Thursday, April 25, 2024

Cati kilometri are barajul Vidraru? Ce s-ar intampla daca acesta ar ceda?

Must Read

Lacul Vidraru are milioane de metri cubi de apă. În anul 1965, a fost scufundată o întreagă enclavă a comunei Arefu.

Este o poveste reală despre o comunitate care a fost distrusă în câteva zile. Oameni și-au pierdut viața, case și cimitire au fost înghițite de ape. Din când în când, crucile ies la suprafața apei.
Martorii spun că unii localnici au refuzat să-și părăsească case și au murit sub puhoaiele apelor. Înainte de construcția barajului, în zonă existau un sat, cabane forestiere și turistice, proprietăți ale Brătienilor.

Lacul Vidraru se întinde pe o lungime de 14 kilometri, ocupă 870 hectare și înmagazinează 320 milioane de metri cubi de apă. Pictorul Rudoplf Schweitzer s-a născut pe acele plaiuri și tablourile sale sunt celebre.

Barajul Vidraru este construit în arc dublu pentru care s-au excavat 1,77 milioane metri cubi de rocă și s-au forat 40 de kilometri de galerii subterane. Se spune că 400 de oameni și-au pierdut viața în cei cinci ani cât a durat construcția, din 1961 și până în anul 1966.

- Advertisement -

Pentru umplerea cu apă a barajului a fost necesar un an.

Comuna Arefu era cunoscută în istorie ca fiind locul unde Vlad Țepeș s-a retras din calea turcilor. În subteran, la o sută de metri sub nivelul apei se află centrala subterană căreia i se mai spune și templul.

În iulie 1974, a avut loc o avarie în timpul căreia doi oameni au murit. O galerie din amonte s-a rupt și au fost observate scurgeri de apă. Totodată au început să cadă bucăți de piatră.

Avaria a fost reparată și tragedia a fost evitată. Trei ani mai târziu, barajul avea să treacă un alt test, cel al cutremurului. De această dată nu s-au înregistrat probleme. Se spune că barajul poate rezista unui cutremur de nouă grade pe scara Richter.

Au fost cazuri în care nivelul de retenție al barajului a crescut la 98% din cauza ploilor abundente. Dacă barajul ar ceda, Piteștiul ar fi acoperit cu 12 metri cubi de apă, în 72 de minute, iar orașul Curtea de Argeș ar fi acoperit de ape în 20 de minute.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Alegeri SUA: Actorul Dwayne „The Rock” Johnson îşi retrage sprijinul pentru Biden

Actorul american Dwayne Johnson, cunoscut ca The Rock, a declarat vineri că, spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2020,...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x