Saturday, October 12, 2024

Philips Pico Pix PPX2480: mini-proiector cu mega-distractie

Must Read

Daca obisnuiesti sa cari dupa tine peste tot un laptop, o tableta sau macar un smartphone performant imi imaginez ca nu eziti sa arati tuturor prietenilor tai cele mai noi poze sau clipuri pe care le-ai comis sau cele mai amuzante virale care ti-au aterizat in inbox sau pe unde mai aterizeaza ele.

Click aici pentru a verifica pretul!

In cazul asta iti propun un partener care, chiar daca isi are obarsiile in mediile de business, a devenit atat de compact si usor de folosit incat este suficient de cool pentru a merita un loc in rucsacul tau cu gadgeturi. Este vorba de un mini-proiector Philips PicoPix PPX2480, urmasul lui PPX1430, de care v-am povestit in urma cu ceva vreme si care, ca orice demn urmas, si-a depasit progenitorul la toate capitolele.

De mult nu m-am mai distrat asa bine cu un proiector. Nu ca proiectorul mare de acasa n-ar fi fun, dar nu este instalat permanent undeva, asa ca de fiecare data trebuie sa urmez un intreg ritual, de la gasirea suportului potrivit si a amplasamentului optim la intinderea cablurilor pana la sursa de semnal (de regula computerul) si toate reglajele. Motiv pentru care de cele mai multe ori prefer televizorul, care are displayul destul de mare si comutarea desktopului pe el presupune doar cateva click-uri. Cu PPX2480 tot ce am de facut este sa ii atasez un stick de memorie cu continut, sa-l pornesc, sa il indrept catre perete si gata.

Extrem de simplu si intuitiv, fara manuale si cablarie multa, dar trebuie sa mentionez ca are un cablu USB la care conectezi stick-ul in loc de obisnuitul port USB, ceea ce arata ca si designerii mai merg la bere cateodata. Banuiesc ca motivatia lor a fost aceea ca un port USB normal ar fi stricat „feng shui-ul” masinariei, dar, sincer, l-as fi preferat. Am spus gata mai devreme intrucat nu este neaparata nevoie sa mai conectez si alimentatorul, intrucat bateria interna reincarcabila poate mentine lejer o vizionare de aproximativ doua ore, iar difuzoarele de 1W incorporate, cu toate ca sunt mici, se aud suficient de puternic pentru a rula coloana sonora a unui film. Philips PicoPix PPX2480 este un mic centru multimedia, surprinzator de autonom, care iti poate oferi, virtual oriunde, minimum doua ore de distractie video (ma rog, si audio, dar cine isi ia proiector pentru a-l folosi pe post de player MP3?). Asa ca merita o privire mai de aproape, nu crezi?

- Advertisement -

Primul lucru pe care poposeste ochiul este, desigur, designul, care in acest caz este delicios de minimalist, ceea ce, fara indoiala, este o marca a produselor Philips in general. Micut si compact, PPX2480 este numai bun de luat cu tine oriunde ai putea avea nevoie de el si ai si o husa care poate adaposti si micuta telecomanda dar si cablul USB, daca il inghesui bine. Carcasa nu este mult diferita de cea a modelului anterior si este un pic mai mare si cu 10 grame mai usoara (105 x 105 x 31,5 mm si 270 grame). Micul paralelipiped de antracit nu mai are marginile argintii si ascunde un sistem optic superior modelului anterior, cu o luminozitate sporita, care acum atinge 55 de lumeni fata de numai 30, atunci cand ruleaza pe baterie, sau 80 de lumeni daca ii conectezi si alimentatorul. Restul caracteristicilor cool ale lui PPX1430 se mentin: un media player incorporat care isi face treba foarte bine si este usor de folosit si intuitiv, dar si o memorie interna de 2 GB si un memory card reader SD, SDHC si SDXC.

La capitolul conectica, PPX2480 sta onorabil, dar nu perfect. Cum v-am spus deja, am resimtit lipsa unui port USB standard, cel mini USB necesitand folosirea unui cablu adaptor pentru a conecta un stick de memorie, ceea ce mi se pare o solutie destul de putin eleganta. In plus, portul nu are puterea necesara pentru a alimenta un hard disk extern care nu dispune de propria sa alimentare, asa ca una dintre cele mai comode surse de continut este partial exclusa. In rest, proiectorul are un port multifunctional care seamana cu mini-HDMI, dar care poate fi folosit pentru a conecta un dispozitiv extern via o conexiune VGA (are adaptor inclus) sau un dispozitiv Apple mobile (ai nevoie de un cablu de la terti) sau un dispozitiv cu iesire video compozit (cablu inclus). Un port cam ciudat si imi pare rau ca nu am avut la indemana un player Blu-ray sa vad daca suporta conexiuni HDMI peformante (Xbox-ul cu HDMI nu i-a placut si am citit pe net ca nici PS3 nu serveste). Ma rog, una peste alta, o conectica decenta, daca nu te deranjeaza cablurile necesare.

