Thursday, March 28, 2024

Dan Voiculescu, ELIBERAT imediat fara sa plateasca prejudiciul, daca se adopta gratierea in Parlament

Must Read

Mogulul Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani în Dosarul „ICA” ar urma să fie eliberat imediat dacă sunt adoptate Legea grațierii și Ordonanța de Urgență a Guvernului privind Codurile penale.

„Din pedeapsa de 10 ani de închisoare primită pentru privatizarea frauduloasă a ICA ar rămâne cinci ani, din care ar trebui să facă o treime, având în vedere vârstă înaintată. Cum Voiculescu a executat deja 29 de luni de închisoare, ar însemna că fracția propusă pentru liberarea din arest s-a împlinit în urmă cu nouă luni și ar trebui pus deîndată în libertate. În plus, el nu ar mai trebui să achite prejudiciul, arată news.ro, potrivit profit.ro.

Prejudiciul în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) se ridică la 60 de milioane de euro. Statul a confiscat deja mai multe clădiri și terenuri de la familia Voiculescu pentru a recupera din pagubă. Afaceristul a fost încarcerat în august 2014.

Amintim că Guvernul lui Sorin Grindeanu a adoptat aseară un OUG care modifică Codul penal și Codul de procedură penală. Astfel, la abvuzul în serviciu răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.

- Advertisement -

Referitor la infracțiunea de favorizare a făptuitorului, actul normativ stabilește că aceasta nu se pedepsește dacă este săvârșită „de un membru al familiei sau afin până la gradul II”, dar nici „în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

Este modificat, totodată, primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracțiunii sunt „persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură”. În noua formă, alineatul prevede că „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

În text se precizează că modificările aduse Codului penal intră în 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Modificările au fost publicate în această dimineață în MO.

Proiecul privind grațierea a fost trimis ca lege în Parlament pentru adoptare.

sursa: reportervirtual.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x