Friday, March 29, 2024

Fosta firma a secretarului de stat Ilan Laufer a intrat in faliment. La celalalt business, sotia lui Laufer a devenit asociat si administrator

Must Read

Retail Group SRL, fosta firmă a secretarului de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat Ilan Laufer, cedată de acesta fratelui său la intrarea în Guvern, a intrat în faliment pe 3 februarie la propria cerere, după ce pe 10 ianuarie își ceruse insolvența. De asemenea, la finalul lunii trecute, soția lui Laufer, Alina, a preluat o participație de 22,5% la cealaltă firmă deținută de secretarul de stat, Retail Group Advisors SRL, înlocuindu-l totodată pe acesta în funcția de administrator al societății.

“În motivarea cererii, debitorul a arătat că se află în imposibilitate de a achita datoriile către buget și furnizori. Începând cu anul 2016, a înregistrat datorii care, până în prezent, în ciuda eforturilor de redresare, nu au putut fi reduse. Menționează că nu are intenția de intrare în procedura de reorganizare, situația financiară făcând imposibilă redresarea activității. Din actele depuse la dosarul cauzei de către debitoare rezultă că societatea înregistrează o datorie scadentă în cuantum de 248.041 lei”, se arată în încheierea Tribunalului București din 3 februarie 2017 prin care instanța a dispus intrarea în faliment al Retail Group SRL.

Insolvența Retail Group SRL fusese cerută și de un creditor, firma de organizare de evenimente Scala Events. Lichidator judiciar a fost numită firma D&D Insolvency IPURL. În ianuarie, înainte de a fi numit secretar de stat, Ilan Laufer a cedat Retail Group SRL fratelui său mai mic Yonatan Laufer, care a devenit asociat și administrator unic al acesteia.

Ultimele date publice disponibile arată că, la finalul anului 2015, Retail Group SRL avea capitaluri proprii negative, de -1,03 milioane lei, și datorii totale de peste 1,1 milioane lei. Firma a terminat anul respectiv cu pierderi de 495.000 lei, duble față de 2014, iar cifra de afaceri s-a înjumătățit, la 1,11 milioane lei.

- Advertisement -

În vara anului trecut, Retail Group SRL a pierdut un proces cu compania auto a miliardarului Ion Țiriac, Țiriac Auto SRL, fiind obligată să plătească în total aproape 87.000 lei, reprezentând o datorie de 83.528 lei (debit principal și dobândă legală calculată din ianuarie 2015), plus decontarea taxei de timbru plătite de reclamantă, de 3.229 lei.

Ilan Laufer mai deține o firmă, Retail Group Advisors SRL, înființată în 2015, în care era asociat unic până să fie numit secretar de stat. Atunci, i-a cedat soției Alina Laufer o participație de 22,5%, aceasta înlocuindu-l și în funcția de administrator unic al societății. În primul an de activitate, Retail Group Advisors SRL a înregistrat un profit net de circa 103.000 lei și o cifră de afaceri de 1,1 milioane lei, acumulând și datorii de 693.000 lei.

Ilan Laufer, fondatorul companiei Retail Group și cel care a intermediat intrarea retailerului de îmbrăcăminte H&M în România, a fost numit secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat pe 18 ianuarie. El a mai lucrat pentru Guvern în calitate de consilier la Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism în perioada 2013-2014, inclusiv în mandatul de ministru delegat în Cabinetul Ponta al fostului său șef, Florin Jianu, care a demisionat recent din Guvernul Grindeanu în contextul scandalului politic privind modificarea Codului Penal prin OUG.

Ilan Laufer, de origine israeliană, și-a început cariera în 2002 la agenția de real estate BC Richard Ellis, fiind numit acolo Senior Broker. Ulterior, în 2004, a trecut pe poziția de Development Manager la Time-Out, brand de haine din Cehia, pentru care a dezvoltat o rețea de 15 magazine. În 2005 semnează cu fondul de investiții NCH ca Sale Manager pentru lanțul de centre comerciale Winmarkt, unde realizează Grand Center Ploiești, un centru comercial de 40.000 metri pătrați.

În 2012 Ilan Laufer este numit vicepreședinte al Holdingului Elita 5, condus de Alexandru Pincevschii, unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Republica Moldova. Noul secretar de stat din Guvernul PSD-ALDE Grindeanu este invitat constant din 2014, ca analist, la postul de televiziune Antena 3, în special la emisiunea pe teme economice și de business Daily Income.

Ilan Laufer este un susținător asumat al PSD, filmând și un clip electoral pentru social-democrați în campania pentru ultimele alegeri parlamentare. În noiembrie 2014, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, presa a scris că omul de afaceri a primit amenințări antisemite după ce și-a exprimat pe Facebook susținerea pentru candidatul PSD Victor Ponta și a anunțat că a votat pentru acesta.

Laufer este și un subiect frecvent al presei mondene, în special după căsătoria sa cu Alina, fosta soție a vedetei Antena 1 George Papagheorghe, supranumit Jorge.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a fost înființat de noul Cabinet, prin transferul activităților și a structurilor din domeniul întreprinderilor mici și mijlocii, mediului de afaceri, comerțului, antreprenoriatului și investițiilor străine de la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Conducerea ministerului este deținută în prezent, interimar, de ministrul Economiei, Alexandru Petrescu.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x