Friday, March 29, 2024

Profitul net al Romgaz a scazut cu peste 14%. Productia de gaze s-a redus cu 24%, afectata de importurile avantajate fiscal

Must Read

Profitul net al producătorului de gaze controlat de statul român Romgaz a scăzut cu peste 14% anul trecut, la 1,02 miliarde lei, în urma reducerii cifrei de afaceri cu aproape 16%, la 3,4 miliarde lei, determinată de scăderea cu 24% a producției de gaze naturale, pe fondul creșterii puternice a importurilor de gaze ale României. Gazele din import au ajuns anul trecut să concureze cu succes la preț cu cele de producție internă, în condițiile în care importurile nu sunt grevate de impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute de producătorii români din dereglementarea pieței, care impune practic acestora un prag de preț de 72 lei/MWh.

“Anul 2016 a adus provocări multiple pentru societate, rezultatele financiare fiind puternic influențate de scăderea prețului gazelor naturale, cererea scăzută (în special în trimestrul I) cauzată de o iarnă blândă, competiția puternică cu gazele naturale din import, pe fondul unor reglementări imprecise. În anul 2016, Romgaz estimează o cifră de afaceri în valoare de 3,41 miliarde lei, comparativ cu 4,05 miliarde lei realizată în anul 2015, în scădere cu 15,8% față de anul anterior, fiind afectată semnificativ de condițiile meteorologice, diminuarea drastică a cererii de gaze în sectoarele cheie, competiția cu sursa din import, cadrul fiscal nefavorabil competiției pe piata gazelor naturale”, se arată în raportul preliminar al Romgaz pe anul trecut.

Producția de gaze a companiei a scăzut cu 24%, la 4,219 miliarde metri cubi, iar vânzările de gaze s-au redus în volum cu 17%.

Investițiile Romgaz s-au redus anul trecut aproape la jumătate față de 2015, la 497,7 milioane lei, ca urmare a diminuării investițiilor programate în explorarea de suprafață, scăderii investițiilor în asocieri, amânării unor lucrări din cauza dificultăților întâmpinate în activitatea de pregătire (obținere terenuri, avize, acorduri, autorizații) și modificărilor legislației achizițiilor publice.

- Advertisement -

Romgaz estimează pentru 2016 o pierdere financiară de peste 498 milioane lei, datorată în principal provizionării creanței asupra unuia dintre principalii clienți, totodată cel mai mare datornic al companiei, Electrocentrale București, intrat în insolvență în toamna anului trecut.

Producția internă de gaze naturale a României, asigurată în proporție de circa 92% de OMV Petrom și Romgaz, a scăzut cu 12,5% anul trecut, comparativ cu 2015, la 7,48 milioane tone echivalent petrol, potrivit datelor INS. În schimb, importurile de la gigantul rus de stat Gazprom au explodat, crescând în 2016 de 7,3 ori față de anul anterior, la 1,18 milioane tone echivalent petrol.

Potrivit ultimelor date compilate de Banca Mondială și prezentate de ycharts.com, prețul mediu al gazelor importate în UE din state terțe a crescut cu peste 30% în ultimele 3 luni ale anului trecut, după ce, în primele 9 luni din 2016, scăzuse cu 45%.

În noiembrie 2016, președintele ANRE, Niculae Havrileț, declara că, în această iarnă, importurile ar putea asigura 40% din consumul național de gaze, din cauză că furnizorii au cumpărat mai multe gaze de import, care au fost mai ieftine decât cele interne.

Încă din primăvara anului trecut, Havrileț arăta că suprataxarea producătorilor români de gaze naturale, prin impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute din dereglementarea prețurilor la gaze, care nu se aplică și importurilor de gaze, nu se mai justifică, din moment ce prețurile se află într-un proces de scădere rapidă pe piețele internaționale, iar faptul că impozitul se aplică la un tarif de referință de 72 lei/MWh, deși tendința este de reducere a cotațiilor sub acest nivel, împiedică reducerea prețurilor pe piața liberă engros din România.

În decembrie însă, Guvernul Cioloș a prelungit până la finalul anului viitor impozitul pe exploatarea resurselor naturale, a celui pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze rezultate din liberalizarea prețurilor și a celui pe monopolurile naturale din transportul și distribuția energiei electrice și gazelor naturale.

Noul Guvern Grindanu și-a bugetat pentru acest an încasări cu 7,48% mai mari din taxa pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, în pofida faptului că existența acestei taxe s-a numărat printre principalele motive de scădere a producției autohtone și de majorare a importurilor anul trecut.

Creșterea masivă, cu 629%, a importurilor de hidrocarburi din ultimul an, cauzată în principal de reglementările fiscale, are un impact negativ atât asupra securității energetice, cât și asupra economiei naționale, susține Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).

Asociația petroliștilor face în primul rând trimitere la discriminarea producției interne de gaze naturale în raport cu importurile, ca urmare a unei politici fiscale ce nu reflectă realitățile pieței locale. Statul român impozitează în continuare suplimentar veniturile obținute din liberalizarea pieței gazelor, impunând și un prag minim de 72 lei/MWh în condițiile în care prețurile pe piață au fluctuat în 2016 sub acest nivel. În opinia ROPEPCA, această politică riscă să își adâncească efectele în condițiile în care, odată oprite, sondele pot fi repornite doar cu costuri semnificative sau nu mai pot fi repornite deloc.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x