Friday, April 19, 2024

Jocul „Balena Albastra“ ii provoaca pe tineri sa se sinucida. Vezi care sunt regurile jocului

Must Read

Jocul Balena Albastră capătă din ce în ce mai multă faimă pe rețelele de socializare. Și asta nu din pricina unor rezultate de seamă sau pozitive, ci din cauza părerii generale că jocul este responsabil pentru un număr tot mai mare de sinucideri din rândul tinerilor.

Deși inițial jocul ia amploare în Rusia, unde cauzează peste 130 de victime, acesta începe să fie tot mai recunoscut și răspândit. Se cunosc câteva cazuri chiar și în România și în Republica Moldova. Spre exemplu, astăzi, la data de 17 martie, a avut loc un incident la școala generală „Veronica Micle” din Iași, unde mai mulţi copii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce ar fi jucat „Balena Albastră”. Potrivit Adevărul, aceștia își țineau respirația, ținându-și mâinile pe piept și mimând astfel poziția unui om decedat.

Deși pare destul de absurd și putem privi aceste fenomene cu o oarecare reticență, mai ales pentru că nu este foarte clar cum manipularea din joc poate conduce la asemenea rezultate dezastruoase, trebuie să luăm în calcul faptul că avem de a face cu minți tinere, în formare, care pot ceda chiar și celor mai mici pericole și tentații, în special dacă acestea le oferă atenția și căldura de care nu au parte în mod normal în viața lor.

Nu este foarte clar cum trendul de a juca Balena Albastră se răspândește tot mai mult și ce îi determină pe cei mai mulți dintre adolescenți să recurgă la astfel de acțiuni. Dar cred că este justificat să ne punem o întrebare de acest fel.

- Advertisement -

Ce este Balena Albastră și cum se joacă

Balena Albastră este un joc din mediul online care îi manipulează pe tineri să completeze 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile. Obligațiile pe care jucătorii le au nu sunt simple și cele mai multe au implicații dăunătoare pentru o minte încă fragedă. Aceștia trebuie să își încrusteze pe piele tot felul de înscrisuri și desene, să vizioneze filme horror și să se trezească la ore neobișnuite din noapte. Deja putem să observăm câteva efecte nefaste ale jocului și se știe de ceva vreme că un stil de viață nesănătos și expunerile constante la activități și imagini care prezintă o fațetă întunecată a realității nu fac decât să accentueze starea de neliniște inițială, promovând în rândul unora, cu un spirit mai puțin puternic, gânduri sinucigașe.

Modul de joc este simplu, implicațiile sale sunt mai grave. La înscriere, participantul intră sub tutela unui administrator, care îl „îndrumă” prin sarcinile pe care le va avea și îl va „ajuta” să își ducă la îndeplinire „obligațiile”. Acestea nu sunt obligații în adevăratul sens al cuvântului, pentru că nimeni nu este legat de mâini și de picioare și forțat să realizeze acele acțiuni asupra sa, dar jocul nu le oferă prea multe opțiuni. Administratorul le amintește constant că, odată ce au început jocul, nu mai au posibilitatea de a scăpa, iar în momentul în care jucătorii ezită să facă ceea ce li se cere, acesta recurge la amenințări asupra lor și asupra familiei lor.

Administratorii le cer jucătorilor să realizeze fiecare sarcină cu atenție și să mențină secretul cu privire la acestea. De asemenea, jucătorii trebuie să le trimită o poză prin care să demonstreze că și-au dus la îndeplinire obligațiile. Abia apoi ei pot trece la următorul nivel. Partea cea mai sinistră e că în ultimul task al jocului le cere acestora să se sinucidă. Iar dacă reușesc să facă asta, atunci vor câștiga jocul; dacă nu, administratorii îi vor „ajuta” până vor reuși.

Prima sarcină presupune încrustarea pe mână, cu ajutorul unei lame de ras, #F58. Iar alte sarcini ulterioare le cer să realizeze o balenă.

E destul de greu să privim copacii, dacă suntem fascinați de imaginea pădurii. Astfel, oricât de mult am invoca libertatea jucătorilor, deci posibilitatea lor de a se sustrage sarcinilor impuse, trebuie să ținem cont că aici avem de a face cu un soi de libertate limitată, denumită și libertatea sclavului. Practic, jucătorului i se prezintă două opțiuni (în mod oficial și pe care jucătorii aparent le iau de bune; în caz contra, nu s-ar justifica acțiunile lor): ori fac ce li se cere, ori mor.

Asta e un fel de exagerare a chestiunii, dar tot subliniază destul de bine problema de față.

Ce vreau să zic este că e destul de simplu să începi prin a judeca și vorbi tendențios la adresa celor implicați, însă nici până în acest moment nu se cunosc exact implicațiile jocului Balena Albastră, dar cert e că dezvoltatorii reușesc pe baza unor scheme să manevreze comportamentul unor tineri care poate că încă nu au capacitatea de a discerne ceea ce este corect sau nu.

Cine e tânărul care a inventat jocul „Balena Albastră“

Un bărbat, pe numele Filip Budeikin, care se crede că ar fi în spatele acestui joc a fost arestat la finalul lunii februarie, iar spusele sale ne șochează. Acesta își recunoaște vina și conștientizează că este responsabil de moartea a 17 tineri, menționând că victimele ”au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune”.

Nu știu, zău, în ce măsură victimele terorizate și cu puțin respect pentru viața lor puteau să moară fericite, dar aparent domnul Filip Budeikin se pricepe să își mintă conștiința într-un mod vădit. Iar căldura și înțelegerea, din cunoștințele pe care le am, nu pot fi oferite prin manipulări și șantaje care să îți demonstreze ce om rău și prea puțin important ești de fapt.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x