Friday, March 29, 2024

Cine este bancherul ales de Donald Trump sa conduca finantele Americii

Must Read

Donald Trump l-a ales pe Steven Mnuchin să-i fie ministru de Finanţe, ceea ce a liniştit Wall Street-ul având în vedere că acesta a lucrat la Goldman Sachs, cea mai influentă bancă din lume. Într-un articol publicat joi, The Wall Street Journal, cel mai important ziar economic din America, dezvăluie afacerile lui Steven Mnuchin şi conexiunile lui cu lumea financiară.

Mnuchin, 53 de ani, a lucrat de tânăr la Goldman Sachs, fiind adus de tatăl lui care era şi el bancher la celebra bancă de pe Wall Street, care îşi trage originea din Europa, din bancheri germani. Mnuchin s-a ocupat de Departamentul de Ipoteci Imobiliare, un business extrem de profitabil pentru cei de pe Wall Street, ceea ce i-a adus şi poziţia de partener al băncii, un titlu extrem de râvnit.

După ce a câştigat câteva zeci de milioane de dolari în urma listării Goldman Sachs pe bursă, Mnuchin a plecat din bancă în 2002 pentru a conduce un fond de investiţii fondat de George Soros, celebrul miliardar cu origini ungare, unul dintre cei mai mari jucători pe pieţele financiare mondiale.

Soros este în acest moment personajul negativ în campania electorală din România, având în vedere că mai mulţi tehnocraţi au lucrat pentru fundaţia lui sau au primit sponsorizări de-a lungul anilor.

- Advertisement -

În 2004, împreună cu doi colegi de la Goldman, Mnuchin a fondat propriul fond de investiţii, Dune Capital Management, care a primit finanţare de la Soros. Cu acest fond bancherul a intrat pe piaţa filmelor de la Hollywood, finanţând mai multe proiecte. De asemenea, a contribuit cu o linie de finanţare pentru un proiect de apartamente de lux al lui Donald Trump în Chicago.

În 2008, în plină criză, Mnuchin împreună cu un grup de investitori au preluat o bancă în faliment IndyMac. Printre cei care au susţinut acest proiect s-au aflat Soros, John Paulson, Michael Dell şi bancherul Christopher Flowers.

John Paulson este considerat cel mai mare câştigător al crizei, având în vedere că a pariat pe căderea pieţei subprime din America, decizie care i-a adus personal câteva miliarde de dolari. Paulson este căsătorit cu o fată din Galaţi, care i-a fost secretară la fondul de investiţii.

Christopher Flowers este unul dintre cei mai cunoscuţi bancheri de pe Wall Street şi piaţa londoneză, având în administrare cunoscutul fond J.C.Flowers cu peste o mie de miliarde de dolari în administrare. Flowers a vrut să cumpere anul trecut, în România, băncile Pireus şi Carpatica, operaţiune care a eşuat.

Christopher Flowers
Christopher Flowers

Mnuchin împreună cu echipa de miliardari au preluat IndyMac de la Guvernul American – Fondul de Garantare, într-o tranzacţie extrem de controversată care a scos oamenii în stradă, având în vedere că au fost din case din cauza datoriilor neplătite. Această preluare a fost extrem de profitabilă pentru finanţişti, având în vedere că în 2014 CIT, un grup financiar a preluat IndyMac, care şi-a schimbat numele în OneWest pentru 3,4 miliarde de dolari, rezultând un câştig de 3 miliarde de dolari. Mnuchin a câştigat personal câteva sute de milioane de dolari.

În campania electorală, Donald Trump a ridicat vocea împotriva Wall Street, criticând vehement lăcomia băncilor americane.

După ce a câştigat alegerile, Trump a făcut pace cu Wall Street de care are neapărat nevoie. Numirea lui Munchin ca ministru de Finanţe a dat satisfacţie Wall Street-ului, care la schimb s-a grăbit să închirieze sălile de la noul hotel a lui Donald Trump din Washington şi să sponsorizeze balurile care se vor organiza în ianuarie cu ocazia instalării acestuia la Casa Albă.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x