Monday, June 24, 2024

Romania va atrage miliarde de euro odata promovata la statutul de piata emergenta

Must Read
  • „Piata de capital are sansa de a obtine rapid o victorie semnificativa, suntem aproape de a fi promovati la statutul de piata emergenta,” spune directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski
  • NN Pensii Romania: „Am investit 500 de milioane de euro in Romania in ultimii noua ani, nevoia de investitii pentru urmatorii noua ani este cel putin dubla”
  • Romania va oferi dividende de peste 7% si in 2017; unele companii vor acorda dividende de doua cifre, estimeaza Carsten Hesse, analist in cadrul Berenberg

Romania este pe ultima suta de metri de a fi promovata la statutul de piata emergenta, o schimbare care va aduce fluxuri masive de capital in economia locala, au sustinut reprezentantii pietei de capital prezenti la conferinta „Piata de capital din Romania – Urmatoarele dezvoltari capitale”, eveniment organizat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si gazduit de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Miliarde de euro vor fi investite in Romania odata ce tara va fi promovata la statutul de piata emergenta, lucru care va avea un impact pozitiv major in economie.

„Piata de capital din Romania are acum sansa, poate pentru prima data, sa obtina rapid o victorie semnificativa deoarece intrarea in familia pietelor emergente este foarte aproape. Avem acest obiectiv strategic de atins: sa ducem Romania la statutul de piata emergenta,” a spus directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

„Vom lupta metru cu metru ca sa ne atingem acest obiectiv astfel incat piata de capital sa devina o alternativa de finantare a afacerilor din Romania. Anuntul FTSE Russell de acum cateva luni de includere in Watchlist pentru o potentiala upgradare a reprezentat efortul a patru ani de zile. Este o competitie intensa pentru fonduri. Cand Romania va fi upgradata vom avea acces la o dimensiune a fondurilor de circa 20-25 de ori mai mare”, a declarat Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Adrian Tanase, Chief Investment Officer in cadrul NN Pensii Romania, a spus ca fondurile de pensii au nevoie de cat mai multe companii in care sa investeasca. „Pana acum am investit pe piata locala de capital 500 de milioane de euro, si aici vorbesc doar de actiuni, nu si de obligatiuni. Nevoia de investitii a fondului NN Pensii in urmatorii noua ani este cel putin dubla,” a declarat Tanase. El a explicat ca exista un dezavantaj major pentru companii atunci cand nu au unde sa-si plaseze banii: vor investi in alte tari. „Noi nu suntem multumiti nici acum de gradul de diversificare al portofoliului de actiuni pe care il avem. Pentru a mentine cel putin aceeasi expunere in actiunile listate pe piata locala, vom avea nevoie de oportunitati de un miliard de euro in urmatorii noua ani. Daca piata locala de capital nu se dezvolta, fondurile de pensii vor investi in afara tarii,” a avertizat Tanase.

- Advertisement -

„Aici ar trebui sa intervina statul si politicienii”, a spus in cadrul conferintei Attila Szalay-Berzeviczy, Head of Group Securities in cadrul Raiffeisen Bank International si fost presedinte al Bursei de Valori din Budapesta. „Ceea ce trebuie sa inteleaga politicienii din aceasta tara este […] ca nu fac nicio favoare. Atunci cand listezi o companie pe bursa nu faci o favoare unor bancheri sau brokeri, faci o favoare tarii tale. Atunci cand creste bursa locala, creste si economia tarii,” sustine acesta.

Noi oportunitati pot aparea odata ce companiile de stat sunt listate la bursa. „Listarea Hidroelectrica ar ajuta foarte mult piata sa indeplineasca acel criteriu legat de free float,” a precizat Jim Stewart, vicepresedintele Raiffeisen Bank. Insa nu e singurul aspect important. Economistul-sef la BNR, Valentin Lazea, a explicat: „Listarile unor companii private pe piata de capital nu sunt in masura sa asigure lichiditatea necesara pentru promovarea la statutul de piata emergenta. Este nevoie de companii de stat.” De pe urma acestei masuri ar avea de beneficiat chiar statul prin capitalizarea companiilor in care este actionar, au subliniat reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). „Perspectiva infiintarii unui fond suveran, unui fond national de dezvoltare este un semnal bun pentru piata,” a sustinut vicepresedintele ASF, Mircea Ursache.

Romania e din ce in ce mai aproape sa indeplineasca nu doar criteriile FTSE Russell, ci si cele impuse de MSCI. „Trei companii indeplinesc criteriile MSCI de upgrade la statutul de piata emergenta. Romgaz, OMV Petrom si Banca Transilvania indeplinesc atat criteriile legate de free float, cat si de volumul de tranzactionare. Cu cat este mai mare valoarea free float-ului si cu cat creste volumul de tranzactionare, cu atat mai mult investitorii vor spune <<da, piata de capital din Romania este una emergent>>. Binenteles ca listarea Hidroelectrica ar fi binevenita si ar face ca toate aceste criterii sa fie mult mai usor de indeplinit,” a aratat Carsten Hesse, EME Equity Strategist in cadrul grupului Berenberg.

Promovarea la statutul de piata emergenta inseamna insa mai mult decat criteriile mentionate mai sus, a sustinut directorul general al BVB in fata investitorilor prezenti la conferinta. „Nu e vorba de a avea trei, patru sau cinci companii care sa indeplineasca o serie de criterii, ci de modul in care reusim sa finantam eficient economia si sa generam un mediu prietenos pentru investitori. Aceasta promovare formala la statutul de piata emergenta nu doar descrie noua realitate, ci o si creeaza,” a completat Sobolewski.

Investitorii care au cumparat actiuni la companiile care au oferit dividende au avut un motiv in plus sa se bucure in 2016, cand Romania a inregistrat cel mai mare nivel al dividendelor acordate la nivel international, un trend care se va mentine in 2017, potrivit reprezentantului Berenberg. „Am realizat o analiza si, chiar si intr-un scenariu conservator, castigurile din dividende vor fi de peste 7% in 2017. Fondul Proprietatea va plati dividende speciale in numerar, ceea ce inseamna ca anul acesta vor acorda dividende de doua cifre. Guvernul a anuntat recent ca isi doreste ca minim 90% din profitul companiilor de stat sa fie distribuit sub forma de dividende. Vom avea Transelectrica, Transgaz si OMV Petrom care, de asemenea, vor acorda dividende de doua cifre,” a estimat Hesse.

Bursa de Valori Bucuresti a deschis anul 2017 in crestere. Valoarea tranzactionata in piata principala de actiuni a fost cea mai mare aferenta vreunei luni ianuarie din ultimii sase ani. Indicele BET-TR, care include cele mai lichide zece actiuni si dividendele distribuite actionarilor acestor companii, a crescut cu 6,11% in ianuarie. Indicele BET, care reflecta evolutia celor mai tranzactionate zece companii, a inceput anul 2017 cu o majorare la fel de puternica, de 6,11%, cel mai mare procent de crestere din ultimii patru ani.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Elon Musk are inca un copil, in total are 12 copii: „Cea mai mare amenintare la adresa civilizatiei este scaderea natalitatii”

Elon Musk are inca un copil, mama fiind o directoare de la una dintre companiile sale, Shivon Zilis. Directorul...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x