilor față de ianuarie-septembrie 2015, la 117,83 milioane lei. De asemenea, Oil Terminal a finalizat, în primele 9 luni ale anului, investiții în valoare de 11,8 milioane lei, depășind cu 18% nivelul aprobat prin buget la acest indicator.

- Advertisement -

Cei mai importanți clienți ai Oil Terminal sunt Petrotel Lukoil, căreia compania i-a prestat servicii facturate în valoare de 42,32 milioane lei în primele 9 luni din 2016, în creștere cu 6,2% față de perioada similară a anului trecut, Oscar Downstream (15,27 milioane lei, creștere de peste 28%) și gigantul elvețian al tradingului mondial de mărfuri Vitol, căruia Oil Terminal i-a facturat servicii de 15,14 milioane lei, valoare de 2,5 ori mai mare comparativ cu ianuarie-septembrie 2015.

Cea mai mare pondere în cifra de afaceri la 9 luni 2016 a Oil Terminal au avut-o operațiunile cu motorină, în valoare de 44,93 milioane lei, în creștere cu 17% față de primele trei trimestre ale anului trecut, țiței (36,25 milioane lei, plus 1,3%) și păcură, în privința căreia încasările au explodat, majorându-se de 3,7 ori, de la 3,9 la 14,62 milioane lei.

La începutul acestei luni, Oil Terminal a inițiat demersurile pentru recrutarea unui director general și a unui director financiar, după ce, în septembrie, ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, i-a cerut demisia directorului general Sorin Ciutureanu, pe motivul existenței unor suspiciuni de fapte penale. În octombrie, acționarii Oil Terminal au aprobat majorarea capitalului social al companiei prin aport în natură al statului român, constând în valoarea unor terenuri. Decizia îi obligă pe acționarii investitori de portofoliu să vină de acasă cu o sumă ce depășește cu 80% capitalizarea bursieră a Oil Terminal doar pentru a-și conserva nivelul participațiilor.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x