Wednesday, July 24, 2024

Atentie! Se schimba buletinele de identitate in primul semestru din 2017. Cum vor arata noile documente de identitate

Must Read

Aleşii pregătesc o nouă schimbare! Aceștia consideră ca românii ar trebui să aibă acte de identitate asemănătoare celorlalți cetățeni ai Uniunii Europene. Astfel, au iniţiat o lege prin care cer schimbarea buletinelor în România. Propunerea a venit anul trecut (2016) de la fostul deputat liberal, Aurelian Mihai.

Având în vedere prezența numeroasă a cetățenilor români pe teritoriul Uniunii Europene, pentru a se legitima în țară, fiind suficientă cartea de identitate, am adus la cunoștința Ministerului Afacerilor Interne multitudinea de ocazii în care cetățenii români aflați în diaspora, se lovesc de reticența multor instituții civile sau private sub aspectul folosirii actului de identitate românesc în afara teritoriului României.

De aceea, în luna noiembrie a anului trecut am formulat către acest minister o interpelare pentru modificarea cadrului normativ cu privire la emiterea unui nou tip de carte de identitate, în format ISO 7810, dimensiune similară permisului auto sau cardurilor bancare, adăugarea de noi samuri de siguranță și protecție, cât și date informative cum ar fi data nașterii, semnătura etc.

În cadrul întâlnirii avute cu reprezentantul ministerului la sediul Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, în virtutea unei invitații pe care am adresat-o, am adus în discuție mai multe solicitări cu privire la aspectele prezentate de cetățenii români, în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut cu aceștia pe parcursul activității parlamentare.

- Advertisement -

O problemă stringentă o reprezintă opțiunea emiterii cărții de identitate, conferind posibilitatea cetățeanului care solicită noul document de a alege o carte de identitate care să nu conțină CIP-ul de memorie, respectând convingerea religioasă a fiecărui român care nu dorește să posede un astfel de document care sa aibă incorporat un astfel de CIP.

O altă chestiune este dată de includerea în cadrul documentului a datelor privind asigurările sociale, dar am adus în atenția oficialului Guvernului rugămintea de a studia eliminarea adresei de domiciliu din motive de siguranță personală. În ultimii ani, au existat foarte multe cazuri de cetățeni români victime ale rețelelor de trafic uman sau tinere amenințate, sechestrate, persoane ale căror documente de identitate au fost confiscate de către capii rețelelor de crimă organizată, ceea ce oferă infractorilor deținerea datelor cu privire la domiciliul părinților, a familiei, ușurând astfel acestora punerea în aplicare a planului de amenințare, șantaj și constrângere a acestora, terorizând și distrugând sute de mii de familii.

De asemenea, inclusiv cetățenii români din străinătate, tot în sensul protecției datelor personale în privința domiciliului, sunt reticenți în a fi expuse cât mai multe informații personale, iar ca argument în plus în beneficiul cetățenilor, eliminarea adresei din document servește tocmai pentru a evita preschimbarea acestuia ori de cate ori când un cetățean își modifică adresa de domiciliu, ceea ce înseamnă, noi așteptări și bani cheltuiți inutil.

Concluzionând, ca noutate poate în noul document de identitate, poate ar fi interesant ca în interiorul acestuia să se găsească informații cu privire la deținerea categoriei permisului auto și a grupei sanguine(inclusiv RH), aceasta din urmă, regăsind-se în vechile buletine de identitate.

Ca ultim subiect de discuție, având în vedere posibilitatea cetățenilor de a obține aceste documente de identitate românești chiar si la sediile consulatelor române din străinătate, după exemplul statelor belgian și german, am primit asigurări că acest lucru va fi posibil odată cu modificarea actului normativ imediat următor noilor cărți de identitate.

În speranța că la sfârșitul primului semestru din anul 2017 vom avea cărți de identitate în noul format, modern, accesibil, consider ca s-au creat deja premisele ca în urma acestui dialog Parlament-Guvern, să trecem această etapă birocratică în sensul facilitării accesului cetățenilor la noi documente de identitate.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Strategii de investitii pasive – ETF BET Patria-Tradeville & ETF Energie Patria-Tradeville

Putem imparti investitiile financiare, la bursa sau in fonduri de investitii, in doua categorii din punct de vedere al...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x