Thursday, March 28, 2024

Romanii, in topul celor mai credinciosi din lume

Must Read

Diferenţele culturale dintre membrii Uniunii Europene se reflectă aproape perfect în statisticile oficiale privind religiozitatea în statele membre. Românii se numără printre cei mai spirituali locuitori ai blocului comunitar, fiind practic opusul cehilor şi al francezilor în această privinţă.

Conform celui mai recent eurobarometru dat publicităţii de către Eurostat, datând din 2010, procentajul de 92% dintre români care cred că există Dumnezeu ar plasa ţara noastră doar în urma Maltei – în care 94% dintre populaţie crede – în ceea ce priveşte spiritualitatea între statele UE. Studiul include şi Turcia, stat candidat la aderarea în blocul comunitar, care la rândul ei ar avea un procentaj de 94% de credincioşi – cu menţiunea că în acest caz este vorba despre musulmani.

Studiul clasifică spiritualitatea populaţiilor bazându-se pe trei afirmaţii: „Cred că există un Dumnezeu”, „Cred că există un fel de spirit sau forţă de viaţă” şi „Nu cred că există niciun fel de spirit, Dumnezeu sau forţă de viaţă”.

România are cel mai mic procentaj de populaţie atee din UE, doar 1% dintre români declarându-se complet non-spirituali, în timp ce alţi 7% cred că „există un fel de spirit sau forţă de viaţă”. La polul opus, Cehia este ţara cu cea mai mică proporţie a populaţie care crede în Dumnezeu – doar 16%, în vreme ce Franţa, cu 40% din populaţie atee, poate fi considerat cel mai existenţialist stat membru UE. În general, statele cu o populaţie atee mai mică tind să aibă o pondere mai mare a populaţiei religioase, în timp ce în cazul opus se înregistrează ponderi semnificative ale persoanelor agnostice (care nu cred în Dumnezeu sau alte deităţi, ci acceptă existenţa unei forţe creatoare).

- Advertisement -

Datele mai recente ar putea plasa, însă, ţara noastră drept cea mai religioasă din spaţiul comunitar: un sondaj INSCOP comandat de „Adevărul” în iulie 2015 arăta că 96,5% dintre români cred în Dumnezeu. La nivelul întregii Uniuni Europene, un alt eurobarometru datând din 2012 indică faptul că 72% dintre cetăţenii europeni sunt creştini, 16% sunt agnostici/necredincioşi, 7% sunt atei iar 2% sunt musulmani.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x