Calitatea imaginii este surprinzator de buna si cei care nu au mai vazut vreodata un mini proiector cred ca vor fi placut surspinsi. Dar rezolutia este, dupa toate standardele, modesta, la doar 854 x 480 pixeli, ceea ce este echivalentul calitatii DVD. Daca nu ai pretentia sa umpli ditamai peretele cu imagine (desi pe intuneric total poti obtine o imagine destul de luminoasa, cu o latime de cam 1,5 m sau si mai mare daca ai mai mult de 3m spatiu in camera fata de peretele de proiectie), vei aprecia faptul ca poti proiecta pe suprafete mici cam oriunde. Eu l-am pornit prima oara intr-o masina, in plina zi, si am proiectat imaginea pe plafon, dar si pe parasolare si s-a vazut surprinzator de bine, clar si mai ales luminos. Culorile nu sunt reproduse chiar perfect si este posibil sa apara tot soiul de artefacte pe imagine si contastul nu este tocmai izbitor, insa pe intuneric imaginea ramane destul de OK si pe lumina de zi la interior poti sustine lejer o prezentare sau chiar si o vizionare multimedia daca soarele nu bate direct pe peretele de proiectie. Mini proiectoarele nu se ridica la nivelul de fidelitate a redarii multimedia de care sunt capabile alte dispozitive si chiar si multe dintre smartphone-uri afiseaza o imagine mai buna. Dar magia imaginii proiectate pe un perete reuseste cumva sa estompeze imperfectiunile pe care nu le-am ierta unui televizor, unui calculator desktop/laptop sau chiar si unui telefon mobil.

Playerul MP4 integrat suporta fara probleme toate formatele uzuale video si audio si citeste si drive-uri formatate NTFS. Formate precum ISO sau WMV nu sunt recunoscute, dar fisiere AVI, MP4, MKV, MOV, MTS si M2TS folosind tot felul de codecuri nu ridica vreo problema. Unele coloane sonore alternative sau subtitrari ar putea avea probleme, insa coloana sonora originala a fisierelor in formate uzuale pe care le-am folosit eu a mers perfect.

Autonomia bateriei poate atinge pana la doua ore de redare multimedia la o singura incarcare, ceea ce mi se pare foarte decent. In stand by consumul este deosebit de mic, undeva sub 1 W, dar in sarcina acesta merge spre aproape 20 W (sau aproape 10 W in modul ECO). Nivelul de zgomot al ventilatorului, care este un element important pentru orice proiector, este in acest caz destul de sesizabil, fara a deveni insa deranjant. Mai ales dupa ce se incalzeste destul de bine, cam dupa o jumatate de ora de proiectie sau asa ceva, ventilatorul se cam aude, iar puterea de numai 1W a sistemului audio nu este suficienta pentru a-l acoperi, dar zgomotul creste gradual si te cam obisnuiesti cu el si nu il remarci decat atunci cand, eventual, iti aduci aminte ca ai si un review de scris. Calitatea audio este superioara modelului anterior si daca nu ai prea mari pretentii si esti suficient de ciudat sa asculti muzica la proiector, poti face si asta.

Click aici pentru a verifica pretul!

Philips PicoPix PPX2480 este un mini-proiector care iese clar din pluton si ofera caracteristici si performante net superioare celor oferite de competitori, dar nu va imaginati claritatea ecranelor de laptop sau de tableta si sound-ul profund al unor boxe mai serioase. Dar vorbeam mai devreme de magia imaginii proiectate pe un perete, iar faptul ca acest proiector este atat de compact incat iti poti alege orice perete din lume il face sa devina un gadget dintre cele mai dezirabile. Chiar daca pentru mini-proiectoare HD ramane un pod prea indepartat, cu PPX2480 nu te vei plictisi deloc si asta cred ca, de fapt, conteaza. Have fun!

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

5 pași de urmat când investești prima oară la bursă

Te-ai gândit vreodată că alegerea brokerului potrivit ar putea fi cel mai important pas din călătoria ta financiară? Nu...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x